Метінвест відповів на звинувачення колишнього працівника



Колишній працівник МК «Азовсталь» Ігор Северін звинуватив керівництво компанії у зневажливому ставленні до документів, трудових книжок, а також у несправедливому відношенні до своїх працівників.

Компанія Метінвест відповіла на всі ці закиди. Публікуємо відповідь Метінвесту без купюр:

В Україні абсолютна більшість документів діють в електронному вигляді, особливо під час воєнного стану, бо багато людей просто втратили документи. Це стосується і трудових книжок. 

З 10 червня 2021 року діє Закон від 5 лютого 2021 року № 1217-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обліку трудової діяльності працівника в електронній формі». Цей Закон запроваджує облік трудової діяльності в електронній формі, що дозволяє не оформляти та не вести паперові трудові книжки.

Згідно Закону протягом п’яти років трудові книжки мають бути відреферованими і ця робота поступово проводиться на всіх підприємствах Групи Метінвест. До зазначеного Законом строку – всі книжки повинні бути переведені в електронний формат.

Початок вторгнення армії РФ був вкрай агресивним саме для Маріуполя. З 24 лютого вже велися безперервні обстріли міста та межуючих областей. Маріуполь опинився у облозі в лічені дні і покинути його вже 27 лютого було неможливо. Дійсно, трудові книжки знаходяться в жаротривких шафах саме з метою їхнього збереження під час пожарів. Звичайних побутових пожарів, а не війни, в якій з лиця Землі російські військові стирають ціле місто Маріуполь.  

Жодного дня армія РФ не відкрила гуманітарний коридор для вивезення навіть людей, не кажучи вже про будь-які документи чи ціннісні речі і кожен маріуполець це чудово знає.

Так, зараз в людей говорять емоції і це більш ніж зрозуміло – кожен мешканець міста втратив все: своє нормальне життя, свою домівку, близьких людей. У маріупольців зараз немає зрозумілого майбутнього і їхній емоційний стан легко зрозуміти. Люди намагаються знайти винних у цій надважкій ситуації і кожен вибирає винуватих особисто і у когось ним стає саме працедавець. Притому, єдиними винними у тому, що сталося з Маріуполем, металургійними комбінатами, будинками маріупольцями та їхнім життям – є армія РФ та її командування. 

Зі свого боку Група Метінвест зробила все можливе за цих умов, щоб підтримати працівників з Маріуполя. З перших днів були сформовані колони з гуманітарним вантажем та транспортом для евакуації, але росіяни жодного разу не дозволили заїхати у Маріуполь. Тоді почалася робота по евакуації з населених пунктів, до яких змогли самотужки виїхати люди в сторону підконтрольну Україні. 

У всіх містах України, де працюють підприємства компанії, з перших днів були розгорнуті місця прихистку для металургів та членів їхніх родин. Понад 6000 місць було облаштовано і всі вони задіяні у тимчасовому розселенні людей. 

Компанія відкрила у Запоріжжі і Кам’янському центри реабілітації та реінтеграції для металургів та їхніх родин, де надається гуманітарна, медична, психологічна та соціальна допомога. 

Щодо фінансової підтримки – всі маріупольські працівники за лютий та березень отримали повну заробітну плату, при тому, що підприємства вже жодного дня через агресію Росії в Маріуполі не працювали у березні. З квітня людей перевели у простій, бо вони не могли більше виконувати свої обов’язки і продовжили виплату у розмірі 2/3 всім робітникам, але вже існували нюанси – гроші нараховувалися на рахунки для зняття та користування тим, хто виїхав на підконтрольну Україні територію та шукає роботу на підприємствах компанії чи у партнерів, про що є відмітки у Центрі кар’єри Метінвест. Тим, хто залишається у Маріуполі та людям, що виїхали у країну-агресорку чи на окуповані території і прийняли рішення там зостатися – гроші нараховані, і для того, щоб скористатися ними, необхідно бути на підконтрольній Україні територіях.  

Весь цей час Група Метінвест веде роботу по працевлаштуванню та адаптації людей, що виїхали з Маріуполя. Компанія також провела перемовини з комунальними підприємствами міст щодо працевлаштування. Таким чином було відкрито 4000 різних вакансій. Працюють програми перенавчання за відсутності необхідного фаху. 

Є програма «Домівка для своїх», коли колеги надають переселенцям можливість тимчасово жити у комфортних умовах, за що орендодавці отримують компенсацію від Метінвесту, а орендарі – живуть цілком безкоштовно. 

Для тих, хто прийняв рішення працевлаштуватися на підприємства Групи, компанія виплачує підйомні для облаштування побуту, допомагає адаптуватися у колективі, сплачує всі кошти згідно штатного розкладу та преміальні. 

Тим, хто немає відповідного до вакансій фаху, так само виплачують і підйомні, і зарплату під час навчання, і допомогу на оренду житла протягом 6 місяців. 

Варто зазначити, що з понад 15 тисяч металургів, які виїхали з Маріуполя, працевлаштувалися не більше 1000 людей. Нажаль, не дивлячись на всі намагання працедавця допомогти, більшість людей не скористалася цією можливістю. 

Група Метінвест, як бізнес зробила і продовжує робити все можливе, щоб підтримати своїх працівників.  Проте зараз країна знаходиться у стані війни. Ми всі робимо все можливе, щоб наблизити перемогу України і вигнати ворога з нашої землі. Звісно, це відображається на всіх бізнесах України. Група Метінвест зараз у важкому стані через російську агресію:  частина підприємств зруйнована росіянами, частина – зупинені, ще частина – працюють не на повну потужність. Є дуже великі проблеми з логістики. Ці фактори суттєво відображаються на економічному стані компанії. З 16 червня прийняте рішення призупинити трудові відносини з тими людьми, хто ще не працевлаштований на інших працюючих активах компанії. Це вимушений крок, який став наслідком всіх попередніх подій і в першу чергу – російської агресії проти України. При цьому Група Метінвест у повному обсязі продовжує виплачувати заробітні плати кожному працюючому робітнику підприємств та витримує всі соціальні гарантії.

Група Метінвест, як відповідальний роботодавець, зробила все чесно, щоб підтримати людей і дати змогу працювати далі. Ті, хто хоче працювати – вже працює, ті, хто хоче влаштувати своє життя – навчається. Компанія і надалі буде підтримувати цих людей безумовно до тих пір, допоки зможе. Зараз складний час і бізнес має вижити, щоб мати змогу підтримувати і робітників, і Україну зараз, і наших військових, і допомогти у часи відбудови після перемоги України. 

Щодо трудових книжок, то кожен працівник як альтернативу трудовій книжці, згідно Закону України може замовити довідку про трудову діяльність, куди увійдуть всі періоди його роботи на підприємстві  в електронному вигляді (формат pdf, на фірмовому бланку підприємства) та у паперовому, засвідчену «мокрою» печаткою.

Для цього потрібно звернутись на гарячу лінію Групи Метінвест за телефоном 800 605 000 для українських номерів та +380564004444 для зарубіжних номерів. Менеджери компанії детально роз’ясняють алгоритм дій.

При цьому у Пенсійному фонді України (ПФУ) є інформація про трудову діяльність працівників з 2000 року, яка відображена у довідках ОК-5 та ОК-7.

Для отримання таких довідок необхідно або особисто прийти до відділення ПФУ за місцезнаходженням, або замовити онлайн на веб-порталі ПФУ.

Яка інформація міститься у довідках ОК-5 та ОК-7:

• Перелік підприємств, що сплачували страхові внески;

• Кількість відпрацьованих фактично календарних днів (помісячно по кожному підприємству);

• Кількість днів страхового стажу;

• Розмір заробітку, з якого сплачувались страхові внески;

• Інформація про пільговий стаж (за наявності).

Працівникам Метінвесту маріупольських підприємств при звільненні видаватиметься виписка/довідка про трудову діяльність на підприємстві, яка містить інформацію про весь трудовий стаж на підприємстві, включаючи період до 2000 року.

Працівникам при звільненні з переведення на підприємства Групи буде заведено нову трудову книжку або  виписки із трудових книжок сформовані на основі даних із електронної системи, а також дублікати свідоцтва про навчання. 

Відносно, коли виїхали керівники підприємств – всі у різні часи. Щодо виїзду конкретно Івана Голтвенко, то можна почитати його історію за посиланням. 

Читайте також: Азовстальці залишились без роботи, без документів, трудових книжок і відчувають образу на Метінвест



AliExpress WW

lamoda ru

Banggood WW