"Нафтогаз" став банкрутом: опалювальний сезон і тарифи



Українське суспільство сколихнула новина про дефолт державної компанії-монополіста "Нафтогаз України". Це означає, що компанія, від якої залежить постачання газу для 12,5 мільйонів домогосподарств, всіх теплогенеруючих підприємств і бізнесу країни - банкрут.

"Нафтогаз" не зміг вчасно сплатити інвесторам 350 мільйонів доларів боргів та відсотки за єврооблігаціями, бо Кабмін не погодив ці виплати, не пояснивши причин. Інвестори своєю чергою відмовили у реструктуризації боргів компанії, бо для них це стало абсолютною несподіванкою, про яку зазвичай попереджають заздалегідь, пише УНІАН.

А отже, тепер найбільша газова компанія України відрізана від доступу до кредитів і співпраці з міжнародними фінансовими інституціями. Хоча, державний холдинг, як працював, так і працює, і продовжить виконувати функції з постачання та видобутку газу. І навіть обіцяє не змінювати тарифи для споживачів.

Але дефолт - це досить тривожний сигнал, зважаючи на те, що Україні потрібно підготуватись до найскладнішого у своїй історії опалювального сезону і закупити газ, який у своїй ціні вже перевищив два долари за кубічний метр, що є абсолютним рекордом.

Наразі в українських газових сховищах близько одинадцяти мільярдів кубометрів газу. Прем’єр доручив до зими наповнити ПСГ до дев’ятнадцяти мільярдів. Враховуючи власний видобуток, закупити потрібно понад п'ять мільярдів кубометрів, що обійдеться, навіть за оптимістичних прогнозах, десь у вісім мільярдів доларів.

Суми просто фантастичні для країни, в якій пішов шостий місяць кривавої війни, а у державного бюджету значні проблеми через падіння економіки.

Для того, щоб підготуватись до найскладнішої зими в історії країни, прем’єр-міністр Денис Шмигаль вже звернувся до уряду США щодо надання Україні "газового лендлізу".

До речі, США вже стали найбільшим постачальником скрапленого газу в Європу для того, щоб Євросоюз встиг до зими закачати у свої сховища достатню кількість газу, попри блокування трубопровідних поставок з боку Росії.

Росіяни, цинічно порушуючи умови підписаних з європейцями угод про постачання газу, зі шкури лізуть, щоб не дати наповнити газові сховища до настання холодів.

До кінця жовтня запаси блакитного палива у країнах ЄС мають сягати 85 відсотків від максимальних, а наразі є тільки 65 відсотків. Європейці дуже налякані і в першу чергу думають про те, як збільшити запаси газу для себе.

Тобто не варто сподіватись на те, що американський газ дійде до України, європейці надаватимуть його нам по залишковому принципу.

Але, на відміну від Європи в України є газ власного видобутку і є вірогідність, що при суттєвому скороченні споживання, що і так відбулось через війну, наша країна пройде зиму, розраховуючи тільки на власні ресурси.

Однозначно цієї зими у домівках українців буде холодніше - не вище 18 градусів, що, до речі, звична для європейців температура.

Росіяни, цинічно порушуючи умови підписаних з європейцями угод про постачання газу, зі шкури лізуть, щоб не дати наповнити газові сховища до настання холодів

У закордонних фільмах про Різдво можна часто побачити, що сім’ї ласують святкову вечерю і прикрашають ялинку у в’язаних светрах та теплих шкарпетках. В той час, коли деякі українські родини у передсвятковій біготні навпаки, аж вікна та двері балконів відкривають від жари.

До слова, вже зараз потрібно завантажувати роботою армію наших бабусь і жінок, які в’язатимуть шкарпетки і шарфи, бо гріти буде не тільки в’язка, а і додана любов.

Крім того, для заощадження енергоресурсів, серйозної модернізації потребує застаріле житло. Економ-варіант - це хоча б позаклеювати вікна. А у кого є можливість, мають провести капітальні роботи з утеплення. У приватних домівках, яких в Україні більшість, людям варто замислитись про відмову від газового котла на користь твердопаливного. Це задоволення не з дешевих, але зважаючи на сталу тенденцію здорожчання газу, швидко окупиться.

Можливо, муніципальній владі напівпорожніх міст також треба подумати про відмову від централізованого опалення. Кого вони будуть гріти, коли люди масово виїхали до більш безпечних місць?

Також разом з загальноєвропейським трендом відмови від кривавого російського газу, з’явився новий - електрифікація економіки. Тут у нашої країни є козир у рукаві - атомні електростанції.

Використання повною мірою нашого експортного потенціалу електроенергії - понад 1,5 гігават - дозволить європейським державам замістити 5-6 млрд кубометрів російського газу. А українців це буде підштовхувати до купівлі додаткового електрообігрівача.

У ситуації з дефолтом "Нафтогазу" очевидно, що менеджменту компанії та уряду потрібно навчитись працювати злагоджено, щоб не підривати довіру міжнародних кредиторів та не сіяти без потреби паніку.

Українці ще мають час підготуватися до холодів, але починати потрібно вже зараз.



AliExpress WW

lamoda ru

Banggood WW