1 вересня в умовах війни - що треба знати батькам та вчителям



Вже завтра в Україні почнеться новий навчальний рік 2022/2023. Для дітей, батьків та вчителів він стане новим викликом, адже проходитиме в умовах повномасштабної війни.

У 2022 році Україна почала заздалегідь готуватися як до опалювального сезону, так і  до нового навчального року. Так, обов’язковою умовою для шкіл, ліцеїв і гімназій стали укриття. Ба більше - укриття мають бути придатні для того, щоб в них перебували учні та працівники.

Звісно, у новому навчальному році не всі заклади працюватимуть очно. Та й не всі школи зараз існують фізично. Але вже завтра діти повернуться до уроків, онлайн чи дистанційно. Те, що треба знати перед початком навчання батькам, вчителям та дітям, зібрали в одному матеріалі.

У Міністерстві освіти і науки розробили чотири моделі навчання в умовах повномасштабного вторгнення росії в Україну

В основу моделей навчання покладені чотири можливі локації учнів: 

  • учасники освітнього процесу перебувають або повернулися на території віддалені від бойових дій; 

  • є внутрішньо переміщеними особами; 

  • перебувають у зоні бойових дій або на тимчасово окупованих територіях; 

  • знаходяться за межами України.

Для тих, хто перебуває на безпечних територіях, і їх місце проживання не змінилося, для переселенців та учнів за кордоном пропонується очна форма, дистанційна, сімейна (домашня), змішана, екстернат.

Для учнів на тимчасово захоплених територіях або в зоні бойових дій: дистанційна, екстернат за дистанційною формою; сімейна; екстернат.

Без російських авторів та з новітньою історією - в Україні оновили шкільну програму

У програми предметів внесено зміни з урахуванням нових історіографічних напрацювань:

  • Пропонується погляд на СРСР як на державу імперського типу;

  • Орієнтують на вивчення не тільки інструментів насильства, якого в ХХ столітті зазнавали українці, а й опору йому;

  • Суттєві зміни найновішої історії, насамперед подій, пов’язаних зі збройною агресією російської федерації проти України;

  • Повний (окремим навчальним блоком) розгляд російсько-української війни, що розпочалася в 2014 році.

  • Наголос на геноцидних діях рф щодо українців, національному опорі проти агресії російської федерації та міжнародній підтримці України.

  • Оновлено перелік термінів/понять: «присвоєння суверенітету» ( привласнення, захоплення суверенітету УСРР союзним центром), «русскій мір», «рашизм»; «політика російщення» замість «політика русифікації»; уточнено контекст застосування поняття «колабораціонізм».

У змісті предмета «Захист України» посилено військово-патріотичну складову. Програму доповнено інформацією про сучасну російсько-українську війну та Героїв цієї війни, про досвід ведення бойових дій. Переглянуто та доповнено теми розділів з вогневої підготовки, домедичної допомоги та цивільного захисту. 

У програмі предмета «Основи здоров’я» додані питання, що пов’язані з ризиками воєнного часу: сигнали оповіщення населення, дії під час повітряної тривоги, обстрілу тощо, надійне і ненадійне укриття, протимінний захист та поводження з вибухонебезпечними і незнайомими предметами, надання домедичної допомоги та психологічної самодопомоги тощо.

У програмі з географії переглянуто обсяг навчального часу на вивчення країн у світлі сучасної російсько-української війни. Також у зміст теми «Країни Азії» додано інформацію про Республіку Корея, її місце у сучасній політичній карті світу, модель економіки, міжнародні зв’язки України з Республікою Корея.

Із змісту програм літератур вилучено твори російських і білоруських авторів. Натомість додано твори зарубіжних письменників відповідно до літературного процесу та з урахуванням вікових особливостей учнів.

Із переліку рекомендованих для використання в освітньому процесі вилучено програми «Література (російська та зарубіжна)», «Російська мова для загальноосвітніх навчальних закладів з навчанням російською мовою» для 5 – 9 класів, програми з російської мови для загальноосвітніх навчальних закладів з навчанням українською мовою/з навчанням російською мовою для 10 – 11 класів, «Російська мова та література (інтегрований курс) для загальноосвітніх навчальних закладів з навчанням російською мовою» для 10 – 11 класів.

В Україні близько 50% шкіл облаштовані укриттями

За інформацією Міносвіти, в Україні майже половина шкіл облаштовані укриттями.

Про це в ефірі телемарафону єдиних новин повідомив перший заступник міністра освіти та науки Андрій Вітренко.

Він нагадав, що новий навчальний рік розпочнеться 1 вересня. 

Перший заступник міністра додав, що погоджувати відкриття тієї чи іншої школи і запровадження офлайн-режиму навчання в регіоні мають військові адміністрації.

МОН рекомендувало провести перед початком навчального року навчання з безпеки для вчителів.

Крім того, міністерство запропонувало долучити до питань безпеки освітнього процесу і батьків, зокрема провести батьківські збори перед початком нового навчального року саме в укриттях, щоб батьки могли самостійно оцінити якість та надійність укриття і прийняти рішення щодо формату навчання своєї дитини.

Кожен навчальний заклад куруватиме рятувальник - голова МВС

Школи з денним навчанням куруватимуть рятувальники ДСНС. Закріплені рятувальники відповідатимуть за те, чи готовий заклад до нового навчального року. В ДСНС України зазначили, що їхні спеціалісти, яких закріпили за закладами освіти, будуть і навчати, і допомагати учасникам освітнього процесу. 

Що має бути у «тривожному наплічнику» школяра

Якщо дитина навчатиметься офлайн в час воєнного стану, то під час можливої евакуації чи спуску до укриття, вона братиме з собою наплічник. У ньому мають бути:

  • пляшка чистої води;
  • поживні батончики, снеки;
  • нотатка від батьків, у якій вказано ПІБ дитини, контактні дані батьків та ближніх родичів (імена, телефони, адреси);
  • телефон (за можливості) + зарядний пристрій + павербанк;
  • індивідуальний набір необхідних ліків (запас на кілька днів);
  • комплект змінної білизни та одягу;
  • улюблена іграшка або річ.

Все інше (їжа, вода, засоби гігієни, ковдри, ліхтарики, універсальна аптечка тощо) має заздалегідь підготувати і забезпечити заклад освіти. Перед початком навчального процесу поспілкуйтесь з представником закладу і уточніть наявність необхідних предметів. 

Важливо не перевантажувати наплічник школяра та зберігати у школі те, що дозволяє адміністрація.

Що робити під час повітряної тривоги вчителям

Державна служба з надзвичайних ситуацій розробила алгоритм дій під час повітряної тривоги.

Алгоритм дій вчителя під час занять

Підготовка:

  1. Діти і вчителі мають заздалегідь бути ознайомлені з місцем розташування укриттів та захисних споруд, а також правилами поведінки під час евакуації.

  2. Якщо за однією захисною спорудою закріплено більше одного закладу, то розподіл учасників освітнього процесу відбувається з урахуванням їх місткості та розташування на місцевості.

  3. Учасники освітнього процесу заздалегідь повинні вміти реагувати на надзвичайні ситуації або Інструкції навчального закладу на випадок сигналу.

  4. Школа заздалегідь повинна розмістити всі покажчики напрямку руху для евакуації.

  5. Під час евакуації та укриття дітей має супроводжувати відповідальний працівник школи.

  6. Заздалегідь встановлюються відповідальні, які після евакуації перевірять школу на наявність учнів за межами захисної споруди.

Порядок дій при сигналі тривоги:

  1. Відповідальна особа вмикає систему оповіщення закладу.

  2. Вчитель має миттєво сповістити учнів про загрозу або надзвичайну ситуацію та припинити заняття.

  3. Відповідальна особа разом із вчителями має скоординувати евакуацію від класу до укриття.

  4. Класи мають бути організовані для негайного пересування двома колонами в приміщенні класу та швидкого виходу з кабінету. За можливості учні самоорганізовуються для руху до захисної споруди. При обмеженому просторі  учні залишають приміщення групами.

  5. Відповідальні за евакуацію повинні знаходитись у заздалегідь визначених місцях та допомогти в організації швидкого руху до захисної споруди. До вчителів, які супроводжують молодші класи, приставити помічників.

  6. Медичний працівник повинен знаходитись у відведеному для нього місці.

  7. Відповідальні за евакуацію повинні знаходитися біля виходу із захисної споруди для контролю за порядком укриття та швидкого реагування, якщо виявиться, що хтось відсутній.

  8. Учні або класи, які знаходяться на подвір'ї закладу, під час сигналу тривоги повинні рухатися під наглядом вчителя або самостійно до захисної споруди.

  9. У захисній споруді відповідальні повинні забезпечити, щоб учні швидко та обережно зайняли свої місця. Після того, як усі учні займуть свої місця, відповідальний за клас повинен перевірити наявність усіх.

  10. Під час перебування в захисній споруді вчителі та відповідальні повинні заспокоїти дітей та всіх, хто знаходиться в ній.

Що на Донеччині та зокрема у Слов’янську

Прийдешній навчальний рік на Донеччині буде вкрай складним. Унаслідок війни дуже сильно постраждала освіта у Донецькій області. Про це 20 липня заявив очільник Донецької обласної військової адміністрації Павло Кириленко на онлайновій нараді під головуванням Прем'єр-міністра України Дениса Шмигаля.

До широкомасштабного вторгнення рф на Донеччині працював 491 заклад загальної середньої освіти, де вчилося 168 тисяч учнів. Зараз на підконтрольній українській владі території залишилося 312 навчальних закладів (це понад 107 тисяч учнів). Тимчасово окупованими є 179 закладів, де здобували освіту 60 тисяч школярів. Крім того, з початку війни за кордон виїхало 34% учнів (26 626) та 19% педпрацівників (1 321).

З 1 вересня у школах Слов’янська продовжать навчатися 10 тисяч 385 школярів. Про це журналістам сайту 6262.com.ua повідомила начальниця відділу освіти Слов’янської ВА Марина Хохлова.

Усі школи будуть функціонувати у дистанційному режимі. Жодна не закривається. 

Кількість учнів у школах зменшилася приблизно на тисячу школярів. У порівнянні, тисяча учнів - це велика школа, на кшталт 12-ї, або 15-ї. До перших класів шкіл Слов’янська вступили 500 школярів.

Для школярів будуть різні види навчання. Окремо сформують групи тих, хто залишається в Україні і продовжує навчатись онлайн. Окремо будуть групи дітей, які виїхали за кордон і мають навчатися у школах країни, де вони живуть, а також вирішили продовжити дистанційне навчання в українських навчальних закладах.

Усього учнів зі Слов’янська, які виїхали за кордон, але продовжують вчитися в українських школах, близько 3 тисяч. Їхні сім’ї вирішили продовжити навчання в українських школах, бо планують повернення в Україну та хочуть, аби їх діти отримали українські документи про закінчення шкіл.

Варто сказати про те, що школи та відділ освіти подбали про те, щоб особисті справи, трудові книжки та усі документи знаходилися у безпечному місці. Частину техніки було також вивезено.

Перед вчителями та школами Слов’янська загалом стоять великі виклики, адже наразі в Україні немає прикладів роботи онлайн протягом цілого року. Для того, щоб підвищити якість дистанційної освіти наших школярів, педагоги будуть постійно покращувати свої навички.

Фото: Перший Житомирський

Підписуйтеся на наші оновлення у Viber (новости Славянска)

Слідкуйте за нами в Instagram

Та телеграм: https://t.me/news6262



AliExpress WW

lamoda ru

Banggood WW