Боти у Facebook, Twitter, Instagram - як впізнати та що з ними робити



Агресія росії проти України має не тільки військовий прояв, а й інформаційний. Українці вже знають, що таке роспропаганда, та знають її обличчя. Ще одним проявом ворожої інформаційної машини стали боти. 

Військова агресія росії показала, що ця країна воює з Україною не тільки за допомогою своєї “другої армії світу”, а й із залученням цілої армії ботів у соцмережах. Причому на місці одного заблокованого з’являється десяток нових.

Мета ботів - сіяти серед українців паніку, страх, брехню, зневіру та розчарування. Часто боти видають себе за українців, аби ефект їх “роботи” був дієвішим. Деяких з них можна легко розпізнати. Але є й ті, які досить вдало маскуються.

Цього разу ми вирішили зосередитися саме на тому, як розпізнати ботів у різних соцмережах. 

Як розрізнити ботів у Facebook?

  • Фото профілю чи аватар

У ботів зазвичай немає фотографій або взяті випадкові фотографії зі стоків чи з Google. Якщо на сторінці бота є якась фотографія, її джерело можна перевірити. 

Для перевірки джерела аватара у браузері треба зайти на стартову сторінку Google-пошуку або просто на стартову сторінку, якщо це Google Chrome. Далі треба обрати у пошуковому полі пункт “пошук” по картинці. Там можна шукати картинку за посиланням на неї або через завантаження зображення. Відповідно, перед цим вам треба відкрити зображення на аватарці бота та зберегти його чи відкрити у новій вкладці.

Якщо пошук по картинці нічого не дав, то є перелік ознак, які натякають, що перед вами бот:

  • фотографія в профілі лише одна -  і це фото профілю (аватар);
  • на єдиній фотографії у профілі зображена якась відома особистість (але може бути і навпаки);
  • фотографія профілю замала, нечітка, темна, розмита тощо - одна з цих ознак або декілька одночасно;
  • може бути навпаки - фотографія великого розміру, чітка і як з професійної сесії.

Також якщо під фотографією немає жодної реакції на коментарі інших користувачів, то це також може бути бот.

Слід звернути увагу й на те, що на сторінках ботів також можуть бути викладені фото в альбомах із друзями чи родичами. 

  • Особиста інформація та історія профілю

Зазвичай сторінки ботів пусті, персональної інформації там немає. Буває й так, що вони створені нещодавно. Тож слід звертати увагу на те, коли сторінка була створена і що там  є. Якщо сторінка свіжа, зверніть увагу на те, коли саме вона була створена - можливо дата припала з якимось політичними подіями.

На сторінках ботів можуть бути репости з дивних сторінок. Але там точно не буде підписів на кшталт: “гарно провели вихідні”, “зустрівся з давнім другом”, “йду у відпустку” тощо.

  • Друзі

У ботів може зовсім не бути друзів або можуть бути у друзях такі ж пусті акаунти з відсутніми чи несправжніми персональними фото. 

Водночас підозрілим може бути й те, що у сторінки, наприклад, кілька тисяч друзів, але у стрічці користувача тільки одні репости. Виникає питання: яким же контентом він приваблює друзів?

  • Реакція

Якщо ви раптово помітили у себе в друзях сторінку схожу на бота, напишіть користувачу щось в особисті повідомлення. Не обов’язково питати “а ти не бот раптом?”. Боти не відповідають в особисті повідомлення.

Водночас боти залишають коментарі в обговореннях. Якщо до вас хтось “причепився” у дискусії, зверніть увагу на те, як швидко опонент вам відповідає. Бо жива людина точно не надрукує коментар за дві секунди.

Боти у Facebook, Twitter, Instagram - як впізнати та що з ними робити, фото-3

Як боротися з фейсбучними ботами?

Найкраще - це поскаржитися на його сторінку. І чим більше скарг - тим більша ймовірність, що Фейсбук відреагує. Для цього заходимо у профіль бота, натискаємо на три крапочки під обкладинкою сторінки і обираємо “поскаржитись на профіль”. Далі обрати пункт “фальшивий акаунт”.

Видалення з друзів та блокування сторінки мало що дасть.

Якщо ви вступили із ботом у дискусію, можна повідомити про це інших учасників. Бот після цього не відчепиться, а ось інші будуть в курсі. Напишіть щось на кшталт “Не бачу сенсу сперечатись з ботами”.

Як розпізнати ботів у Instagram?

  1. Відсутність аватарки, картинка з інтернету замість власного фото, неоригінальний нікнейм або нікнейм з незрозумілого поєднання букв та символів, порожній чи закритий профіль. Окремо це може нічого не означати, але якщо ознаки збігаються, то перед вами напевно бот.

  2. Якщо хтось пише розсилки під вашими постами, то можете не сумніватися - це робить спам-бот. 

  3. Деякі бізнес-акаунти використовують масову підписку на всіх поспіль, щоб зібрати аудиторію. Це не роботи, але користі приносять не більше. Найкращим рішенням буде відписати їх від себе, позбавивши профіль «мертвого вантажу».

Боти у Facebook, Twitter, Instagram - як впізнати та що з ними робити, фото-7

Як діяти з ботами в Instagram?

Якщо вони вам не погрожують та не пишуть образи в приватні повідомлення, можна їх видалити з підписників. При невеликій кількості підписників зробити це можна вручну. Якщо підписників у вас багато, для цього є спеціальні програми та сервіси. Тільки не користуйтеся російськими програмами.

Якщо бот агресивний, можна поскаржитися на його профіль. Для цього перейдіть на сторінку бота. У шапці профілю натисніть три крапочки. Далі оберіть “поскаржитися” - “поскаржитися на обліковий запис”. І обираєте, за що саме хочете поскаржитися.

Як виявити бота у Twitter?

У Twitter заявили, що щодня блокують понад мільйон спам-акаунтів, повідомляє Reuters. Це вдвічі більше, ніж заявляв гендиректор Twitter Параг Агравал у травні.

Водночас компанія стверджує, що боти складають менше ніж 5% активної бази користувачів.

Тут існує низка бот-мереж із різними стилями, які працюють разом. Один колективний обліковий запис може мати сотні ботів. Профілі можуть бути досить ретельно зроблені, приміром, у кожного цілком реальне ім’я. 

У деяких блогах публікуються ретвіти англійською, російською, арабською, малайською, індонезійською, французькою, іспанською та турецькою мовами — навряд чи це може робити реальна людина. 

Деякі боти маскуються краще за інших і відрізнити їх від реальних людей буває складно.

Виділяються три показники: активність, анонімність, підсилення меседжу. 

Потрібно подивитися на дату створення профілю та кількість опублікованих твітів. Є  боти, які твітять тисячу разів на день. Це нелюдська модель поведінки.

Зверніть увагу, скільки на сторінці постів та ретвітів. Є користувачі, які постять сотні ретвітів. Якщо з облікового запису постять так часто, натомість не дають жодної особистої інформації - це бот.

У випадку Твіттера, на відміну від Фейсбуку, бота не можна визначити за кількістю та якістю фото. Адже у цій соцмережі люди частіше віддають перевагу не власним фото на аватарці і рідко діляться тут фотографіями з життя у твітах.

Боти у Facebook, Twitter, Instagram - як впізнати та що з ними робити, фото-10

Що робити з ботом у Twitter?

У шапці персональної сторінки, як і в інших соцмережах, є три крапочки. Якщо на них натиснути, відкриється меню. Там треба обрати пункт “поскаржитись”, а в ньому - “цей профіль підозрілий або спамить”.

Тут це працює також за принципом “чим більше скарг - тим вище вірогідність блокування”. Слід також додати, що віднедавна Twitter сам позначає ботів.

А що з Telegram?

На цей популярний месенджер, на жаль, не розповсюджуються ті ж ознаки та показники, що на вищеназвані соцмережі. Хоча ворожих ботів тут, безумовно, багато, відрізнити їх буває важко. Адже у Telegram не можна подивитись дату створення сторінки, ідентифікувати користувача за аватаркою чи ім’ям.

Єдине, що може видати ворожого бота - його коментарі у групах, спільнотах та чатах. Вони зазвичай спрямовані на те, щоб посіяти серед інших користувачів паніку, страх, зневіру, відчуття зради та інші деструктивні почуття. 

Як діяти з ворожими Telegram-ботами?

Як і всюди, у верхньому правому кутку сторінки бота є три крапки. Якщо на них натиснути, у меню можна побачити кнопку “Поскаржитись”. Далі обираєте, за що саме. Це може бути спам, насильство або несправжній акаунт. Однак користувачі кажуть, що цей механізм тут діє погано. 

Але можна про ворожий бот повідомити у @stopdrugsbot.

Будьте пильні та не забувайте переглядати, хто знаходиться у вас в друзях, хто на вас підписаний та на кого підписані ви.

Підписуйтеся на наші оновлення у Viber (новости Славянска)

Слідкуйте за нами в Instagram

Та телеграм: https://t.me/news6262



AliExpress WW

lamoda ru

Banggood WW