Як окупанти заманюють студентів МДУ в Маріуполь, і хто став самопроголошеним «ректором» університету, - ФОТО



Окупаційна влада ще не вирішила питання водопостачання та енергозабезпечення, проте вже сильно опікується питаннями освіти. Зараз вони розшукують, обдзвонюють працівників Маріупольського державного університету та студентів і запрошують їх повернутись в Маріуполь.

Листівки такого змісту розклеєні по всьому місту.

«Мені дзвонили. Обіцяли золоті гори та диплом російського зразку», - розповів 0629 Олександр Т., студент МДУ.

Проте ректор Маріупольського державного університету Микола Трофименко наголошує: ніякого університету в Маріуполі немає. І те, що зараз намагаються зробити окупанти – просто фейк.

«У них нічого не вийде, - впевнений ректор.  – Вуз зруйнований. Пограбований. Його розмародерили повністю, пограбована вся матеріально-технічна база. Там не залишилось жодного обладнання, немає нічого, для того щоб проводити навчальний процес. Більше того я вам скажу  - там немає наукових співробітників, викладачів. В Маріуполі залишились одиниці, у цих людей є обставини, через які вони не можуть залишити місто. І ці люди не збираються співпрацювати з окупантами. Мінімум людей погодяться працювати в цьому фейковому вузі».

А ініціювала відновлення роботи університету в окупованому Маріуполі колишня співробітниця вузу, кандидат економічних наук Лариса Сиволап.

Ця жінка працювала в МДУ, викладала економіку. Потім її звільнили, і вона влаштувалась на роботу в Донецький державний університет управління. А після злиття двох вузів Сиволап знову опинилась в МДУ.

У неї завжди були амбіції ректора, кажуть колеги. До того ж Лариса Сиволап вважала, що її недооцінювали. Тож її образа на університет тепер трансформувалась у державну зраду. Згідно з українським законодавством, колаборантці загрожує до 15 років позбавлення волі.

А поки ще, до приговору суду, вона обманює студентів, кажучи їм, що МДУ поновлює роботу в Маріуполі.

За словами Миколи Трофименка, успіхів ця жінка на має. Бо 80% студентів вже залишили Маріуполь і продовжують навчання у Києві.

«Маріупольський державний університет працює в правовому полі України. Є наказ міністра -  наш вуз тимчасово переміщений у місто Київ. Я би просив молодих людей не піддаватись на такі провокації. Я вважаю, що сучасна молода людина, яка прагне отримати прогресивні знання, ознайомитись з іноземною експертизою, хоче брати участь у міжнародних стажуваннях, програмах обмінів – а ми такі можливості даємо своїм студентам -  має розуміти, що треба їхати в Київ і не вестися на ці фейкі».

Микола Трофименко розповів, завдяки чому вдалося швидко поновити навчальний процес на новому місці.

«Наші сервери були вивезені спочатку до Дніпра, потім до Львова. Завдяки цьому ми без проблем поновили всі наші процеси, сервіси, відновлюємо документи і забезпечуємо потреби студентів», - сказав ректор.

Зараз Маріупольський державний університет  тимчасово розміщений на базі Київського національного університету будівництва та архітектури.

«Ми  сьогодні напрацьовуємо ту кількість місць, яка нам необхідна для розміщення наших студентів в гуртожитках Києва. Ми великий університет, студентів багато. І ми обов’язково всіх розмістимо в гуртожитках. Нехай ніхто не хвилюється з цього приводу», - заспокоїв Трофименко.

Зараз вуз готується розпочати вступну кампанію. Вона буде проводитися вже в Києві.  

«Ми прийняли рішення будувати абсолютно новий університет, з новою філософією та новими смислами і дуже серйозною іноземною участю. Наші студенти зможуть здобувати паралельно, завдяки курсам, дипломи, сертифікати міжнародного зразка, мандрувати. Це буде новий і сучасний вуз», - запевнив ректор МДУ.

ЧИТАЙТЕ НАС В ТЕЛЕГРАМ-КАНАЛІ МАРІУПОЛЬ 0629. ОБГОВОРЮЙТЕ НОВИНИ В НАШІЙ ГРУПІ В ФЕЙСБУЦІ МАРУПОЛЬ МІСТО-ГЕРОЙ.



AliExpress WW

lamoda ru

Banggood WW