Що треба знати про VPN людям на тимчасово окупованих та тимчасово зайнятих територіях



Життя в російській окупації - це не тільки фізична, а й віртуальна небезпека. Тому для людей, які з різних причин залишилися на тимчасово окупованих та тимчасово зайнятих територіях, VPN може стати в нагоді, якщо вони хочуть отримувати правдиву інформацію про події в Україні та світі.

На тимчасово окупованих та тимчасово зайнятих росіянами територіях України продовжують жити не тільки люди похилого віку, а й працездатні люди, які користуються гаджетами та намагаються слідкувати за актуальною ситуацією в своїй країні та світі.

Але життя в окупації - це не тільки фізична небезпека для життя та здоров’я, а й цифрова небезпека. Від поведінки в інтернеті під час життя в окупації сьогодні напряму може залежати те, чи в безпеці знаходиться сама людина, її близькі та рідні. 

Тому в таких обставинах VPN може бути в нагоді. Але VPN також треба обирати уважно та знати, як він працює.

Отже, що таке VPN?

VPN (віртуальна приватна мережа) - це узагальнена назва технологій, які дозволяють створювати віртуальні захищені мережі поверх інших мереж із меншим рівнем довіри. Технологія дозволяє обійти блокування різних сайтів, сервісів, відео та інших інтернет-ресурсів. А також приховує ваше справжнє місце знаходження. 

Якщо ви під'єднуєтеся до мережі через будь-яку точку доступу Wi-Fi, наприклад у потягу, по дорозі на роботу або в кафе, VPN може захистити ваші дані. Загальнодоступна мережа Wi-Fi не настільки безпечна, як домашня або робоча мережа. 

VPN-сервіси допомагають обійти обмеження мережевого трафіку. Наприклад, якщо ваш інтернет-провайдер починає обмежувати швидкість передавання даних.

Що слід знати про VPN-сервери на тимчасово окупованих територіях?

Центр протидії дезінформації (ЦПД) при РНБО пояснює, що при підключенні до VPN створюється захищений канал між пристроєм користувача і VPN-сервером, тому ваш інтернет-провайдер не дізнається ваше місце перебування та вебресурси, які ви відвідали.

Не всі VPN-сервіси повністю захищають ваш інтернет-трафік. Тому в разі, якщо користуєтесь безкоштовним VPN: 

●  Перевірте репутацію сервісу у пошуковику – чи не було фактів витоку або продажу даних користувача. 

●  Не використовуйте російські та білоруські VPN-сервіси.

Якими VPN слід користуватися?

Для багатьох середньостатистичних користувачів найпростіший варіант - це знайти безоплатний VPN, який має кілька серверів різних країн. Такі сервіси можна знайти або просто через Google-пошук, або у вебмагазині Chrome, або у Google Play на інших ресурсах з безоплатним програмним забезпеченням.

Але саме вільні безкоштовні VPN-сервіси можуть нести загрозу для вашого гаджета та ваших персональних даних. До того ж вони працюють нестабільно, у роботі таких сервісів часто виникають помилки та збої. 

Тому ЦПД при РНБО склав власний рекомендований для українців перелік VPN-сервісів:

  • ExpressVPN 

  • Surfshark 

  • PrivateInternetAccess 

  • CyberGhostVPN 

  • NordVPN 

  • ProtonVPN 

Вірогідно, для їх використання потрібно буде сплатити певну суму коштів. Але більшість перевірених VPN-сервісів зазвичай надають новачкам спробувати скористатися своїми послугами безоплатно протягом 15-30 днів. Також зараз деякі виробники програм та застосунків надають українцям можливість користуватися своїми сервісами безоплатно на період, поки триває війна.

Тож, стежте за своєю фізичною та віртуальною безпекою та вірте у перемогу України.

Підписуйтеся на наші оновлення у Viber (новости Славянска)

Слідкуйте за нами в Instagram

Та телеграм: https://t.me/news6262



AliExpress WW

lamoda ru

Banggood WW