Імпорт свинини в Україну зріс в чотири рази: це не корисно і не логічно



Через дефіцит свинини в країні, українці їдять імпортну. У червні її завезли майже вчетверо більше, ніж за аналогічний період минулого року. Обсяг постачання м'яса за місяць становив 9 тис. тонн, що на 46% більше, ніж у травні. Топ країнами-експортерами стали Польща, Данія, Нідерланди.

Про це повідомляє редакція з посиланням на пресслужбу Українського клубу аграрного бізнесу (УКАБ).

За словами аналітика УКАБ Максима Гопки, першочерговою причиною стрімкого збільшення об’ємів свинини закордонного постачання стала новина про повернення ПДВ та мита на імпортні товари. В довоєнні дні імпортна квота по свинині для ЄС передбачала безмитне ввезення продукції 20 тис. т. в рік, а за січень-травень сумарно вже було завезено 22,3 тис. тонн свинини.

Крім цього, внутрішня промислова пропозиція скоротилась у зв’язку з тим, що виробники східного та південного регіонів були вимушені тимчасово залишити ринок свинини. І вже на початку червня закупівельні ціни підвищилися, тому що виник стабільний попит, який протримався до початку липня.

Також причиною імпортозаміщення свинини стало те, що свиноводи не витримали економічної напруги. Через стрімке здорожчання кормів, багато свиноферм розпродали тварин та припинили діяльність. Але останні місяці ціни на корма значно знизились, тому прямо зараз зайнятися скотівництвом та підняти внутрішню промисловість буде вдалим, перспективним рішенням.

Селяни Дніпропетровщини порахували, що на порося, яке росте 7-12 місяців потрібно близько тонни кормів. Коштує вона - 3 тис. грн, а доросла свиня 7-10 тис. грн. Але якщо враховувати поступову інфляцію, то якщо зараз закупися кормами, то на м'ясі можна буде заробити ще більше.

«Найближчим часом ціни на свинину, як і на інші види продуктів, будуть зростати через високу інфляцію. Але собівартість м’яса значно залежить і від цін кормів, які в Україні залишаються дешевшими у порівнянні зі світовими. Також збільшення імпорту в червні підтримає внутрішній попит та не дасть швидко зростати цінам», – прогнозує експерт.



AliExpress WW

lamoda ru

Banggood WW