Гинуть через війну: на узбережжя Одещини винесло двох дельфінів, - ФОТО



На узбережжя Одеської області винесло двох дельфінів-азовок. Тварини загинули через війну.

Про це розповів еколог Іван Русєв.

За його словами, одного з дельфінів течія знову забрала на глибину моря, іншого - шакали.

"Відомо, що бойові дії рашистів на Чорному морі відбуваються із застосуванням надводних та підводних човнів, де використовуються гідролокатори. Внаслідок використання гідролока́торів (сонарів) створюються потужні звуки, які негативно впливають на здоров`я тварин: дельфіни потрапляють у зону опромінення навігаційних приладів суден, що виводить з ладу їх органи навігації та ехолокації, вони отримують потужну акустичну травму. Страждають дельфіни також і від потужних вибухів у час бомбардування, яке вже довго продовжується", - пояснив еколог.

Він також додав, що через уражені органів навігації і слуху дельфіни не можуть застосувати ехолокацію, від чого стають фактично «сліпими». Втративши орієнтацію тварини втрачають акустичний контроль над середовищем. «Сліпі» дельфіни знаходяться в стресі та паніці, не можуть орієнтуватися в просторі. В результаті вони потрапляють на усілякі перешкоди, зокрема й міни, розбиваються об скелі.

"І головне - такі "паралізовані" дельфіни не можуть вполювати рибу та швидко виснажуються. Ослаблені від удару гідролокаторів дельфіни, "сліпі", в стресовому стані різко втрачають імунітет і стають об'єктом автономного зараження збудниками інфекцій, віруси яких в них живуть постійно. Це насамперед характерний для дельфінів вірус – морбіллівірус. Не виключено, що від характеру хвиль від сонарів, та у результаті бомбардування і рівня децибел "шуму війни", у дельфінів при різкому спливанні на поверхню моря, виникає газова емболія або декомпресійна хвороба - захворювання, що виникає, головним чином, через швидке зниження тиску навколишнього середовища, в результаті чого, розчинений в крові і тканинах організму азот, починає виділятися у вигляді бульбашок у кров дельфіна; відбувається спінювання крові та руйнування стінки клітин та кровоносних судин, які блокують кровотік. При тяжкій формі газова емболія - декомпресійна хвороба може призвести до паралічу або смерті тварини, яких викидає море", - розповів Русєв.



AliExpress WW

lamoda ru

Banggood WW