Як і де переселенцям оформлювати та переоформлювати різні документи



Переселенці в Україні можуть спокійно оформлювати та переоформлювати різні документи.

Серед них: паспорти, водійські посвідчення, закордонні паспорти та багато інших необхідних документів. Для того, щоб максимально спростити їм цю процедуру, у багатьох структурах зменшили до мінімуму необхідну кількість документів.

Водійське посвідчення

Сервісні центри Міністерства внутрішніх справ вже реєструють транспортні засоби та видають посвідчення водія усім внутрішньо переміщеним особам.

Як повідомили у відомстві, з 8 червня набула чинності постанова уряду, якою внесено зміни до нормативних актів, що регламентують видачу посвідчення водія та реєстрацію транспортних засобів.

Зміни передбачають надання можливості внутрішньо переміщеним особам без зареєстрованого основного місця проживання отримувати в сервісних центрах МВС наступні послуги:

  • складати іспити на право керування транспортними засобами;
  • обмінювати та відновлювати посвідчення водія;
  • реєструвати та перереєстровувати транспортні засоби.

"У такому випадку до пакету необхідних документів додатково надається довідка про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи, в якій зазначено фактичне місце проживання. Також адміністратору сервісного центру МВС можна пред’явити довідку в електронному форматі через застосунок "Дія", — додали в МВС.

Обмін першого посвідчення водія можливий виключно після закінчення строку його дії, а не раніше.

Обмін такого посвідчення здійснюється, так само як і обмін старого посвідчення водія в будь-якому територіальному сервісному центрі МВС, надавши адміністратору наступний пакет документів:

  • паспорт громадянина України (у разі надання ID-картки без наявних у безконтактному електронному носії відомостей про реєстрацію місця проживання разом надається довідка про реєстрацію місця проживання особи) або:
    • тимчасове посвідчення громадянина України;
    • посвідка на постійне проживання;
    • посвідки на тимчасове проживання;
    • посвідчення біженця;
    • посвідчення особи, яка потребує додаткового захисту;
    • посвідчення особи, якій надано тимчасовий захист.
  • копія довідки про присвоєння реєстраційного номера облікової картки платника податків;
  • медична довідка щодо придатності до керування транспортним засобом (на час дії воєнного стану медична довідка не подається);
  • наявне посвідчення водія;
  • платіжний документ (квитанція), який засвідчує оплату адміністративної послуги.

Важливо зазначити, що відповідно до пункту 251постанови КМУ від 8 травня 1993 року № 340обмін посвідчення водія, виданого особі вперше, проводиться без складення іспитів за умови вчинення особою протягом двох років з дня видачі такого посвідчення не більше двох адміністративних правопорушень у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху та не вчинення нею кримінального правопорушення, передбаченого статтею 286 Кримінального кодексу України.

У разі, якщо такі порушення були, громадянин обмінює своє посвідчення водія на постійне лише після складення практичного та теоретичного іспитів у сервісному центрі МВС.

Замінити посвідчення можна через сервісний центр МВС. Для цього треба або приїхати туди і в живій черзі зробити всі необхідні дії, або записатися через е-чергу на сайті Головного сервісного центру МВС.

Проте, варто знати, що наразі черги дуже великі і запис може працювати з перебоями.

Паспорт

Голова Державної міграційної служби Наталія Науменко повідомила, що в Україні спрощено процедуру надання адміністративних послуг внутрішньо переміщеним особам, незалежно від їхнього місця проживання, та вдосконалено процедуру оформлення ID-картки по досягненню 14-річчя.

«Державною міграційною службою було ініційовано внесення змін до постанови Кабінету Міністрів № 302, якою затверджено порядок оформлення паспорта громадянина України. Ці зміни надають можливість подати документи та отримати паспорт у будь-якому місті – не за місцем реєстрації, а за місцем звернення», – зауважила Науменко, додавши, що ці зміни покликані полегшити життя осіб, які приїжджають на контрольовані території України з тимчасово окупованих територій, або тих, що отримали статус внутрішньо переміщених осіб.

Для оформлення паспорта такі особи можуть звернутися як до будь-якого територіального органу підрозділу Державної міграційної служби, так і до найближчого відділення Держпідприємства «Документ» чи Центру надання адміністративних послуг.

Як оформити паспорт за кордоном

Кабінет Міністрів України підтримав запуск екстремального проекту з оформлення паспортів закордоном.

Про це повідомляється на сайті Кабміну з посиланням на постанову від 13 червня.

Згідно цієї постанови, громадяни України тепер зможуть оформлювати нові та обмінювати старі паспорти через підрозділи Державної міграційної служби.

Як повідомляє на сайті Кабміну, постанова набуде чинності з 25 червня, що дуже полегшить процес оформлення та переоформлення документів українцям, які тимчасово покинули країну через військову агресію рф.

Довідка ВПО

Інстукція, як отримати статус переселенця і соцдопомоги, не виходячи з дому. 

Для того, аби скористатись онлайн послугами, необхідно: 

  • Оновити застосунок Дія.
  • В розділі "Послуги" вибрати "Отримати статус ВПО".

Щоб подати заявку, вам потрібно вказати: 

  • Своє поточне місцеперебування, підтвердіть геолокацію та натисніть "Продовжити".
  • Дані дітей, що перебувають з вами (свідоцтво про народження підтягнеться в Дії, або ви маєте додати його вручну). Якщо дітей у вас немає, то натисніть "Зареєструватись без дітей".
  • Реквізити картки "Підтримки". 
  • Потреби у вашому місці перебування. 

Як оформити статус ВПО та соціальну допомогу, не виходячи з дому, фото-1

Вам також може бути цікаво: 

  • Жінок Донеччини та Луганщини можуть евакуювати до Австрії
  • Україна контролює 45% Донеччини – Кириленко
  • На Донеччині з’явилася серія постерів присвячена українським воїнам (фото)

Підписуйтеся на наші оновлення у Viber (новости Славянска)

Слідкуйте за нами в Instagram

Та телеграм: https://t.me/news6262



AliExpress WW

lamoda ru

Banggood WW