Чому йодна профілактика не допоможе при витоку радіації



Міністерство охорони здоров'я отримує багато запитань з приводу профілактик у разі витоку радіації на ЗАЕС. Тому фахівці приготували відповіді на найчастіші запитання.

Йодна профілактика не допоможе. Чому так - читайте нижче.

Чому розчин йоду неефективний

Тільки йодний розчин всмоктується та накопичується в щитоподібній залозі. Прийом таких йодних профілактик, у кращому випадку, не дасть нічого. В гіршому - створить хімічні опіки. Тому єдиним варіантом є калій йодид, але і тут не все так однозначно.

Калій йодид: рекомендації та ефективність

Щитоподібна залоза після сорока років не накопичує радіоактивний йод, тому прийом йодиду може зробити шкоду, а не користь. Він захищає лише щитоподібну залозу, а не інші органи.

Інші йодні препаратати для профілактики

Подібні харчові домішки або препарати містять у собі у сотні разів меншу дозу йодиду. Тому для профілактики опромінення у випадку ядерних подій вони не підходять. Приймати сотню подібних таблеток - близьке до наукового експерименту, тому не варто вживати таку кількість таблеток.

Калій йодид жінкам та дітям

Дозу повинен разрахувати лікар, так як звичайна людина може сплутати міліграми та мікрограми.

Можна приймати його жінкам, які вагітні або годують грудьми. У цей період щитоподібна залоза дуже активна, тому збільшується кількість радіоактивного йоду, яку вона може поглинути.

Калій йодид можна не приймати тим, кому видалили щитоподібну залозу. Якщо видалення часткова - проконсультуйтесь з лікарем.

Коли приймати калій йодид

Для профілактики його приймати заборонено. Приймають тільки одноразово, коли вімкнуть сигнал оповіщення. Оптимальним є прийом за 6 годин до початку впливу радіації. Допустимим для прийому препарату є проміжок часу від 24 годин до моменту надходження радіоактивного йоду до організму та до 8 годин після його впливу.

А от пізніше прийом препарату тільки нашкодить.

Також буде корисно почитати:

Як захистити себе, якщо вибухне Запорізька АЕС: йод не допоможе

Що буде з Кам'янським, якщо вибухне Запорізька АЕС



AliExpress WW

lamoda ru

Banggood WW