Війна об'єднала українську націю. 85% населення вважає себе в першу чергу громадянином України



Результати опитування Київського міжнародного інституту соціології (КМІС), проведеного 6-20 липня, чітко показуе, що майже 85% населення України вважають себе перш за все громадянами своєї країни: серед жителів Сходу таких 81%, серед російськомовних українців – 81%.

"На питання "Ким ви себе перш за все вважаєте?", що стосувалося ідентичності в територіальному та політичному контекстах, майже 85% опитаних обрали варіант відповіді "Громадянином України". Мешканцем свого населеного пункту або регіону себе вважають трохи більше 6%. Громадянином світу або Європи себе назвали майже 4%", повідомляеться в звіті КМІС.

Війна об'єднала українську націю. 85% населення вважає себе в першу чергу громадянином України, фото-1

При цьому соціологи зазначають, що серед різних соціальних категорій населення – вікових, регіональних, лінгво-етнічних, гендерних і поселенських – немає великої різниці за цим показником.    

Громадянська ідентичність зросла майже у два рази – з 45,6% до 84,6%, зробивши тим самим маргінальними усі інші види ідентичності в територіальному та політичному контексті.

Війна об'єднала українську націю. 85% населення вважає себе в першу чергу громадянином України, фото-2Війна об'єднала українську націю. 85% населення вважає себе в першу чергу громадянином України, фото-3

У КМІС підкреслили, що показовою є динаміка змін громадянської ідентичності, яка була зафіксована у 1992 році та у період з 2000 року й по теперішній час (для цього використали дані Інституту соціології НАН України).

Війна об'єднала українську націю. 85% населення вважає себе в першу чергу громадянином України, фото-4

Дослідження проводилось методом телефонних інтерв’ю на основі випадкової вибірки мобільних номерів було опитано 2000 респондентів у віці 18 років і старше. 

Соціологи зазначають, що за умов війни крім зазначеної формальної похибки додається певне систематичне відхилення, водночас вони вважають, що отримані результати все одно зберігають високу репрезентативність та дозволяють досить надійно аналізувати суспільні настрої населення.

Читайте також:2 млн вкрадених грошей на день! Короткі підсумки дня, що минув, в Маріуполі, - ВІДЕО



AliExpress WW

lamoda ru

Banggood WW