Ймовірний наступ на Харків та контрнаступ ЗСУ у сторону Ізюма - що наразі відбувається в області



Наразі у війні України з росією одним із найгарячіших напрямків був і залишається Харківський. Що відбувається в області.

Усі помітили, що останнім часом кількість обстрілів у Харкові та області побільшало. Мешканців області та міста просять вижджати.

Вчора президент України Володимир Зеленський сказав про те, що російські загарбники намагаються підготуватися до повторної атаки Харкова. Це він заявив на Форумі глобальної політики Інституту міжнародних політичних студій.

"Армія росії намагається зібрати сили, щоб знову атакувати Харків. Знову. Ми деокупували цей регіон, а вони хочуть знову. І ми це бачимо. А там 1,5 мільйона мешканців", – сказав Зеленський.

Він також повідомив учасникам Форуму про постійні бомбардування Миколаєва – майже півмільйонного міста. Про плани росії захопити та зруйнувати Слов’янськ.

Читайте: "Хочуть захопити й повністю зруйнувати Словʼянськ" - Зеленський на відкритті Форуму глобальної політики

Президент наголосив, що для того, аби швидше зупинити агресора, світ має допомогти Україні потужною зброєю та підтримати економічно.

Також радник керівника Офісу президента Олексій Арестович повідомив, що цього тижня можливе погіршення ситуації на Харкіщині. Людей з дітьми закликав виїхати з міста і області. 

Російські окупаційні війська накопичили сили та можуть почати наступати у бік Харкова.

Про це він у розмові з російським юристом, правозахисником Марком Фейгіним 18 червня.

"Процитую президента. Він сказав учора, що тиждень буде історичним. В основному він говорив це про голосування за ухвалення про передачу України статусу кандидата в ЄС, але попередив, що на Харків наступатимуть і навколо Сєвєродонецька буде велика битва. І ось це угрупування, яке на півдні Білгородської області, не виключено, що почне рухатися цього тижня, і буде спрямоване додатково у бік Харкова. Ми точно не знаємо, але виключати не можна, тому що вона досягла стадії операційної готовності", - заявив він.

Арестович зауважив, що ворог продовжує рухатися на півночі області і здійснює ракетні удари по Харкову.

"Противник сьогодні намагався рухатися умовно говорячи на Старий Салтів, туди на Дергачі, у загальному напрямку на північ, на Руську Лозову точніше, і б'є по Харкову протягом дня і вчора бив різними засобами. Тобто Харків це класичне прифронтове місто, по якому завдаються удари, гинуть люди. Тому ще раз закликаю харків'ян не манкувати сигналами повітряної тривоги і йти в укриття відразу, берегти дітей, а по-хорошому вивезти дітей звідти, бо боюся, це надовго", - сказав радник голови ОП.

Арестович підкреслив, що ворогу не вдасться захопити Харків, однак високий рівень небезпеки для цивільних зберігається.

"Сухопутні коридори, заходь, де хочеш, кордон поруч російський. Складна ситуація для нас. Тому президент і сказав, що можуть бути складнощі в районі Харкова для нас. Я впевнений, ще раз наголошу, що Харків їм не взяти, вони напевно навіть не намагатимуться особливо, але вогонь артилерія вестиме і це вкрай небезпечно для мирних жителів. Відповідно їм слід прислухатися до рекомендацій військової адміністрації", - зауважив він.

Минулої доби окупанти обстріляли чотири райони Харкова, а також населені пункти області. Знову є загиблі та поранені. Про це повідомив голова Харківської ОВА Олег Синєгубов у Telegram у вівторок, 21 червня.

Так, протягом доби ворог обстрілював Київський, Індустріальний, Салтівський та Немишлянський райони Харкова.

«Вночі у Київському районі Харкова внаслідок російських ударів було суттєво пошкоджено будівлю одного з освітніх закладів – приміщення зруйновано на 40%», - написав він.

У Салтівському районі обстріляли транспортне підприємство – виникла пожежа, один працівник отримав поранення.

На Ізюмщині продовжується ліквідація пожежі на газопереробному підприємстві, що викликали обстріли окупантів.

За даними голови ОДА, в області протягом доби окупанти обстрілювали Ізюмський, Чугуївський, Харківський райони. За добу троє загиблих та семеро поранених.

У районі Ізюма продовжуються бої, українські захисники відбивають атаки ворога та надійно утримують свої позиції, зазначив Синєгубов.

Варто зауважити, що не всі поділяють думку про можливий наступ росіян на Харків. Військовий експерт Олег Жданов вважає, що на сьогодні очікувати наступ окупантів на Харків не варто, - передає Новинарня.

Про це він сказав під час інформаційного телемарафону.

"Очікувати наступ на Харків на сьогодні не варто. Все на що спромоглись російські сили - вони підзбирали резерву і спромоглись тільки відсунути нас від державного кордону. Далі наступ російських військ було зупинено і на сьогодні там йдуть позиційні бої. І ми всі оборонні рубежі тримаємо", - зазначив експерт.

Проте, за його словами, тепер російська артилерія може діставати до околиць Харкова, але подальшого просування навряд чи слід очікувати, тому що більше резервів у РФ немає.

"Харківський напрямок - це відволікаючий маневр. Вони хочуть змусити нас відтягнути частину сил нашої армії на Харківський напрямок з Луганського", - вважає Жданов.

Проте, частина міст і селищ області залишаються окупованими. Особливе значення для нас має Ізюм та його район.

В Ізюмі Харківської області окупаційна влада збирає списки чиновників, активістів, журналістів та підприємців. Частину активістів росіяни тримають в полоні.

Про це в етері "Українського радіо Харків" розповів керівник медіа "Обрії Ізюмщини" Костянтин Григоренко.

За його даними, в Ізюмі досі немає мобільного зв'язку та інтернету, частина міста залишається без газопостачання.

"Частково запрацювала міська лікарня, там працюють кілька ізюмських лікарів. В основному вони надають допомогу хірургічному відділенню, тому що люди отримують осколкові поранення. Жодна аптека не працює. Окупаційна влада ввела обов’язкове ліцензування продажу медикаментів, але всі ці препарати продаються на вулиці", — розповів Григоренко.

За його словами, у місті запрацювали два ринки — Центральний та Залізничний. Місцеві підприємці постачають товари з окупованих Куп’янська та Сватового. При цьому жоден банк та банкомат в Ізюмі не працює.

"Гуманітарна логістична мережа відсутня. Ні Червоний хрест, ні українські волонтерські організації не в змозі доставити [допомогу]. Ізюм потребує зелених гуманітарних коридорів для доставки ліків, харчів та інших товарів", — каже Григоренко.

Чоловіків віком від 18 до 60 років із міста не випускають. Жінки, діти та люди з інвалідністю мають змогу виїхати або в бік Росії, або через Печенізьку греблю в бік Харкова.

"Дуже звірствують і лютують, мародерять так звані воїни ЛДНР. Відкривають помешкання жителів, грабують усе, що бачать. Остання новина з села Студенок. Там ЛДНРівці КамАЗами вантажать все, що є в будинках", — розповів керівник медіа.

Українські сили, ймовірно, ведуть контрнаступ на північний захід від Ізюма, щоб відвернути російські війська від наступу Слов'янськ.

Про це повідомляє американський Інститут дослідження війни (ISW).

Зазначається, що також українські війська прагнуть порушити російські шляхи постачання.

Як пише ISW, у цьому контрнаступі ЗСУ досягли незначних успіхів.



AliExpress WW

lamoda ru

Banggood WW