Початок навчального року, зміни для українців у Європі, оповіщення по-новому: яких змін чекати криворіжцям з вересня 2022



З 1 вересня 2022 року відбудуться не лише зміни у погоді, але й у деяких сферах життя українців. Про що йдеться?

Про деякі зміни, котрі торкнуться багатьох з нас, повідомляє сайт 0564.ua.

Початок нового навчального року

Початок навчального року, зміни для українців у Європі, оповіщення по-новому: яких змін чекати криворіжцям з вересня 2022, фото-1

Попри повномасштабне вторгнення росії, 1 вересня в Україні розпочинається новий навчальний рік. В умовах воєнного стану освітній процес у 2022/23 навчальному році відбуватиметься за різними формами. Рішення про формат навчання ухвалюють засновники відповідно до безпекової ситуації на конкретних територіях та з огляду на думку батьків і вчителів.

Як ми писали раніше, для учнів 90% шкіл Дніпропетровщини новий навчальний рік розпочнеться у онлайн форматі. Всього у області на даний час функціонують 834 заклади загальної середньої освіти, у яких навчатиметься 340 тисяч учнів. У Криворізькому районі Дніпропетровщини в онлайн форматі працюватимуть 207 шкіл, ще у 6 – буде змішана форма навчання. У змішаному форматі розпочнуть навчальний рік у шести школах однієї з громад Криворізького району. Цьогоріч до них зарахували понад 450 дітей.

Відеоспостереження в обмінниках

Початок навчального року, зміни для українців у Європі, оповіщення по-новому: яких змін чекати криворіжцям з вересня 2022, фото-2

Нацбанк зобов'язав усі небанківські фінансові установи та відділення поштового зв'язку, які здійснюють торгівлю валютними цінностями, встановити відеоспостереження до кінця серпня. Адже з 1 вересня операції з обміну валют мають обов'язково фіксуватися на камеру.

Тестування нової системи оповіщення з 7 вересня

Початок навчального року, зміни для українців у Європі, оповіщення по-новому: яких змін чекати криворіжцям з вересня 2022, фото-3

У Вінницькій, Волинській, Дніпропетровській, Житомирській, Закарпатській, Івано-Франківській, Кіровоградській, Львівській, Одеській, Полтавській, Рівненській, Тернопільській, Хмельницькій, Черкаській, Чернівецькій і Чернігівській областях. А також у Києві та області з 7 вересня почнуть тестувати нову систему оповіщення населення про небезпеку за допомогою мобільних телефонів.

На першому етапі повідомлення матимуть тестовий характер, отримання такого повіщення не означатиме виникнення реальної НС.

У тестуванні братимуть участь мобільні оператори Київстар, Vodafone та lifecell.

Застосовуватиметься технологія Cell Broadcast, яка забезпечить швидшу доставку повідомлень, гнучкість у виборі локацій для інформування, наявність звукового сигналу навіть якщо на телефоні вимкнено звук.

ДСНС зможе відправляти інформацію жителям конкретного населеного пункту, області або по всій Україні, в залежності від ситуації.

Змінюються реквізити для оплати електроенергії

Початок навчального року, зміни для українців у Європі, оповіщення по-новому: яких змін чекати криворіжцям з вересня 2022, фото-4

З 1 вересня для мешканців Дніпропетровщини змінюються реквізити для оплати електроенергії.

Постачальник YASNO (ТОВ «Дніпровські енергетичні послуги») з вересня прийматиме платежі за новими банківськими реквізитами «Укргазбанку». У компанії розповіли, що варто звернути увагу споживачам.

Нові реквізити будуть вказані у платіжках за серпень, які будуть доставлені у вересні, а також розміщені на сайті постачальника.

Зміна реквізитів відбудеться автоматично в сервісах YASNO: Особистому кабінеті, мобільному додатку, viber-боті та на сайті. Також реквізити буде оновлено в інтернет-банкінгах (Приват24, ПУМБ-online та ін.), платіжних сервісах (Easypay, Portmone, iPay та ін.) та терміналах IBox. Тому, якщо клієнти оплачують рахунки через ці канали, вносити нові дані та змінювати налаштування – не потрібно.

При цьому якщо клієнт при оплаті вручну вносить дані одержувача коштів (МФО, ЄДРПОУ, IBAN) або має шаблони, які були сформовані в такий спосіб раніше, потрібно змінити реквізити.

Банківські установи поінформовані про зміни під час приймання платежів за електроенергію. Однак, оплачуючи у відділеннях банків чи Укрпошти, слід нагадати, щоб оператор вказав нові дані, обов'язково зберегти чек та переконатися у правильності реквізитів.

єМалятко знову в Центрі «Віза» («Центр Дії»)

Комплексна послуга єМалятко, до зручності якої звикли українці, повертається у ЦНАП на територіях, де не ведуться активні бойові дії.

Початок навчального року, зміни для українців у Європі, оповіщення по-новому: яких змін чекати криворіжцям з вересня 2022, фото-5

Нагадуємо, єМалятко є першою в Україні адміністративною комплексною послугою, яка дозволяє батькам немовля за однією заявою отримати державні послуги потрібні для новонародженої дитини.

Серед них базовими (обов’язковими) послугами комплексу єМалятко є:

● державна реєстрація народження - отримання свідоцтва про народження дитини;

● визначення походження дитини, у свідоцтві про народження буде вказана інформація про батьків малюка.

Додатково заявники можуть обрати такі послуги:

● призначення допомоги при народженні дитини;

● реєстрація в державному реєстрі фізичних осіб-платників податків, податковий номер дитини буде внесено до свідоцтва про народження;

● призначення допомоги багатодітним сім’ям;

● присвоєння дитині унікального номера запису в Єдиному державному демографічному реєстрі (УНЗР);

● визначення належності дитини до громадянства України;

● внесення відомостей про дитину до Реєстру пацієнтів, що ведеться в центральній базі даних електронної системи охорони здоров’я;

● надання грошової компенсації вартості одноразової натуральної допомоги «пакунок малюка».

Послуга щодо реєстрації місця проживання дитини поки що недоступна у Кривому Розі, оскільки в умовах воєнного стану Державною міграційною службою відключено електронну взаємодію відомчої інформаційної системи з Реєстром Криворізької міської територіальної громади.

Комплексна послуга єМалятко надається виключно за бажанням батьків дитини чи одного з них шляхом подання заяви про державну реєстрацію народження, що містить відомості, необхідні для надання послуг.

Отримати послугу неможливо, якщо:

у вашої дитини вже є свідоцтво про народження;

 дитина народилася поза лікувальним закладом;

 дитина народилася поза межами України;

 один із батьків дитини є громадянином іншої країни;

 шлюб між батьком і матір'ю було укладено в іншій країні;

 у пологовому будинку вам видали медичне свідоцтво про народження старого зразка (форма 103/о).

Відновлення приватизації на спрощених умовах

Початок навчального року, зміни для українців у Європі, оповіщення по-новому: яких змін чекати криворіжцям з вересня 2022, фото-6

З вересня в Україні стартує приватизація на спрощених умовах, яка була припинена після введення воєнного стану. Приватні підприємці зможуть викупити цілісні майнові комплекси, у тому числі ті, які тривалий час не використовувалися та перебували під арештом. Під час перших аукціонів планують виставити на продаж хлібокомбінати та спиртзаводи.

З 2 вересня діють зміни до інструкції щодо нарахування ЄСВ

Початок навчального року, зміни для українців у Європі, оповіщення по-новому: яких змін чекати криворіжцям з вересня 2022, фото-7

Зміни внесено в частині нарахування та сплати ЄСВ платниками, які призвані на військову службу з числа резервістів, та відображення особливостей визначення бази нарахування ЄСВ для працівників резидента Дія.Сіті. Ці зміни почали діяти з 2 вересня, пише Дебет - кредит.

Наказом Мінфіну від 28.07.2022 р. №216 (зареєстровано в Мін'юсті 15.08.2022 р. за №914/38250) затверджено зміни до Інструкції про порядок нарахування і сплати ЄСВ.

Наказ набере чинності з дня його офіційного опублікування. Його опубліковано в "Офіційному віснику" від 02.09.2022 р. №68.

Зміни вносяться в частині:

1) нарахування та сплати ЄСВ платниками, які призвані на військову службу за призовом осіб із числа резервістів в особливий період, на весь строк їх військової служби та передбачення для зазначених платників подання заяви після звільнення з військової служби. З огляду на це, оновлено й форму Заяви, додаток 1 до Інструкції;

2) відображення особливостей визначення бази нарахування ЄСВ для платників єдиного внеску резидента Дія.Сіті.

Так, якщо ФОП  і особи, які провадять незалежну професійну діяльність, мають основне місце роботи або уклали гіг-контракт з резидентом Дія.Сіті у порядку та на умовах, передбачених Законом «Про стимулювання розвитку цифрової економіки в Україні», то такі платники звільняються від сплати за себе ЄСВ за місяці звітного періоду, за які роботодавець (резидент Дія.Сіті) сплатив страховий внесок за них у розмірі не менше мінімального страхового внеску.

При цьому, якщо роботодавець (резидент Дія.Сіті) за таких осіб сплатив страховий внесок за місяці звітного періоду у розмірі менше ніж мінімальний страховий внесок, то такі особи можуть бути платниками ЄСВ за умови самостійного визначення бази нарахування єдиного внеску за місяці звітного періоду, за які роботодавець (резидент Дія.Сіті) сплатив страховий внесок за таких осіб у розмірі менше мінімального страхового внеску. Самостійно визначена такими особами база нарахування не може перевищувати максимальну величину бази нарахування єдиного внеску, встановлену цим Законом. При цьому сума єдиного внеску не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску.

Правил ненарахування та несплати ФОПами-працівниками резидента Дія.Сіті в Інструкції раніше не було. Тепер вже чітко прописано, що звільнення від сплати ЄСВ у ФОПів-основних працівників, яке почало діяти з 1 січня 2021 року, поширюється й на працівників резидента Дія.Сіті.

Нові правила в'їзду до Польщі

Для розвантаження прикордонних пунктів пропуску між Україною та Польщею з вересня почнуть діяти нові правила. Проїзд легкових авто та вантажних авто здійснюватиметься на різних КПП.

Перетин кордону автотранспортом до 7,5 тонн організують через пункти "Устилуг - Зосин", "Грушів - Будоміж", "Смільниця - Кросценко", "Угринів - Долгобичув".

Для авто масою понад 7,5 тонн буде відкрито пункти пропуску: "Рава-Руська - Хребенне", "Краківець – Корчева", "Шегіні - Медика", "Ягодин - Дорогуськ".

Початок навчального року, зміни для українців у Європі, оповіщення по-новому: яких змін чекати криворіжцям з вересня 2022, фото-8

"Транспортний безвіз" із Молдовою

Українські перевізники матимуть змогу їздити до Молдови за спрощеними правилами без оформлення додаткових дозволів. На тлі зростання товарообігу між країнами підписання двостороннього протоколу позбавляє Україну ризику зупинки вантажного експорту.

Україна уклала "транспортний безвіз" з Євросоюзом наприкінці червня. Молдова залишалася єдиною країною ЄС, з якою не були лібералізовані правила перевезення вантажів.

Зміни для українців, які тимчасово проживпають  у Німеччині

Німеччина запроваджує облік безвізових днів для українців, які перебувають на її території.

Це означає, що громадяни України, у яких вичерпано безвізовий ліміт у 90 днів, мають або залишити країну, або мати статус тимчасового захисту, щоб продовжувати перебувати в Німеччині на легальній підставі.

З 1 також вересня скасовуються пільги на проїзд для українців. Безлімітний квиток по 9 євро більше не діятиме, за проїзд доведеться платити за новими тарифами.

Початок навчального року, зміни для українців у Європі, оповіщення по-новому: яких змін чекати криворіжцям з вересня 2022, фото-9

Здійснено за підтримки Асоціації "Незалежні регіональні видавці України" в рамках реалізації грантового проєкту Хаб підтримки регіональних медіа. Погляди авторів не обов'язково збігаються з офіційною позицією партнерів.



AliExpress WW

lamoda ru

Banggood WW