"Купувати чи продавати?": експерти повідомили, чого чекати від курсу долара вже скоро



Експерт повідомили, які фактори вже невдовзі впливатимуть на курс американської валюти в найближчі місяці в Україні.

Як інформує "УНІАН", Нацбанк може змінити свою курсову політику в разі, якщо офіційний і готівковий курс долара будуть істотно відрізнятися. Зараз долар, згідно з курсом НБУ, зафіксований на позначці в 36,57 гривень.

Дії регулятора будуть залежати від ситуації з платіжним балансом, пояснив  економічний експерт Борис Кушнірук.

"Поглянемо, як центральний банк діяв в більш стабільних умовах: банки мали можливість купити безготівкову валюту і продати її на готівковому ринку. Єдина умова: для цього потрібно ввести готівку. Зараз літаком валюту не завести як раніше. Але в той же час є механізм, коли домовляються про доставку її в Польщу, а далі ввезення готівки в Україну, і таким чином продавати її", - говорить експерт.

За його словами, виручка від експорту сільськогосподарської продукції поліпшить ситуацю на валютному ринку, проте ефект настане лише через три-п'ять місяців.

Майбутньої осені на курс долара найбільше вплинуть обсяги надходження валюти в країни - тобто реальна ситуація з платіжним балансом. Ще одним фактором експерт називає очікування від ситуації з війною: позитивні чи негативні. У другому випадку падає попит, клієнт відмовляє або відтягує покупку продукції.

"Якщо у тебе є впевненість, тобто ситуація поліпшується, то ти можеш навіть долари продати. Якщо у тебе є негативні очікування, валюта не продається. Ось і фактор, що змінює попит на іноземну валюту", - пояснив він.

Як пояснює Кушнірук, у звичайній ситуації безготівковий обсяг валюти значно більше, ніж готівковий. І фактично тоді готівковий курс дуже прив'язаний до безготівкового. У нинішніх умовах, коли безготівковий ринок істотно знизився, це обмежує можливість впливати на ситуацію.



AliExpress WW

lamoda ru

Banggood WW