Готуються до святкування Дня незалежності на нашій Соборній площі - як працює Слов’янський відділ культури в умовах евакуації



Відділ культури Слов’янська продовжує свою роботу. Журналісти сайту міста Слов’янська 6262.com.ua поспілкувалися з керівницею відділу Мариною Олійник.

Як розказує Марина Олійник, вона особисто не вірила у те, що розпочнеться широкомасштабна війна. Загалом у Слов’янську мало хто вірив у такий розвиток подій. Тому і відділ культури не готувався до того, що доведеться евакуюватися.

Але вже на третій день великої війни у Центрі культури і довкілля працівники культури за своєю власною ініціативою організували центр волонтерської допомоги. Протягом декількох місяців центр працював. Люди допомагали як цивільним, так і місцевим військовим, територіальній обороні. Працювати там нікого не змушували, натомість підключилося багато молоді, які хотіли бути корисними у ці часи.

Тоді якраз Слов’янськ став центром прийому біженців з більш небезпечних міст - Ізюму, Сєвєродонецьку. Волонтерам люди приносили одяг, постіль, їжу для переселенців. 

Коли у місті почалися більш масивні обстріли, а життя стало особливо небезпечним, люди почали виїжджати.

Близько 50 працівників зі сфери культури продовжують залишатися у Слов’янську. Їм виплачують заробітну плату і намагаються хоча б трохи допомагати гуманітарно. Заробітну плату продовжують отримувати і ті, хто працює онлайн. Зрозуміло, що частину людей були змушені відправити у відпустки.

Комп’ютери, документи і обладнання із закладів культури евакуювали. 

Насправді різні культурні заклади працюють у різних куточках України. Серед них Кропивницький, Дніпро і не тільки вони.

Так, наприклад, у Кропивницькому працює Центр культури і довкілля. Вони змогли отримати там приміщення і навіть продовжити роботу офлайн. Керівник закладу активно пише проєкти і вже має певні успіхи. Один з них Слов'янського центру культури і довкілля буде реалізовуватись у Кропивницькому та ще двох областях України.

Вже відомою на всю Україну стала організація “Вік щастя 50+”. Свого часу Наталія Бондаренко організувала сильну спільноту, яка займалася розвитком літніх людей. Наразі вони активно залучають до своєї діяльності мешканців Кропивницького.

Окрім того, у Дніпрі бібліотека надала робочі місця з комп’ютерами для працівників аналогічного центру Слов’янської бібліотеки. Ба більше, наші працівники користуються послугами цих центрів по всій Україні. 

У школі мистецтв наразі канікули. Іспити у випускників приймали дистанційно. До літа вчителі проводили заняття онлайн, записували на відео свої уроки. Викладачі зараз у відпустці.

Ще однією важливою новиною стало те, що слов’янський краєзнавчий музей зміг вивезти більшу основну частину своїх експонатів, велику кількість фонду у безпечне місце. Куди саме - наразі не розкривають. Але відомо, що культурна та історична спадщина нашого міста зараз у безпеці.

Тривають перемовини з містом, яке прийняло наші історичні музейні цінності. Існує така ймовірність, що музей почне функціонувати.

Раз на тиждень відділ культури проводить онлайн-наради зі всіма директорами закладів культури. Наразі наполягають на евакуації усіх працівників закладів культури, які залишилися у нашому місті. На контролі тримають інформацію про те, хто з працівників і куди переїхав, в яких умовах мешкає.

“Ця війна розставляє все по своїх місцях. Я вже знаю, хто йде з нами, а хто залишається по той бік. Навіть з моїх працівників. І це дуже боляче”.

У відділі культури будують плани. Ба більше, вже уявляють, як святкуватимуть День незалежності України на нашій Соборній площі у Слов’янську. Це мотивує і дає надію на те, що ми повернемося у наше маленьке українське місто.

Вам також може бути цікаво:

  • "Люди під снарядами вивозили тварин", - як екопарк Фельдмана зустрів війну у Харкові
  • "Після нашої перемоги хочеться набутися удвох", - Жінки, які чекають коханих з війни
  • "До Бога і до священика у військових є тяга" - Як змінилася робота капеланів з початком великої війни

Підписуйтеся на наші оновлення у Viber (новости Славянска)

Слідкуйте за нами в Instagram

Та телеграм: https://t.me/news6262



AliExpress WW

lamoda ru

Banggood WW