"Хотіли обезголовити владу": видання The Washington Post опублікувало деталі плану Путіна щодо захоплення України



У газеті The Washington Post опублікували розгорнутий матеріал щодо планів російського президента-диктатора Владіміра Путіна перед повномасштабним вторгнення в Україну.

Про це розповідає ЛІГА.

Повідомляється, що ще у жовтні 2021 року в Білому домі відбулася нарада за участю Джо Байдена, віцепрезидентки Камали Харріс, держсекретаря Ентоні Блінкена, міністра оборони Ллойда Остіна, генерала Марка Міллі, директора ЦРУ Вільяма Бернса й інших високопосадовців. На зустрічі Байдену представили суворо засекречений розвідувальний аналіз, що був військовими планами Путіна щодо повномасштабного вторгнення в Україну.

Плани Владіміра Путіна передбачали захоплення більшої частини України, Байден вирішив, що російського диктатора треба стримувати чи протистояти йому, попри те, що обіцяв уберегти країну від нових воєн, вступаючи на посаду президента.

За даними американської розвідки, росіяни мали атакувати з півночі, по обидва боки від Києва. Одні сили мали рухатися на схід від столиці через Чернігів, а інші мали обійти Київ із заходу, просуваючись на південь із Білорусі через "природний пролом" між Чорнобильською зоною й навколишніми болотами.

Сформувавши кліщі навколо столиці, росіяни планували заволодіти Києвом за три-чотири дні. Російські спецпризначенці мали знайти й усунути президента Володимира Зеленського, вбивши його, якщо буде потрібно, і встановити дружній Кремлю маріонетковий уряд. Окремо російські війська мали прийти зі сходу та пройти через центр України до Дніпра, а війська з тимчасово окупованого Криму захопити південно-східне узбережжя Дніпра. Ці дії мали зайняти кілька тижнів, як передбачалося у російських планах.

Зробивши паузу для перегрупування та переозброєння, окупанти мали рушити на захід, до лінії північ-південь, що простяглася від Молдови до західної Білорусі, залишивши на заході останки української держави – територію, що, за розрахунками Путіна, була населена "невиправними неонацистськими русофобами".

Директор ЦРУ Бернс говорив Байдену, що Путін "зациклений на Україні й серйозно налаштований", попри те, що навіть у разі зміни уряду в Києві, в країні почався б запеклий опір.

У матеріалі наголошується, що Путін розраховував на те, що повномасштабне вторгнення Росії в Україні викличе лише обурення Заходу, оскільки США хотіли уникнути нових воєн після Афганістану і через боротьбу з коронавірусом, канцлерка ФРН Ангела Меркель пішла у відставку, Британія зіткнулася з економічною кризою після виходу з Євросоюзу, а президент Франції Емманюель Макрон був зайнятий виборами. Також окремим чинником називалася залежність Європи від російських енергоресурсів.

Дані розвідки передали українському військово-політичному керівництву, проте до попереджень в Україні поставилися скептично, оскільки подробиць американці не розкривали. У Німеччині, Франції й НАТО також не вірили у можливість великої війни в Україні, менш скептично ставилися країни Балтії та Британія, які вірили у можливість вторгнення.

Вже 12 січня Вільям Бернс таємно зустрівся із Зеленським у Києві та попередив його, що Росія збирається завдати блискавичного удару по Києву й обезголовити центральну владу. США припускали, що РФ спробує висадити свої війська на аеродромі у Гостомелі й розпочне штурм столиці.

Після початку ракетних ударів по території України й початку повномасштабного вторгнення 24 лютого Зеленський провів телефонну розмову з Байденом, де закликав американського президента негайно зв'язатися з якомога більшою кількістю інших світових лідерів і дипломатів, щоб ті публічно заявили про свою позицію та сказали Путіну припинити війну.

Зеленський був стривожений і просив Байдена надати Україні всі необхідні розвідувальні дані. "Ми боротимемося, ми захищатимемося, ми можемо втриматися, але нам потрібна ваша допомога", — сказав український президент у розмові з Байденом 24 лютого.



AliExpress WW

lamoda ru

Banggood WW