Дрова, брикети чи вугілля: що обрати для обігріву будинку



В наступному місяці розпочнеться опалювальний сезон. Українців попередили, що тепла як раніше у будинках не буде, а також є вірогідність віялових відключень електроенергії. Тому народ турбується, як зимувати і чим запастись. Тим, хто живе в приватному секторі це питання вирішити простіше - для обігріву будинку вони можуть використати дрова, брикети або вугілля, які в цьому році коштують дорожче, ніж в минулих роках.

Про це повідомляє редакція з посиланням на Фокус

Через війну в Україні зменшилася кількість рубок, подорожчали витрати на заготівлю дров та їхнє перевезення через зростання цін на пальне. При цьому попит на дрова набагато вищий.

Найдешевше купувати колоті дрова. В інтернеті кубометр можна знайти за 600 грн, тоді як середня ціна на ринку — 1,5-1,8 тис. грн.

Придбати дрова недорого можна у лісництвах та лісгоспах, але ціни потрібно порівнювати. Також треба враховувати доставку - 1,5-3 тис. грн. Але там найдорожчий дуб, який у дефіциті коштує від 2 тис. грн за кубометр. Також його ціна виправдовується тим, що з нього найкращі дрова для опалення.

Найдовше горять бук, дуб і береза. Менш ефективні у питанні обігріву приміщення сосна та ялина.

Що стосується брикетів, то якісні брикети для опалення від дров і вугілля відрізняються підвищеною теплоємністю - в середньому, тонна якісних брикетів легко замінює приблизно три кубометри дров.

Також переваги брикетів в тому, що їх не потрібно сушити, простіше зберігати, вони не маркі, і при згорянні залишають менше попелу. А значить камін чи котел чистити доведеться набагато рідше.

Обігріти приватний будинок можна і використовуючи вугілля. Для одного приватного будинку площею 100-150 квадратів потрібно купити щонайменше п'ять тонн вугілля на один опалювальний сезон. Це - 55-60 тис. грн. Дешевше обійдеться покупка дров або газовий обігрів за допомогою котла.



AliExpress WW

lamoda ru

Banggood WW