Як призначатимуть субсидії в цьому році, та чи дадуть їх переселенцям



Тим, хто минулого опалювального періоду отримував субсидії, зараз не потрібно знову оформлювати їх. Адже за рішенням Кабміну цю допомогу перепризначать автоматично. Але подати документи до ЦНАП мають ті, хто не отримував та переселенці.

Про це повідомив в ефірі телемарафону заступник міністра соціальної політики Віталій Музиченко.

"У зв'язку з воєнним станом і повномасштабним вторгненням російських військ ситуація з виплатами всіх соціальних допомог, субсидій достатньо ускладнена, враховуючи можливості проведення такої виплати з погляду фінансового забезпечення, ресурсного забезпечення, а також доступу людей безпосередньо до органів, які цим займаються. Тому урядом було ухвалено рішення про те, що субсидії перепризначаються автоматично, без звернення громадян, усім тим домогосподарствам, які їх отримували минулого опалювального періоду", - сказав він.

Однак якщо хтось планує вперше отримувати цю допомогу, має подати документи до місцевого старостату, ЦНАПу, центру соцзахисту або скористатися додатком "Дія". Краще це зробити до початку опалювального періоду.

Субсидії надаються в готівковій формі, тобто "живими" грошима, а споживач уже самостійно оплачує комунальні послуги.

Хто може, а хто не може претендувати на отримання субсидій

Право отримати їх має кожна родина чи окрема особа, чиї витрати на оплату житлово-комунальних послуг перевищують у середньому 15% щомісячного сукупного доходу.

До слова, офіційно зареєстровані безробітні теж мають право на субсидії. Для надання їх цій категорії населення враховують доходи не за попередні шість місяців, чого вимагає стандартна процедура, а лише виплати у центрах зайнятості. Внутрішньо переміщеним особам теж надають субсидії, які призначають за місцем їх фактичного перебування - за умови надання документального підтвердження, наприклад, договору оренди житла.

Міністерство соціальної політики пропонує призначати субсидії та пільги на оплату житлово-комунальних послуг через Пенсійний фонд України. Такий алгоритм розробляється через знищені реєстри. Зокрема, переселенець звертається по субсидію до ЦНАП на новому місці проживання, після чого його заявка потрапляє у ПФ.

Також важливо врахувати, що претендувати на призначення субсидії не можуть:

  • ті, у кого у власності є два житлові приміщення (винятком вважається випадок, коли друге приміщення знаходиться у спільній власності, або якщо воно розташоване у сільській місцевості і має зовсім невелику вартість);
  • ті, хто заплатив понад 50 тис. грн за якусь покупку чи послугу (крім медичних, житлово-комунальних та освітніх послуг);
  • якщо у власності є новий автомобіль "віком"до п'яти років або два авто, старішому з яких - до 15 років;
  • за наявності депозитного рахунку з понад 100 тис. грн;
  • якщо є працездатні члени сім’ї, але вони не навчаються, не працюють, не надають жодних соціальних послуг, не перебувають на обліку в центрі зайнятості. Виняток - якщо така людина не працювала шість місяців, але хоча б один місяць стояла на обліку в центрі зайнятості, отримувала пенсію чи інший вид допомоги.


AliExpress WW

lamoda ru

Banggood WW