"Українізували" через 20 років: в англомовній Вікіпедії виправили заголовок в статті про Одесу



В англомовній Вікіпедії змінили заголовок в статті про місто Одесу із "Odessa" на "Odesa", а це означає, що тепер назва статті базується на україномовній транслітерації міста.

Про це повідомили Вікімедіа Україна.

Стаття про Одесу в англійській Вікіпедії з'явилась ще 20 років тому, у червні 2002 року. Тривалий час матеріал був під заголовком "Odessa", оскільки, як пояснили у Вікімедіа Україна, саме такий варіант домінував у англомовних джерелах, на які спирається Вікіпедія.

Зазначається, що відтоді ситуація змінилась і все більше джерел почали використовувати варіант "Odesa", тож у липні 2022 року за результатами обговорення волонтери-редактори англійської Вікіпедії все ж вирішили перейменувати статтю.

"Такі зміни є проявом того, що сприйняття України суспільствами та медіа англомовних країн починає змінюватись, адже без цього спільнота англійської Вікіпедії не зважилась би на такий крок", - коментує Антон Обожин, редактор української Вікіпедії та член Правління ГО "Вікімедіа Україна".

Варто зазначити, що англомовна Вікіпедія є одним із найпопулярніших веб-ресурсів у світі, на який спираються чимало джерел інформації, тому зміна з російськомовної транслітерації міста на україномовну є важливим досягненням.

Підкреслимо, що лише з початку 2022 року статтю про Одесу користувачі встигли переглянули понад 1,3 мільйона разів.

Читайте також: На фестивалі у Венеції зробили помилку при написанні назви міста Одеса, - ФОТО, ВІДЕО



AliExpress WW

lamoda ru

Banggood WW