“Мертве” літо: як Залізний Порт зустрів День Незалежності України



Ніхто не вірив, що українці зможуть стримувати російську орду. Проте ми довели всьому світу інше. Одразу на кількох напрямках наші захисники протистоять окупантам. І ось повномасштабна війна в Україні триває вже понад півроку. Ми зустріли День Незалежності, хоча й не так, як зазвичай. Проте фашистські війська не дали нам “сумувати”. В період з 23 по 25 серпня вони з більшою інтенсивністю обстрілювали наші позиції та випускали ще більше ракет. Через що постраждали та загинули десятки, а то й сотні цивільних. Проте так “весело” було не всюди. У Залізному Порту, наприклад, було надто тихо та спокійно. Що відбувається на окупованому курорті, розповіли експерти незалежного медіа-проєкту zhelezniy.com. Про це повідомляє Лівий Берег.

Курортний сезон провалено

Залізний Порт був окупований на початку березня. Разом з ворогами у місто прийшли розруха, безгрошів’я і повний параліч курортного життя.

“Мертве” літо: як Залізний Порт зустрів День Незалежності України (Відео), фото-1

Незважаючи на свою індустріальну назву, до нападу росії Залізний Порт був найрозвиненішим та найпривабливішим місцем для туристів на всьому чорноморському узбережжі Херсонської області. Щороку сюди приїжджали тисячі відпочиваючих. Сьогодні ж тут справжній "курорт-примара".

Іноді сюди приїжджають жителі Херсона та інших окупованих сусідніх міст та сіл. Але їх дуже мало. Кафе, ресторани, дискотеки, пляжні розваги та атракціони навіть не відкривалися цього року. Працюють лише деякі готелі та магазини. Екскурсії в Асканію-Нова та на гаряче джерело – гейзер «Гарячий Ключ» тепер не проводяться.

“Мертве” літо: як Залізний Порт зустрів День Незалежності України (Відео), фото-2

Продукти в магазинах переважно привізні – з Криму. Російські, низької якості, іноді відверті підробки. Соєва ковбаса та сир із пальмового парафіну коштують від 300 гривень за кілограм. Трохи якісніші – від 400 грн. Сурогатна кола продається за ціною від 70 гривень за два літри. Місцеві овочі та фрукти, навпаки, коштують дешево. Огірки від 7 гривень за кілограм, помідори – від 10.

Український мобільний зв’язок не працює, всім пропонують купити російські сім-карти невідомого «оператора» в обмін на паспортні дані. Інтернет працює лише російський, з його жорстким контролем.

День Незалежності минув у Залізному Порті, як і все літо, з поодинокими відпочивальниками з числа місцевих мешканців, єдиним працюючим кафе на усю набережну, зачиненими крамничками і демонтованими пляжними конструкціями, які нагадують скелети китів, викинутих на берег під час шторму. Через окупацію жителі міста, які увесь рік жили тільки за рахунок літнього заробітку, залишилися з пустими кишенями.

Немає сезону й на інших курортах

Жахлива ситуація і на інших чорноморських курортах. Хоч і не в окупації, проте сильно страждаєкурортне селище Затока в Одеській області. З першого дня війни окупанти постійно обстрілюють селище. На початку літа було невелике затишшя, тому сюди навіть почали приїжджати туристи. Проте це тривало не довго. Росіяни у липні завдали чергового масового удару по області, через що постраждала і Затока. Після цього всі надії на хоч якийсь сезон були зруйновані.

“Мертве” літо: як Залізний Порт зустрів День Незалежності України (Відео), фото-3

“На жаль, на сьогоднішній день попит на відпочинок у чорноморських селах та селищах на Одещині близький до нуля. Причина проста — ракетні обстріли Затоки та Сергіївки, які супроводжувалися великою кількістю жертв та значними руйнуваннями. Так, якщо на початку червня можна було спостерігати зростання кількості запитів на відпочинок у Затоці в межах 15-20% від довоєнних показників, то у серпні кількість заявок стала близькою до нуля. Причому не лише у самій Затоці, а й на сусідніх курортах — Грибівці, Росєйці та Кароліно-Бугазі”, - коментує ситуацію з попитом на відпочинок головний редактор проєктів zatoka.travel та gribovka.com, Олексій Васильєв.

“Мертве” літо: як Залізний Порт зустрів День Незалежності України (Відео), фото-4

Також страждає від дій російських військових і Грибівка. Пляжі тут, як і у всій Одеській області, закриті через мінну небезпеку. Однак декілька людей знехтували заборонами та підірвались на міні в прибережній зоні.

Немає сезону й у селі Коблеве Миколаївської області.

Висновок

Як підсумок, у 2022 році через повномасштабне вторгнення росії, міста-курорти проводжають літо з сумом та болем. Проте всі вони вірять і надіються, що наша перемога скоро настане і вони у наступному сезоні зможуть надолужити втрачене.

Нагадаємо, що в окупації зараз знаходяться такі курорти: Бердянськ, Кирилівка, Приморськ, Арабатська стрілка, Залізний Порт, Лазурне, Генічеськ, Скадовськ, Хорли, Степанівка Перша, Приморське.



AliExpress WW

lamoda ru

Banggood WW