Заручники ситуації. Чому випускники Маріупольського морського ліцею не можуть отримати робочі дипломи



Студентам Маріупольського морського ліцею не пощастило двічі. По-перше, через війну частина з них не встигла отримати всі необхідні документи для вступу у морські вищі. А по-друге, їх директор виявився зрадником України, кинув не тільки державу, а своїх вихованців, і не забезпечив оформлення всієї необхідної документації.

Як вже писав 0629,  Морський ліцей Маріуполя – це специфічний, унікальний учбовий захід. Діти тут отримували не тільки середню освіту, але і морський робочий диплом за фахом матроса другого класу.

За словами Олени Голубченко, голови батьківського комітету, діти пройшли навчання, трохи  не встигли завершили практику в порту через війну, але завершили освітній курс, сплатили за оформлення морських документів. І ось тепер їм не видають документи про освіту.

Діти стикнулись з багатьма проблемами. Спочатку їх не знаходили в єдиній освітній базі. Потім з’ясувалось, що діти в базі все ж таки є, внесені були туди, як і годиться, в 2019 році, коли розпочали навчання. Але їх внесли туди з помилкою, тому система не находила їх. Начебто виправили, знайшли. Але документів про освіту ліцеїсти так і не отримали.

Сергій Щербаков, директор Одеського морського ліцею, куди перевелись маріупольські ліцеїсти, вважає, що Міністерство освіти може дуже швидко вирішити цю проблему.

Заручники ситуації. Чому випускники Маріупольського морського ліцею не можуть отримати робочі дипломи , фото-1

«В міністерстві є всі необхідні доступи. Вони могли б вирішити це питання ще в червні и видати дітям документи, як і належить, 30 червня. Ми зі свого боку зробили все, щоб допомогти. Але ми не можемо маріупольським випускникам видати документи одеського ліцею через те, що у нас програми навчання різні. Ми готуємо матросів-зварювальників, Маріуполь – матросів другого класу. Різні навчальні програми. Я вважаю, що ці родини і так мають багато горя, щоб ще й з цим боротися. Треба вирішити цю проблему якомога швидше», - прокоментував ситуацію Сергій Щербаков.

Але для Міністерства освіти  ця проблема виявилась нерозрішеною.

У підсумку, в той час, коли в Україні вже стартувала вступна кампанія, маріупольські школярі з морського ліцею  не мали на руках навіть атестатів про загальну освіту.

Департамент освіти Маріупольської міської ради вирішив розділити цю велику проблему дітей на дві частини.

Заручники ситуації. Чому випускники Маріупольського морського ліцею не можуть отримати робочі дипломи , фото-2

«У нас є 95 випускників Маріупольського морського ліцею. Вони мали б отримати два документи: атестат про загальну освіту і робочий диплом матроса, - пояснює ситуацію заступник міського голови Маріуполя Олександр Кочурін. – Щоб вирішити першу частину проблеми, ми всіх ліцеїстів зарахували до Мирноградської загальноосвітньої школи Донецької області, и та видає атестати усім 95 ліцеїстам. Тобто на загальних умовах ці діти зможуть вступати до вищих навчальних закладів. З другою проблемою ситуація складніше. З 95 ліцеїстів половина встигла оформити проходження практики у Маріупольському морському порту. Це необхідна умова для оформлення робочого диплому матроса. Але інша частина через війну цього зробити не встигла. Тобто практику діти проходили, але  вона не завершена. І тепер в умовах війни завершити її неможливо, тому що в Україні не працює жоден порт».

Проте батьки ліцеїстів не здаються. Вони написали листа на керівництво маріупольського порту. До листа доклали квитанції про сплату Маріупольському морському торгівельному порту грошей за проходження практики. Надсилали фото, на яких діти працюють в порту.

Заручники ситуації. Чому випускники Маріупольського морського ліцею не можуть отримати робочі дипломи , фото-3

«Наші діти працювали. Ми платили за практику. А мені надсилають з порту листа, в якому пишуть, що через окупацію не можуть підтвердити проходження виробничої практики сина у порту. Я все розумію, війна, порт окупований. І формально пан Анашкін, який надіслав мені відповідь, правий. Але невже в умовах війни, з урахуванням ситуації Маріуполя наша держава не може підійти до проблеми не формально, а по совісті?» - каже матір одного з ліцеїстів Кристина Смирнова.

Заручники ситуації. Чому випускники Маріупольського морського ліцею не можуть отримати робочі дипломи , фото-4

Ми зв’язались з директором Маріупольського морського торгового порту Ігорем Барським і поставили йому те саме питання. І він відповів: можна не формально.

Заручники ситуації. Чому випускники Маріупольського морського ліцею не можуть отримати робочі дипломи , фото-5

Щойно заступник міського голови Маріуполя Олександр  Кочурін зв’язався з директором ММТП Ігорем Барським і вони дійшли згоди, що діти, батьки яких сплатили проходження практики в порту, отримають необхідні документи для оформлення морського робочого диплому.

Зараз вирішуються технічні питання на рівні: порт  - департамент освіти – батьки.

Сподіваємось, що діти нарешті перестануть бути заручниками цієї війни і отримають те, на що заслуговують.

Пишіть нам про те, як живе Маріуполь, а також про колаборантів та зрадників України на Телеграм-бот сайту @Mar0629newsBot

Підписуйтесь на наш Телеграм-канал: Маріуполь 0629.



AliExpress WW

lamoda ru

Banggood WW