Обласна наукова бібліотека працює, але є нюанси



1 вересня відновила обслуговування читачів Чернігівська обласна універсальна наукова бібліотека імені В.Г.Короленка. Запрацювали відділ абонемента та сервісний центр. Відвідування читальних залів і тематичних відділів – краєзнавчого, літератури іноземними мовами, відділу мистецтва та інших - поки що обмежені. Про ці та інші нюанси роботи закладу культури під час воєнного стану розповідає директорка бібліотеки Інна Аліференко.

Обласна наукова бібліотека працює, але є нюанси, фото-1

- Інно Михайлівно, що було зроблено для того, аби заклад відкрився?

- Найголовніше, що нам було потрібно для відновлення роботи, про що мріяли, - ремонт даху. Він був пошкоджений ворожим снарядом. Ця дірка наробила багато шкоди. Коли йшов дощ, вода протікала до першого поверху, і ми ніяк не могли цьому зарадити. Тепер дах накритий, дірка залатана. Вже цього тижня плануємо зробити стелю в нашому колись гарному конференц-залі. Нарешті наведемо там лад.

- Хто фінансує проведення цих робіт?

- Кошти виділяються з обласного бюджету. Повну суму озвучити не можу, бо ремонт ще триває. Наступний етап - будемо ремонтувати вікна. На жаль, коштів бракує, ми і департамент культури ОДА їх шукаємо, працюємо, щоб до зими вставити вікна чи якось закрити пошкоджені. Бо у нас постраждали 15 вікон. А ви ж бачили та знаєте, якого вони розміру. Чи будемо якесь утеплення робити - як уже вийде по грошах. Головне, щоб не були відкриті, і люди могли працювати.

На жаль, все відбувається не так швидко, як нам би хотілося. Маємо пройти спеціальні процедури через Прозорро, як того вимагає закон. І тільки потім можемо демонтувати вікна та вставляти нові. Час летить дуже швидко, а ремонт – не дуже.

- Отже, ремонт триває, але це не заважає вам обслуговувати читачів.

- Так, не заважає. Відкрився абонемент, адже багато читачів до нас приходили або телефонували на особисті телефони. Телефони міські у нас не працювали, були обірвані лінії. Люди хотіли здати літературу або здати та взяти нову. Головне, що нам зараз заважає, - відсутність умови для переховування під час повітряної тривоги. Приміщення, яке є, - невелике за розміром, там можуть розміститися лише наші працівники.

- Отже, про зустрічі з письменниками або нові виставки говорити поки що зарано?

- Дуже хочемо проводити зустрічі офлайн! Багато наших читачів уже чекають, коли ж почне працювати відділ мистецтв, краєзнавчий відділ, бібліографічний. Чекають на інформацію, на газети. Поки що за запитом робимо підбірки, вони можуть прийти та взяти потрібну літературу, а ознайомлюватися з нею в іншому приміщенні, оскільки не маємо можливості забезпечити укриття.

Онлайн зустрічі ми проводимо, всі бажаючі можуть підключатися до трансляцій. Крім того, наша працівниця веде рубрику «Говоримо українською», яка користується популярністю. Можете знайти на нашій сторінці у фейсбук. Цей проект триватиме, як і деякі інші, які полюбилися чернігівцям. Продовжуємо активно чистити фонди від застарілої, зношеної літератури. Списуємо російську літературу.

Варто зазначити, що в умовах воєнного стану графік роботи бібліотеки змінився. З понеділка до п’ятниці працюємо з 9.00 до 18.00, субота та неділя - вихідні. Попередньо замовити літературу можна через електронну пошту, якщо відправити листа на адресу: [email protected] (тема «Замовлення») або за тел. (0462) 775-157.

Цікавилася Вікторія Сидорова

*  *  *

Приєднуйтесь у Viber та Telegram до спільноти "Чернігівський Фонтан", де тільки найактульніші новини та історії нашого міста.



AliExpress WW

lamoda ru

Banggood WW