Хто не підлягає мобілізації: актуальній перелік



Загальна мобілізація та воєнний стан в Україні триватимуть щонайменше до 21 листопада. 

У Міністерстві оборони України заявили, що ЗСУ наразі не потребують збільшення загальної кількості особового складу, а мобілізації підлягають конкретні фахівці.

Відтак, сьогодні ряди військових поповнюються через пошук конкретних фахівців, а не через призов всіх підряд.

Однак, є категорії українців, які не підлягають мобілізації. Фіртка розповідає, що це за категорії.

Так, не підлягають мобілізації заброньовані на період мобілізації органами державної влади, державними чи приватними установами, підприємствами тощо.

Людина може бути заброньована не більше ніж на шість місяців, але така опція доступна не для всіх.

На початку травня Мінагро опублікувало уточнення Порядку бронювання військовозобов’язаних. В ньому зауважили, що норми ст. 25 Закону, відповідно до якої прийнято Постанову, визначають, що бронюванню підлягають військовозобов’язані, які працюють зокрема на підприємствах, яким встановлено мобілізаційні завдання, якщо це необхідно для їх виконання.

Якщо говорити простою мовою, то це поставлені міністерствами, місцевими державними адміністраціями та іншими держорганами вимоги щодо виробництва необхідної для ЗСУ, інших військових формувань, населення продукції у певному обсязі.

Для виконання таких завдань укладаються відповідні договори між компаніями та органами, що ставлять ці завдання. 

Отже, для успішного бронювання співробітників компанії потрібно не лише підтвердити те, що вона забезпечує задоволення потреб ЗСУ, інших військових формувань або населення, а й те, що вона є виконавцем мобілізаційних завдань. Це значно звужує коло компаній, які можуть скористатися бронюванням.

Відмовляють у бронювання у тих випадках, коли це стосується дефіцитних військових спеціальностей для потреб ЗСУ. Працівника бронюють терміном на пів року. Через 6 місяців його можуть забронювати повторно.

Також не підлягають призову на військову службу особи з інвалідністю або ті, кого медкомісія визнала тимчасово непридатним до військової служби за станом здоров’я (до двох місяців з необхідністю проходження повторної комісії). Водночас сюди не входять люди, обмежено придатні до служби.

Не залучаються до мобілізації чоловіки та жінки, які є батьками та займаються вихованням дітей.

  • Багатодітні чоловіки та жінки. Йдеться про тих батьків, на вихованні яких – троє та більше неповнолітніх дітей.
  • Батьки-одинаки та самотні матері, які виховують щонайменше одну неповнолітню дитину.
  • Чоловіки та жінки у статусі опікунів та прийомних батьків бодай однієї неповнолітньої дитини.

Не підлягають призову на військову службу батьки, на вихованні яких:

  • Неповнолітня дитина з інвалідністю підгрупи А.
  • Неповнолітня дитина з інвалідністю III-IV групи.
  • Повнолітня (18 – 23 роки) дитина з інвалідністю I чи II групи.

Не можуть мобілізувати наступні категорії:

  • Жінки та чоловіки, які мають дружину (чоловіка) з інвалідністю та/або одного зі своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка) з інвалідністю I чи II групи;
  • Жінки та чоловіки, опікуни, піклувальники, прийомні батьки, батьки-вихователі, які виховують дитину, хвору на тяжкі перинатальні ураження нервової системи, тяжкі вроджені вади розвитку, рідкісні орфанні захворювання, онкологічні, онкогематологічні захворювання, дитячий церебральний параліч, тяжкі психічні розлади, цукровий діабет I типу (інсулінозалежний), гострі або хронічні захворювання нирок IV ступеня, дитину, яка отримала тяжку травму, потребує трансплантації органа, потребує паліативної допомоги тощо.
  • Чоловіки та жінки, які є опікунами, усиновителями, прийомними батьками, піклувальниками, батьками-вихователями і утримують неповнолітніх дітей-сиріт та дітей, які були позбавлені батьківського піклування;
  • Люди, які займаються постійним доглядом за тими, хто потребує піклування (якщо інші не можуть взяти на себе цей обов’язок);
  • Жінки та чоловіки, які мають неповнолітню дитину і чоловіка (дружину), яка проходить військову службу;
  • Жінки та чоловіки, чиї близькі родичі загинули або пропали безвісти під час проведення антитерористичної операції (АТО/ООС) з 2014 року.

Окремо визначили категорії державних службовців, які не підлягають призову. Зокрема, йдеться про депутатів Верховної Ради України та АР Крим, працівників правоохоронних структур (оскільки вони вже залучені до оборони країни), а також антикорупційних органів.

Крім того, не підлягають загальній мобілізації:

  • студенти, які здобувають фахову передвищу та вищу освіту, асистенти-стажисти, аспіранти та докторанти, які навчаються за денною або дуальною формами;
  • наукові та науково-педагогічні працівники закладів вищої та фахової передвищої освіти, наукових установ та організацій, які мають вчене звання та/або науковий ступінь;
  • педагоги закладів загальної середньої освіти, якщо вони працюють відповідно у закладах вищої чи фахової передвищої освіти, наукових установах та організаціях, закладах загальної середньої освіти за основним місцем роботи не менш як на 0,75 ставки.

Нагадаємо, в Україні військовозобов'язаними є усі громадяни віком від 18 до 60 років, за винятком певних категорій осіб, визначених законом.

До слова, у ЗСУ пояснили, чому масово роздають повістки у громадських місцях. Так, за словами начальника управління персоналу штабу командування Сухопутних військ ЗСУ Романа Горбача, вручати повістки за домашніми адресами військовозобов’язаних не ефективно просто через те, що люди можуть не відчиняти двері.

Зауважимо, що Уряд послабив обмеження для перетину державного кордону для військовозобов’язаних чоловіків, а також змінив терміни їхнього перебування за межами України.



AliExpress WW

lamoda ru

Banggood WW