Місія МАГАТЕ невдовзі прибуде на ЗАЕС та сфокусується на трьох завданнях



В Україну прибула місія Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ), напередодні відвідування окупованої росією Запорізької АЕС. Членів делегації помітили сьогодні у готелі Києва. Найближчим часом вони поїдуть до Енергодару.

Про це повідомляє сайт 056 з посиланням на The Wall Street Journal, CNN.

МАГАТЕ сформувало місію для візиту на тимчасово окуповану Запорізьку атомну електростанцію на запрошення уряду України.

Планується, що місія МАГАТЕ на Запорізькій АЕС триватиме з 31 серпня до 3 вересня. Не виключено, що частина фахівців зі складу місії, яка вирушить до Енергодару, залишаться на АЕС після завершення інспекції.

Як розповів речника МЗС Олег Ніколенко, очікується, що місія сфокусується на трьох завданнях: фізичний захист, ядерна безпека, гарантії нерозповсюдження ядерних матеріалів.

"Позиція України чітка: окупація Запорізької АЕС зі сторони російських військ та завезення на її територію великої кількості військової техніки і боєприпасів в порушення всіх міжнародних правил наражають атомну станцію на екстремальну небезпеку, зокрема провокування ядерного інциденту", — зазначив Олег Ніколенко.

За словами міністра закордонних справ України Дмитра Кулеби, щоб мати можливість виконати свої завдання, МАГАТЕ мають сформувати чітку заяву щодо фактів порушення окупантами всіх ядерних протоколів безпеки.

"Ми знаємо, що росія наражає не тільки Україну, а й увесь світ на ризик ядерного інциденту. Міжнародна спільнота має бути об'єднана однією вимогою — виведенням російських військ із ЗАЕС", - сказав він.

Також Кулеба вже назвав цю місію найскладнішою в історії МАГАТЕ — з огляду на умови, в яких вона має працювати.



AliExpress WW

lamoda ru

Banggood WW