На Запорізькій АЕС лишилися 6 представників МАГАТЕ: стало відомо, чим вони там будуть займатися



Зараз на Запорізькій атомній станції ще залишається чотири людини — технічних експертів МАГАТЕ і два представники, які займаються сейфгвардом. Фактично вони займаються безпекою палива

Про це повідомив президент державного підприємства НАЕК Енергоатом Петро Котін в інтерв'ю Радіо НВ.

Завдання сейфгардарів визначити, що все паливо, яке є на Запорізькій АЕС, використовується відповідно до угоди з МАГАТЕ, і що немає втрати цього ядерного матеріалу, він знаходиться під пломбами, а також що історія зберігання цього палива безперервна і вся інформація з переміщення цього палива в наявності і контролюється.

«Всі атомні реактори, все паливо, яке там перебуває, знаходиться під пломбами МАГАТЕ. Вони перевірять, що всі пломби знаходяться там, де їм потрібно бути, що телевізійний сигнал, який показує статус цих пломб, йде до МАГАТЕ, що все відповідає тій угоді, яка є між нами та МАГАТЕ. Це те, що роблять дві людини.

Інші чотири людини проводять зараз технічну оцінку ризиків, які існують на станції. А це все викликано тим, що там перебувають рашистські загарбники. Я знаю деяких експертів з цієї технічної групи. З деякими з цих експертів я сам брав раніше участь в місіях МАГАТЕ, які навіть більше часу займають — 20 днів. Я був з ними на деяких станціях в світі і знаю, що це дуже професійні люди: їм не потрібно вішати лапшу на вуха, вони мають очі і бачать все, що там діється — для цього їм не потрібно жодних коментарів з російської сторони», - прокоментував Петро Котін.

За повідомленням Енергоатома вони постійно в контакті з персоналом на станції. З ядерним паливом все добре, тобто воно знаходиться в тих місцях, де йому потрібно знаходитися, і всі ці пломби, які потрібні МАГАТЕ, вони там є.

«Основне питання щодо тих чотирьох людей, які є технічними експертами, і нададуть свої висновки щодо порушення фізичної безпеки станції, щодо порушення ядерно-радіаційної безпеки. З усіх питань, які є, і їх дуже багато.Ми і станція давали попередню інформацію. Те, що там навколо місії брехали всі представники Росатому, — це, думаю, місія до уваги брати не буде. Це буде не на користь рашистам, а навпаки», - запевнив Котін.

Планується, що експерти МАГАТЕ будуть присутні постійно на станції.Вони слідкуватимуть за порушеннями ядерної, радіаційної, а також фізичної безпеки. Поступово хочуть перейти до безпечного стану станції і до її безпечної роботи.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Гроссі прилетів в аеропорт Відня з України, де поспілкувався з журналістами та розповів про візит на ЗАЕС.

Підписуйтесь на наш канал в Telegram, щоб не пропустити важливі новини міста та області.



AliExpress WW

lamoda ru

Banggood WW