У Львові історики обговорили необхідність застосування «козацького фактору» під час війни



 Нещодавно на базі Українського католицького університету відбувся круглий стіл у роботі якого взяли участь науковці, військовослужбовці та представники громадськості з України, Польщі, Великобританії, Литви та Грузії. Вони представляли 20 університетів (14 з України; 3 з Польщі; Оксфордський; Клайпедський; Тбіліський), ЗСУ (у тому числі Воєнно-наукове управління Генерального Штабу) та 8 науково-дослідних установ України.

На круглому столі було представлено 19 доповідей. На початку було розкрито історичний досвід використання «козацького фактору» українським народом під час збройної боротьби проти радянської і білогвардійської Росії в І половині ХХ ст. Зокрема польський вчений Гжегож Скруква з Університету ім. А.Міцкєвіча в Познані наголосив на успішному використанні козацької термінології для найменування військових ступенів і частин, та взірців одягу для уніформи впродовж 1914-1921 рр. У виступах професора В. Комара і доцента І. Дрогобицького було розглянуто використання козацької тематики у міжвоєнній Польщі та в українському повстанському русі. Професор з УКУ Вадим Задунайський проаналізував використання козацьких військових хитрощів у бойових діях українських збройних формувань (у тому числі й кубанських козаків) за часів Української революції і висловив припущення щодо можливості застосування деяких з них і сьогодні.

Окрему увагу учасники круглого столу приділили огляду загроз застосування російською федерацією «козацького фактору» з початку гібридної війни проти України. Йшлося не тільки про військовий аспект (бойові частини Збройних Сил РФ з назвами «козацький полк…»; окремі формування російських «козаків-добровольців»; утворення на окупованих територіях «козацьких» загонів і дружин із числа колаборантів), але й політичний, інформаційний та ідеологічний.

Багато учасників круглого столу наголошували, що «козацький фактор» активно застосовується в російській пропаганді. Завдяки цьому нав’язується стереотип про приналежність козацтва виключно «русскому міру» і робиться спроба виривання козаччини з підмурівків УКРАЇНСЬКОГО СВІТУ, що є вкрай небезпечним для України з точки зору ідеологічної безпеки. До того ж, внаслідок діяльності російських ЗМІ в багатьох країнах світу козацька тематика теж сприймається в якості суто російської і це теж шкодить нам.

На всі ці загрози і виклики українська держава та усе суспільство мають дати належні відповіді. Тож учасники круглого столу під час обговорення доповідей і дискусії та додаткової зустрічі експертів-науковців сформулювали низку пропозицій. Перш за все зосередилися на відповідях військового характеру. Тут запропоновано не тільки збільшити козацьку тематику в роботі з особовим складом українських збройних формувань, але й розглянути можливість створення/найменування у ЗСУ, НГУ та ТрО окремих підрозділів «козацький». Не завадить і застосування окремих взірців козацького воєнного мистецтва.

Не менш важливими були й пропозиції в царині ідеології, які стосувалися протидії поширенню російських взірців сучасного козацького руху, вписаних у контрпрогресивну й ізоляціоністську ідеологію «русского міра». На противагу яким варто підтримувати українські проєкти і концепції й не допустити виривання козацької складової з нашої історичної пам’яті. Окремо запропоновано правоохоронним органам України розглянути питання щодо визнання терористичними організаціями російських козацьких формувань, що брали участь в агресії проти України в 2014-2022 рр.

На ниві освіти та культури підкреслено потребу збільшити вивчення історії Українського козацтва у навчальних закладах, а також активізувати дослідження військової історії українських козацьких формувань Півдня і Сходу України та Північного Кавказу в ХІХ – на початку ХХ ст. Доречно посилити козацьку тематику у військово-патріотичному вихованні молоді (в школах та структурах «Сокіл/Джура» тощо). Варто посилити охорону й відновлення козацьких пам’яток історії і культури та сформувати перелік пам’ятних дат і постатей з історії усіх українських козацьких формувань й сприяти їх вшануванню.

Дуже важливим є інформаційний фронт, а тому учасники круглого столу запропонували запровадити в ЗМІ огляди як використання «козацького фактору» противником (з чітким аналізом рівня загрози та відповідності козацькій спадщині), так і наших відповідей (їх теж аналізувати належним чином). Дуже слушним буде й створення Ютуб-канал для дітей і молоді з українським козацьким наповненням. Одним із напрямків інформаційної протидії противнику має стати робота з міжнародною спільнотою, щоб належним чином представити український вимір козацької спадщини та сучасні потреби. З цією метою запропоновано ініціювати проведення міжнародного форуму «Козацька Україна / Cossacks Ukraine», а також наукових конференцій і видань.

Окрему увагу було приділено й питанню створення експертних робочих груп з авторитетних фахівців, які будуть не тільки розробляти пропозиції, але й здійснювати експертизи проєктів, заходів і структур в усіх зазначених вище царинах використання «козацького фактору», з обов’язковим оприлюдненням результатів.



AliExpress WW

lamoda ru

Banggood WW