Війська рф обстріляли майданчик Запорізької АЕС: відбулося відключення блока та знеструмлення станції



Сьогодні, 1 вересня 2022 року, о 4:57 внаслідок чергового мінометного обстрілу російськими окупаційними військами майданчика Запорізької АЕС спрацював аварійний захист і відключився працюючий 5-й енергоблок. 

Про це повідомляє редакція з посиланням на Енергоатом. 

Крім того, пошкоджено лінію резервного живлення власних потреб ЗАЕС-330 кВ. У перехідному режимі сталося знеструмлення непрацюючого енергоблока №2 із запуском дизель-генераторів. 

Це вже вдруге протягом останніх 10 днів злочинні дії рашистів призвели до відключення блока та знеструмлення станції.

Енергоблок №6 продовжує працювати в енергосистемі України й одночасно заживлює власні потреби ЗАЕС.

Український персонал станції робить все можливе для ліквідації пошкоджень її інфраструктури.

Місія МАГАТЕ вирушила із Запоріжжя до Енергодару, незважаючи на повідомлення про інтенсивний обстріл

Глава МАГАТЕ Рафаель Маріано Гроссі повідомив, що, знаючи про «посилення військової активності у цьому районі», планує продовжити місію на об’єкт і зустрітися з його персоналом.

«Зайшовши так далеко, ми не зупиняємося», – сказав він.

російська сторона, вдаючись до маніпуляцій, може не допустити місію МАГАТЕ до ключових об’єктів, які необхідно оглянути на території окупованої ЗАЕС, – Герман Галущенко

В ефірі національного телемарафону Міністр енергетики України Герман Галущенко зазначив, що українська сторона обговорила з представниками місії перелік об’єктів ЗАЕС, які мають бути оглянуті, і ці пропозиції практично повністю збігаються з оцінками експертів МАГАТЕ.

«Ключове – аби росіяни дійсно допустили до тих об’єктів, які місія має на меті оглянути. Ми розуміємо, що можуть бути маніпуляції: показати якусь картинку чи скласти маршрут, де за фактом місія просто не зможе побачити, що відбувається. І тоді, безумовно, це може поставити під сумнів результати», – зазначив він. 

Міністр підкреслив, що нинішній формат роботи місії – новий: «Як правило, місії відбувалися вже за фактом певних подій на ядерних об’єктах. Сьогодні місія відбувається наперед – для того, щоб убезпечити від варварських вчинків, які росія чинить на ЗАЕС».

Герман Галущенко наголосив, що вкрай важливо, щоб в новому форматі роботи місія реалізувала і більш широкий порядок денний: «перш за все, окрім суто технічної функції, показати ті загрози ядерній безпеці, які несуть на території АЕС присутність збройних сил рф, зброї і тяжкої техніки».

Водночас очільник Міненерго підкреслив, що до складу місії входять справжні фахівці своєї справи, які мають неабиякий досвід, і Україна цінує їхні зусилля, спрямовані на забезпечення ядерної безпеки не тільки нашої держави, а й усього світу.

Україна очікує, що результатами роботи місії стануть деокупація ЗАЕС, її повернення під повний контроль України та подальша демілітаризація території навколо станції, нагадав Герман Галущенко.

Інтерфакс-Україна повідомляє, що місія МАГАТЕ перебуває на блокпосту в Новоолександрівці, колона чекає, коли буде безпечно. 

Місія МАГАТЕ перебуває на блокпосту в Новоолександрівці приблизно за 20 км до лінії фронту, повідомило агентству Інтерфакс-Україна джерело, близьке до місії.

«Тут чути прильоти. Але вдалині», – зазначило джерело.

Рух колони зупинено. Як повідомив агентству один із членів місії, команда «чекає, коли буде безпечно».

У Головному управлінні розвідки МО України повідомляють, що окупанти обстріляли Енергодар та територію ЗАЕС в день запланованого візиту Місії МАГАТЕ. 

Зранку 1 вересня Енергодар, місто-супутник Запорізької атомної електростанції, піддався обстрілам з боку окупаційних військ. Над містом «працювала» група російських ударних вертольотів К-52, які завдавали ударів по житлових кварталах. Було завдано мінометного удару в безпосередній близькості від території ЗАЕС і атомних реакторів.

Сьогодні на ЗАЕС має розпочатись Місія Міжнародної агенції з атомної енергії на чолі з головою Рафаелем Гроссі. Ранкові обстріли є частиною плану провокування Місії, направленого на створення потрібної кремлю картинки. Вочевидь, окупанти традиційно спробують звинуватити ЗСУ в обстрілах станції та мирних жителів.

В Україні вчергове закликають світову спільноту надати адекватну оцінку діям окупантів, забезпечити ефективну та безпечну роботу Місії МАГАТЕ та сприяти повній демілітаризації міста Енергодар.



AliExpress WW

lamoda ru

Banggood WW