Як стати офіцером української армії: детальний гід для вступників



Щоб отримати офіцерське звання, спершу треба стати курсантом. Нині триває вступна кампанія в Національній академії сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного у Львові (НАСВ). Тож, це час приймати рішення і робити перші кроки. 

Ким можна стати?

В академії готують фахівців за наступними спеціалізаціями:

  • управління діями механізованих підрозділів;
  • управління діями підрозділів артилерії;
  • комплекси, прилади та пристрої артилерійської розвідки;
  • системи та пристрої ракетних комплексів;
  • управління діями підрозділів танкових військ;
  • управління діями інженерних підрозділів військ і сил;
  • озброєння та техніка інженерних військ;
  • морально-психологічне забезпечення в підрозділах, на кораблях (за видами збройних сил);
  • військова культурологія;
  • музичне мистецтво у Збройних Силах.

Навчання триває чотири роки.

Випускники Національної академії сухопутних військ отримують диплом вищої освіти ступеня «бакалавр» та військове звання «лейтенант».

Бакалаври, які навчалися за спеціалізаціями «комплекси, прилади та пристрої артилерійської розвідки»; «системи та пристрої ракетних комплексів»; «озброєння та техніка інженерних військ»; «військова культурологія», можуть продовжити навчання для здобуття вищої освіти ступеня «магістр». Це можна зробити в рік отримання диплома бакалавра.

Разом із фаховими знаннями, дипломом і офіцерським званням випускники здобувають ще багато іншого. Вони отримують серйозні навички лідера, вміння управляти великими колективами, вести людей за собою, мотивувати їх, досягати цілей. Це цінується не тільки в армії, а й у будь-якому іншому середовищі, зокрема й у діловому. Також випускники здобувають професію, в якій можна досягати нових висот все життя — перемагати, підійматися кар’єрними сходинками, рости над собою, навчатися та навчати інших. До того ж це ще й надзвичайно почесна робота — Збройні Сили України користуються найбільшою довірою і повагою в суспільстві. І так буде завжди.

Хто може вступати?

Чоловіки і жінки віком від 17 до 30 років. Якщо сімнадцять років вступнику виповниться в рік вступу, він також може брати участь у вступній кампанії.

Вступати можуть особи, які мають повну загальну середню освіту, освітньо-кваліфікаційний рівень молодшого спеціаліста, освітньо-професійний ступінь фахового молодшого бакалавра, освітній ступінь молодшого бакалавра або вищу освіту та які не мають військових звань офіцерського складу.

Суттєва деталь для тих, хто вже має вищу освіту і хоче вступати до НАСВ: громадяни України мають право безоплатно здобувати вищу освіту в державних закладах вищої освіти, якщо певний ступінь вищої освіти вони отримують вперше за кошти державного або місцевого бюджету.

Стан здоров’я вступників має відповідати вимогам до проходження військової служби та навчання у вищому військовому навчальному закладі.

Вступати в НАСВ можуть і цивільні громадяни України, і військовослужбовці строкової служби чи служби за контрактом та призовом за мобілізацією.

Чи треба мати сертифікати зовнішнього незалежного оцінювання (ЗНО), національного мультипредметного тесту?

Цього року вступати до академії можна з результатами ЗНО за 2019–2022 роки та Національного мультипредметного тесту. Також врахована ситуація, коли з різних причин вступник не зміг взяти участь у складанні національного мультипредметного тесту, адже в нашій країні тривають бойові дії. У такому разі вступник зможе пройти тестування безпосередньо в Академії під час вступної кампанії.

Які документи треба зібрати для вступу і коли їх треба подавати, якщо ви цивільна особа або ліцеїст?

Особи з числа цивільної молоді, які виявили бажання вступити до Академії, для оформлення особової справи кандидата на навчання особисто подають заяву до районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки (ТЦК та СП) за місцем реєстрації. ТЦК та СП — це установи, які створені на базі військових комісаріатів.

У ТЦК та СП майбутнім вступникам розкажуть, яку інформацію необхідно вказати у заяві та які документи до неї додати. Також це можна дізнатися з «Правил прийому до Національної академії сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного», які є на сайті Академії за цим посиланням.

Відбір вступників до Академії та оформлення документів триває у ТЦК та СП до 1 серпня 2022 року.

Вступники з числа цивільної молоді, у разі неможливості оформлення особової справи у територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки за місцем проживання (перебування на обліку), мають право подати заяву на вступ безпосередньо до приймальної комісії Академії особисто, поштою або електронною поштою на адресу [email protected] Оформлення особових справ таких вступників здійснюється безпосередньо в Академії. Варто відразу зв’язатися з представниками приймальної комісії та уточнити, чи отримали вони документи і чи є потреба в їхньому доопрацюванні.

Які документи треба зібрати для вступу і коли їх треба подавати, якщо ви військовослужбовець?

Військовослужбовці, які бажають вступити на навчання до Академії подають рапорт за підпорядкованістю. З інформацією, яку необхідно вказати в рапорті та переліком документів, які треба додати до заяви, можна ознайомитись за посиланням.

Документи та навчальні справи на вступників з числа військовослужбовців командири військових частин надсилають до органів військового управління за підпорядкованістю у строк до 1 липня 2022 року.

Рішення про зарахування військовослужбовців вступниками до Академії чи про відмову в направленні на навчання приймають старші командири (начальники). У разі прийняття позитивного рішення документи на військовослужбовців подаються за підпорядкованістю до 11 липня 2022 року.

Попередня професійна діагностика вступників організовується та здійснюється у період з 16 травня до 1 липня 2022 року комісіями з питань проведення попередньої професійної діагностики, створеними при штабах оперативних командувань, структурних підрозділах Міністерства оборони України, Генерального штабу Збройних Сил України.

Затверджені списки та навчальні справи вступників з числа військовослужбовців з доданням необхідних документів надсилаються до Академії до 13 серпня 2022 року.

Коли відбудеться вступна кампанія?

Прийом документів, вступні іспити, конкурсний відбір і зарахування на навчання для здобуття ступеня вищої освіти бакалавра проводяться в такі строки:

Етапи вступної кампанії Термін проведення

  • Завершення прийому оригіналів документів (особових справ) від кандидатів на навчання до Академії до 18:00 14 серпня
  • Проведення конкурсного відбору (вступних випробувань) і творчого конкурсу з 15 серпня до 25 серпня включно
  • Оприлюднення рейтингових списків вступників до 10:00 25 серпня
  • Термін виконання вступниками вимог до зарахування до 18:00 25 серпня
  • Терміни зарахування вступників до 18:00 26 серпня
  • Виключення заяв зарахованих кандидатів з конкурсів на місця державного замовлення в інших ЗВО через державне підприємство «Інфоресурс» до 17:00 27 серпня

Як відбуватиметься конкурсний відбір під час вступної кампанії?

Вступники беруть участь у конкурсному відборі за результатами або вступного випробування, яке передбачає очне оцінювання знань вступника з трьох конкурсних предметів (з української мови, математики та історії України), або за результатами національного мультипредметного тесту, або сертифікатами зовнішнього незалежного оцінювання (2019, 2020 та 2021 років у будь-яких комбінаціях).

Також вступники обов’язково проходять психологічне обстеження, медичний огляд та оцінку рівня фізичної підготовленості, яка визначається за результатами практичного виконання трьох вправ.

Для чоловіків — це підтягування на перекладині, біг на 100 м, біг на 3 км для чоловіків.

Для жінок — це згинання та розгинання рук в упорі лежачи, згинання та розгинання тулуба і біг на 3 кілометри для військовослужбовців та на 1 кілометр для цивільних.

Форма одягу для вступників під час виконання вправ — спортивна.

Хто може бути зарахований до Академії на пільгових чи особливих умовах?

Певні категорії вступників мають право на першочергове зарахування або зарахування на спеціальних умовах. З повним переліком таких категорій можна ознайомитись за посиланням (http://www.asv.mil.gov.ua/sites/default/files/attach/955/11pravyla_pryyomu_na_navchannya_do_nasv_u_2022_roci_na_sayt.pdf).

Вся інформація про вступ до Національної академії сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного міститься на сайті Академії в розділі «Вступникам». Перейти туди можна за посиланням:

http://www.asv.mil.gov.ua/?q=informaciya-dlya-vstupnykiv/stupin-vyshchoyi-osvity-bakalavr-ta-magistr

Контактна інформація Національної академії сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного:

Поштова адреса: 79026, м. Львів, вул. Героїв Майдану, 32

Телефон для довідок:

Приймальна комісія:

міжміський — (032) 238-65-34

міський — 258-43-54

мобільний — 099-421-80-54

Електронна пошта:

[email protected]

Сайт Академії:

www.asv.gov.ua

Порядок роботи приймальної комісії Академії:

щоденно з 8:30 до 18:30;

обідня перерва — з 13:00 до 15:00;

вихідні — субота, неділя.

Як відбуватиметься навчання в Національній академії сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного?

В Академії створені всі умови для підготовки командирів і лідерів. Тут є сучасні класи та аудиторії, тренажерні комплекси, інфраструктура для занять у польових умовах.

Навчають курсантів досвідчені викладачі і командири.

У розпорядженні курсантів — стадіони, спортивні і тренажерні зали. Можна тренуватися і завжди перебувати в гарній фізичній формі.

Харчування — смачне і поживне, його готують на сучасному обладнанні світового рівня.

Академія розташована у Львові, тож тут завжди є що робити під час дозвілля. Екскурсії, прогулянки, відвідування різноманітних заходів — безліч варіантів та спогадів на все життя.

Курсанти мають статус військовослужбовця протягом усього строку навчання.



AliExpress WW

lamoda ru

Banggood WW