Дарувати життя під час війни: як волонтери та вагітні переселенки з Маріуполя створили благодійний проєкт, - ФОТО



Благодійний фотопроєкт «Дарувати життя, навіть коли навколо війна» створила вагітна жителька Маріуполя Валентина. До війни вона була власницею агенції “Romantic” - організовувала та декорувала весілля та івенти. А тепер разом з командою з різних куточків світу безперервно координує благодійний марафон, метою якого є збір коштів для дітей, які постраждали від війни в Україні.

Символічна назва цього проєкту покликана привернути максимальну увагу всього світу до війни, від якої страждають діти. Показати, що вони - наше майбутнє, і навіть у надзвичайно важких умовах війни жінки продовжують дарувати їм життя.

До участі в марафоні запрошуються вагітні жінки, які беруть участь у фотосесії. Також вони розповідають свою історію з війни або діляться власним меседжем.

Особливістю цих фото є етно-стиль та квіти, якими прикрашають жінок. Вони символізують зародження та світло, яке дає надію на щасливе майбутнє. Всі фото мають підпис «MADE IN UKRAINE WITH LOVE» та символіку України.

Фотографують жінок абсолютно безкоштовно. За запитом, майбутні мами-учасниці можуть отримати консультативну допомогу від спеціалістів з різних сфер.

Фотографії роблять у різних містах України, щоб показати єдність нашої держави. На сьогоднішній день команді творців вже вдалося відзняти 26 міст, які представили вагітні жінки. Подивитися світлини проєкту можна в Інстаграмі: https://www.instagram.com/weddingromantic/

Валентина розказала, що кожну з історій учасниць благодійного марафону вона пропускає через себе та дивується силі й стійкості вагітних жінок в умовах війни.

Наразі цей проєкт потребує фінансової підтримки, щоб охопити більше людей та вийти на міжнародний рівень.

Історія Валентини

До війни Валентина займалася підприємництвом і сама створила з нуля власну топову агенцію в Маріуполі з організації та декорації свят. Жінка цеглинка за цеглинкою 14 років будувала свій бізнес. ЇЇ творча команда з 12 людей досі співпрацює з нею у благодійному проєкті.

На початку повномасштабного нападу росії Валентина була на 6 місяці вагітності  і разом з чоловіком та десятирічним сином перебувала в Маріуполі. Їй та її сім’ї довелося пережити всі жахіття війни.

Валентина припускає, що саме її стан давав їй сили триматися. Заради дітей вона змогла пережити все та вибратися з того пекла. Через перелякані очі її сина та відсутність поштовхів дитини в животі жінка  остаточно наважилась залишити все та покинути місто 15 березня на свій страх і ризик. «Мамо, будь ласка, я не хочу помирати, я дуже багато чого не бачив у цьому світі, мені є, що подивитися», - процитувала свого 10-річного сина Валентина. 

Як виникла ідея благодійного проєкту

Після початку війни Валентина зрозуміла, що більше не хоче займатися організацією та декорацією свят. Хоча тоді конкретного плану дій вона не мала, та все ж вирішила, що хоче займатися благодійністю та допомагати людям.

Після важкої евакуації з Маріуполя на Західну Україну, жінка одразу пройшла діагностику у лікаря. І впевнившись, що з дитиною все гаразд, замислилась: “якщо я і моя сім’я залишились живими, то мабуть у Бога на нас великі плани. Тому ми маємо підніматися і йти далі”.

Одного ранку думки про те, що в таких жахливих умовах війни треба боротися за дітей, бо це наше майбутнє, наштовхнули Валентину на ідею проєкту. Їй захотілося привернути увагу світу до дітей, які страждають від нападу росії. За допомогою фото вона захотіла показати, що жінки у стані вагітності знаходяться при надії, яка дає їм сили пережити всі жахіття, щоб народити дитину. Всеукраїнський марафон також має на меті фінансову допомогу дітям, які цього потребують.

Вона за годину розписала проєкт на аркуші, поєднавши вагітних жінок і творчі команди. Валентина обрала для себе роль організаторки, бо це вона вміє найкраще.

«Це моє натхнення, наразі я цим і живу. Мене це дуже тут рятує. Я відчуваю себе необхідною. Я відчуваю, що я можу щось зробити. Нехай це буде якийсь мізерний відсоток, але я щось мушу зробити для нашої країни, для наших дітей», - поділилася Валентина. 

Про команду творців

В проєкті Валентина об’єднала велику команду небайдужих людей з різних міст України та тих, хто зараз перебуває закордоном. Перш за все – це всі дівчата, які працювали в її агенції у Маріуполі до війни. Саме вони з різних куточків світу онлайн координують всі міста, які представляють цей проєкт.

Пошук спеціалістів, комунікацію, організацію різного роду питань та підтримку на всіх етапах роботи координатори виконують настільки якісно, що місцевим командам потрібно лише прийти в призначений час та місце і зробити світлини.

У кожному місті (наприклад, Київ, Одеса, Харків, Дніпро, Хмельницький, Кривий Ріг, Полтава, Запоріжжя, Рівне та багато інших), є фотографи, відеографи, візажисти, флористи, стилісти, вагітні жінки та інші волонтери, які працюють над проєктом як його частина. Валентина зазначила, що це показує нашу єдність, адже незважаючи на місце проживання, кожен може зробите щось корисне для спільної перемоги.

“Це роблять безкоштовно, щоб донести світу, що ми єдині, що в нас є майбутнє. Ось наші хлопці борються, відстоюють і відстоюють нашу свободу і незалежність на передовій. Ну а ми, творчі люди, теж можемо боротися в свою силу’’, - каже Валентина. 

Чого потребує проєкт

Валентина і вся команда творців мріють винести цей проєкт закордон і показати його всьому світу. Вони хочуть відзняти всі заплановані міста та презентувати його на виставках, а також зробити режисерську постанову.

Над благодійним проєктом зараз безкоштовно працюють режисери та сценаристи з Києва. І все ж ця ініціатива потребує фінансової підтримки, бо дуже багато фінансів, зокрема, потребує друк світлин - потрібно, щоб їх побачили як можна більше людей.

Зібрані благодійні кошти від цього проєкту вже допомогли родині Беглярових з Маріуполя. Це діти, батьки яких загинули під час війни. Гроші перерахували їхній бабусі, яка взяла їх під свою опіку. 

Допомогти наступній сім’ї зможуть одразу, як тільки сума коштів буде достатньою для фінансової підтримки потребуючої родини.

Валентина зазначила, що всі історії перерахованих коштів та звіти вони регулярно публікують на Інстаграм-сторінці проєкту. 

Про творчий процес

Будучі вагітною вдруге, Валентина першою вирішила взяти участь у своєму проєкті в якості моделі, щоб показати приклад. Незважаючи на те, що сама вона з Маріуполя, на світлинах представила Мукачево.

Жінка розповіла, що це місто прийняло її дуже щиро і вона вдячна його жителям за підтримку в усьому. «Наразі є таке гасло “Моя хата всюди”, бо багато людей залишилися без домівок. Мені нікуди повертатися. У нас немає квартири, моїх складів, роботи, мого бізнесу, бізнесу чоловіка. Тому наша хата всюди і це дуже важливо теж зрозуміти», - поділилася роздумами Валентина.

В кожному місті, яке бере участь у проєкті, шукають спеціалістів і майстрів та створюються команди. Іноді виникають складнощі з пошуком та мотивацією учасниць та волонтерів. Згода на участь потребує багато переговорів і пояснень ідеї та важливості цієї ініціативи.

Валентина згадала історію зйомок у Чернігові, яка її дуже вразила. Модель, яка мала представляти це місто, не з’явилась у призначений час, коли все було вже підготовлено. Проте згуртована команда дуже швидко врятувала цю ситуацію і за пів години інша вагітна жінка вже сиділа у кріслі візажиста. Це дуже вразило керівницю проєкту, бо показало справжню щирість та взаємопідтримку всіх волонтерів, які працюють задля спільної мети.

Символічність світлин

Команда кожного міста-учасника самостійно обирає декор та посил, який найкраще його відображає.

Але на всіх фото є невід’ємні символічні моменти.

Найголовніше те, що цей проєкт не має негативу. Все відображається через світло та розквіт. “Адже народження дитини – це надія на щасливе майбутнє. Вагітним жінкам, які пережили жахіття війни, не варто туди повертатися, навіть у світлинах”, - зазначила Валентина.

Іншим важливим моментом є те, що жінки фотографуються босоніж. Це є символом природності та свободи. Доповнюють образи майбутніх мам квіти як зародження нового, щасливого майбутнього.

Також кожна світлина обов’язково має українську символіку. Вона може бути представлена у флористиці, макіяжі або наявності прапора на фото. “Це символізує нашу єдність та єдність нашої країни в ці тяжкі часи”, - розповіла Валентина.

Маріуполь на світлинах

Валентина та її команда дуже хотіли представити на світлинах Маріуполь. Проте через зруйнування та окупацію міста було складно уявити, як воно може взяти участь у проєкті. Через певний час до них звернулась фотограф з Маріуполя, яка зараз перебуває у Хмельницькому, з пропозицією створити образ Маріуполя на світлинах.

Координатори проєкту організували все необхідне, щоб фото вийшли особливими. Дівчина-фотограф та команда міста створили сильний символічний образ, на якому дівчина тягнеться до променів Сонця, а знизу її хапають темні руки.

“Ми, коли побачили підсумок цієї роботи – всі плакали, всі ридали. На це дуже боляче дивитись”, - розповіла про враження від світлин Валентина. 

Спільнота учасниць

Певним бонусом для учасниць проєкту є консультація від спеціалістів з різних сфер або допомога у вирішенні різних питань.

Координатори створили спеціальний чат в Телеграмі, до якого запрошують всіх жінок, які представляли міста України. В цій спільноті або особисто вони можуть звернутись стосовно хвилюючої проблеми або будь-якого іншого питання – і їх скерують до відповідного спеціаліста.

Найчастіше звертаються з проханнями допомоги із юридичними питаннями (наприклад, як піти в декретну відпустку під час воєнного стану), психологічної допомоги і консультацій від спеціалістів щодо пологів та іншого. Також це може бути потреба у звичайному дружньому спілкуванні та підтримці. 

Плани на майбутнє

Кілька днів тому сім’я Валентини поповнилась – вона стала мамою для ще одного хлопчика. До народження другого сина Валентина  весь свій вільний час віддавала благодійному марафону. Вона постійно була на зв’язку онлайн, адже відчуває відповідальність за реалізацію проєкту.

“Хочу винести все те, що ми зробили в нашій країні, в світ. Продемонструвати всім, що навіть вагітні жінки тут борються за майбутнє. Показати це світові – це перше. А друге – я хочу приділити увагу своїй родині, своїм синам, своїй сім’ї”, - поділилася своїми планами ініціаторка проєкту. 



AliExpress WW

lamoda ru

Banggood WW