Які альтернативи російському газу має Європа



Які альтернативи російському газу має Європа, якщо рф зупинить транзит

До вторгнення росії в Україну, частка російського газу у структурі споживання ЄС становила 40%. Зараз газопровід «Північний потік – 1», який транспортує газ з росії до Німеччини та поставки яким російська сторона скоротила до 40% потужності, знову проходитиме планове технічне обслуговування. Така політика «Газпрому» викликає занепокоєння європейців щодо поставок газу та руйнує плани щодо наповнення підземних газосховищ.

Протягом останніх років спостерігається необгрунтована тенденція до скорочення транзиту російського природного газу українською ГТС: в 2018 транзит складав 92,4 млрд кубометрів, в 2019 – 89,6 млрд кубометрів, у 2020 році – 55,8 млрд кубометрів, протягом 2021 року – 42 млрд кубометрів, - роз'яснює Комітет Верховної Ради з питань енергетики та житлово-комунальних послуг.

Втім, Президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляйєн заявила в одному із своїх виступів, що Європа, у разі обмеження поставок, цілком впорається і зацікавлена в зниженні залежності ЄС від російського газу. 

Де Європі брати газ, якщо росія перекриє трубу?

Німеччина може імпортувати газ з Великобританії, Данії, Норвегії та Нідерландів по трубопроводах.

Норвегія нарощує виробництво, щоб допомогти ЄС позбутися залежності від російського газу до 2027 року.

Південна Європа може отримувати азербайджанський газ через Трансадріатичний газопровід (TAP) та Трансанатолійський газопровід (TANAP).

До ЄС налагодили поставки США. Цього року вони можуть поставити до ЄС 15 млрд кубометрів скрапленого газу. 

У жовтні планується відкриття трубопроводу, який транспортуватиме  до 10 млрд кубометрів газу на рік між Польщею та Норвегією.

Європейські СПГ-термінали (скрапленого природного газу) наразі шукають способи розширення імпорту та зберігання газу. Німеччина входить до числа країн, які хочуть будувати нові LNG-термінали (Liquefied Natural Gas). Два планують побудувати всього за два роки.

Вам також може бути цікаво:

Окупанти знову обстріляли Запорізьку АЕС - які можливі наслідки

Інвестиційна привабливість України впала до рівня 2013 року

У Латвії визнали Росію країною-спонсором тероризму



AliExpress WW

lamoda ru

Banggood WW