"Харків не обділили. ППО була, є і буде", — офіцер протиповітряної оборони про відсіч рф, - ВІДЕО



Від початку російського вторгнення над Харковом збили з пів сотні російських об'єктів — безпілотників, ракет та винищувачів. Останнім часом окупанти змінили напрямок ударів і б'ють по близьких до обласного центру населених пунктах — зокрема, Чугуєву.

Як захищають небо Харковом зараз, Суспільному розповів офіцер протиповітряної оборони Михайло.

Що коїться в небі над Харковом і як воно змінилося від березня?

У Харківській області протиповітряна оборона як була, так і існує. Завдяки підрозділам зенітно-ракетних військ, підрозділам протиповітряної оборони сухопутних військ, радіотехнічних військ, авіації, радіотехнічних військ протягом 4,5 місяців не залітає авіація, яка в перші дні війни завдавала дуже серйозних ушкоджень місту. Це була загроза для мирного населення, міста, військових підрозділів, які дислокувалися та дислокуються на території Харкова та області.

Як це було? Які в них були цілі?

Головним завданням було знищення адміністративних будівель, сіяння хаосу серед населення, знищення пунктів управління підрозділів для того, щоб сухопутним компонентам була пряма дорога зайти в Харків, захопити його.

В який момент вони зникли й чому так сталося?

Найімовірніше, пройшла певна передислокація зенітно-ракетних підрозділів, перепланування ходу дій. Завдяки цьому й тому, що на даний час вже понад 50 повітряних об'єктів було знищено — літаків, БпЛА. 50 — збили над Харковом протягом усього часу.

Які це найчастіше були цілі?

Бомбардувальна авіація — Су-34, й в основному — безпілотні апарати тактичного рівня, які розвідували місця розташування (української техніки — ред.) й уточнення певних координат робили.

Чим працює ППО? Чим збивали?

Найпотужніший комплекс у нас — це С-300. Такі дозволяють знищувати цілі на дальності 75 км, на висоті 27 км. Зенітно-ракетний комплекс "Бук" й засоби безпосереднього прикриття.

6 березня. В небі над Харковом збили літак за допомогою ПЗРК. Вистачає таких комплексів переносних, з якими українські захисники з будь-якої точки можуть їх дістати?

Так, переносних комплексів вистачає, в межах своїх технічних характеристик вони виконують завдання.

Що відчуває боєць, коли збиває повітряну ціль?

Відчуття гордості, самоповагу, того, що зробив велику справу, не дав знищити об'єкт, особовий склад, мирне населення, будівлю. Це гордість за себе, ту навченість, яка є.

Зловити ціль в повітрі — непроста робота?

Так, важко, особовий склад постійно проходить навчання, вдосконалює навички. На даний час це швидко виходить. Особовий склад налаштований на позитивну роботу, це дозволяє швидко навчатися, освоювати і нові зразки озброєння, що дозволяють виконувати ті завдання, що ставляться.

Скільки потрібно часу, щоб людина, яка жодного разу не тримала ПЗРК, могла збивати повітряні цілі?

Залежить від зразка озброєння, тижня вистачає. Існують навчально-матеріальні бази, де є тренажери, де можна віртуально проводити стрільби, віртуально інструктори показують, як це працює, далі на певних полігонах практичні навички відпрацьовуються.

А якщо це "Бук" чи С-300?

Довше.

Тобто зараз на них працюють ті, хто до війни вже мав досвід роботи на такій техніці?

Так, або той особовий склад, який мобілізований та проходив службу саме на тих зразках, озброєння. Вони є фахівцями, продовжують виконувати свої завдання.

ПЗРК впливають на росіян? Відчувають загрозу?

Відчувають. Це дозволяє працювати великому ППО. Переносні зенітно-ракетні комплекси змушують їх підійматися для виконання завдання на більшу висоту. Це дозволяє виявляти їх радіолокаційними станціями й далі зенітно-ракетні комплекси безпосередньо працюють по них.

Правильно розумію, що людина з ПЗРК може чекати на повітряну ціль будь-де?

Будь-де на 360 градусів. Це гелікоптери, літаки різних класів, це реально.

Чому українські ППО не можуть закрити Харків від ракет РФ, які б'ють щоночі?

По місту противник застосовує оперативно-тактичні ракети типу "Іскандер", "Точка", ракетні системи залпового вогню "Ураган", "Смерч", "Торнадо", "Град", далекобійною ствольною артилерією, що не є характерними цілями для зенітно-ракетних комплексів ППО. Різні швидкості не дозволяють технічно це робити.

Треба розділяти протиповітряну і протиракетну оборону, що це різні способи перехоплення цілей?

Так, протиповітряна оборона й протиракетна — це різні речі, різні принципи використання техніки. Протиракетні — це інші види систем, які дозволяють перехоплювати цілі з врахуванням аж до 9 тис. км на годину, наші системи на це неспроможні. Протиповітряна оборона працює по стандартних цілях — літаки, крилаті ракети, надзвукові.

Були повідомлення, що збивали ракети С-300. Це можливо?

Можливо, залежить від системи управління, систематизації, що дозволяє такі цілі збивати.

Попри те, що в нас немає протиракетної оборони, ППО не передбачене для збиття таких цілей, вам це вдається?

Іноді всі умови для цього складаються, то так.

А є якесь процентне співвідношення? Не намагалися для себе рахувати?

Нема такого, залежить від обставин, дій противника. Ми завжди намагаємося робити все, що від нас залежить, всі підрозділи напоготові вдень і вночі щодо відбиття нападу повітряного противника чи роботі по безпілотниках, які проводять розвідку, дорозвідку об'єктів.

Жителі Салтівки повідомляють, що бачать запуски ракет з території Бєлгородщини. Чи дійсно фіксуєте запуски з Бєлгородської області?

Так, противник застосовує "Іскандери" на відстані 40-60 км, це дійсно Бєлгородська область, це дозволяє ракеті летіти 2-3 хвилини й вражати в ціль, якщо ми говоримо про Харків та область. Дуже короткий час польоту ракети по балістичній траєкторії й дуже значні швидкості польоту ракет.

На вашу думку, вони спеціально це роблять з кордону?

Думаю, так, така тактика дій у них.

Для чого?

Для того, щоб наші підрозділи не змогли протидіяти їм.

"Протиракетна оборона Харкова: чекаємо на допомогу партнерів"

Люди не завжди розрізняють балістичні ракети, РСЗВ. Чи здатна ППО протидіяти системам залпового вогню?

Ні, не спроможна. Є сучасні системи іноземного виробництва, які можуть це робити. Чекаємо. Завдяки партнерам, думаю, вони нададуть нам протиракетну оборону, нові засоби ППО, якими ми будемо виконувати завдання, й небо над Харковом буде повністю закрите від ракет.

Від яких типів ракет такі системи здатні вберегти місто?

Крилатих ракет, "Іскандерів". Від тих характеристик, які закладені, результат буде максимальний. Думаю, можна буде працювати й по РСЗВ.

"Харкову розслаблятися не раджу"

На вашу думку, чому останній тиждень не було нічних ракетних ударів по Харкову, як понад місяць до цього?

Думаю, що вони змінили напрямок удару, зараз зосереджують зусилля по Чугуєву, Рогані, критичних об'єктах інфраструктури, військових об'єктах виходять напрямки ударів. Розслаблятися не раджу Харкову, бо прилітають зі ствольної артилерії снаряди, з РСЗВ прилітає, гинуть люди, діти. Не треба нехтувати повітряною тривогою, попередженнями про артилерійські обстріли, треба негайно йти в укриття, всіх дітей заганяти додому. Збережімо свої життя, щоб наша країна розвивалася і подальшому перемогла.

Чув від інших військових, що ображаються, коли бачать, що люди не реагують на повітряну тривогу.

Так, це викликає занепокоєння за людей. Мабуть, є нерозуміння ситуації. Військові на собі це все відчули, тому певна думка про захист себе закладена в голові. Відчуття образи є — військові проводять роботу, а люди нехтують небезпекою, що призводить до сумних випадків.

Що таке "С-300", чому їх почали використовувати?

Через зменшення кількості високоточних ракет, швидше за все, використовують "С-300", які також мають потужний заряд. Комплекси С-300 можна використовувати по наземних цілях, вони в цьому напрямку й працюють.

Кількість зенітно-ракетних комплексів у нас доволі достатня. Цей результат, певно, люди вже відчувають з початку березня. Коли ми закрили системою протиповітряної оборони небо над Харковом та Харківською областю, після цього ніякого бомбардування з боку РФ не було. Харків не обділили. ППО була, є і буде.



AliExpress WW

lamoda ru

Banggood WW