Яким є стан та потреби бізнесу в регіонах України під час війни



Результати опитування стану та потреб бізнесу в регіональному розрізі, у якому взяли участь 877 власників та CEO підприємств.

Топменеджмент бізнесу — активні учасники боротьби за незалежність України: на Сході України в середньому 32,5% СЕО та працівників бізнесу допомагають країні під час війни самостійно, тоді як на Півдні України ця цифра сягає 43,3%.

В Україні близько 50% бізнесу не працюють. У Центрі та на Заході країни відсоток підприємств, що продовжують вести бізнес, дещо вищий, ніж на Півночі (35,1%), Півдні (23,9%) та Сході України (32,5%), — тут респонденти заявляють про майже повне припинення роботи.

Найбільше прямих втрат зазнав бізнес на Сході України (понад $200 000). Лише кожен 6-й бізнес на Сході України практично не постраждав. Водночас на Заході, Центрі, Півночі та Півдні України третина бізнесу не зазнала суттєвих втрат від війни.

80% підприємств Заходу, Центру, Півночі та Півдня України не планують релокації, а на Сході України 55,6% бізнесу замислюються про переміщення підприємства в більш безпечні регіони.

Бізнес на Півночі України найгірше оговтується від шоку війни (24%). Натомість 37,1% бізнесу на Заході України, 36% у Центрі, 34% на Півночі та Сході вже мають стратегію розвитку з урахуванням нових реалій.

Дослідження підготовлене Центром Розвитку Інновацій - Center for Innovations Development, Офісом з розвитку підприємництва та експорту, Дія.Бізнес спільно з Advanter Group за підтримки ЄС, Мінцифрою, Мінекономіки, Мінфіном, Мінрегіону, Коаліцією бізнес-спільнот за модернізацію України та Програмою USAID «Конкурентоспроможна економіка України».

Міністерство цифрової трансформації України



AliExpress WW

lamoda ru

Banggood WW