Україна отримала статус партнера-учасника Тримор'я: що це означає



Президент Польщі Анджей Дуда під час саміту у Ризі оголосив, що країни Тримор’я, створили новий формат партнерства і надали Україні статус партнера-учасника.

Про це повідомляє редакція з посиланням на TVN 24.

"Ми вирішили створити особливий, новий тип партнерства з Ініціативою трьох морів – окрім стратегічного партнерства – партнерство через участь. Це новий тип партнерства, який призначений не лише для України. Ми сьогодні дали його Україні, але ми виходимо з того, що таке ж партнерство можуть розділити й ті країни, які розташовані в Центральній Європі і не є членами Євросоюзу, але прагнуть до нього приєднатися", - сказав Дуда.

Він додав, що всі країни Тримор’я виступають за надання Україні офіційного статусу кандидата в ЄС.

"Я сподіваюся, що рішення з цього приводу буде ухвалено Європейською радою цього тижня – наприкінці тижня, тому що тоді буде засідання цієї ради", – сказав Президент Польщі.

Президент України Володимир Зеленський, якого запросили взяти участь у саміті Тримор’я як гостя за відеозв'язком, заявив, що Україна повинна стати повноправною учасницею Ініціативи трьох морів.

"Ми повинні знайти формат, в якому змогли б знайти приєднання. Достатньо лише одного погляду на географічну карту нашого регіону, щоб зрозуміти, що тільки з Україною всі наші країни можуть реалізувати весь свій потенціал", - зазначив він.

Також Зеленський запропонував посилити трактування співпраці в рамках "Тримор'я". За його словами, спільна робота в області безпеки і логістики могла б зробити країни "Тримор'я" ефективним тилом з урахуванням війни в Україні.

Зазначимо, що Тримор'я - це "Балто-Адріато-Чорноморська ініціатива", яка є об'єднанням 12 країн Європейського союзу, що мають вихід до Адріатичного, Балтійського та Чорного морів.

Організація створена для налагодження регіонального діалогу з різних питань. До складу "Тримор'я" входять Австрія, Болгарія, Угорщина, Латвія, Литва, Польща, Румунія, Словаччина, Словенія, Хорватія, Чехія та Естонія.



AliExpress WW

lamoda ru

Banggood WW