Поки дефіцит солі в Україні зберігається: ТОП-5 порад, чим замінити найвідомішу приправу



Зникнення солі з прилавків та різке підвищення цін пояснюють з повідомленням про зупинку держпідприємства. Державне підприємство "Артемсіль", яке розташоване в Соледарі Донецької області, з 7 квітня на невизначений час зупинило роботу через бойові дії.

Редакція розкаже чи є інша альтернатива підприємству та чим можна замінити кам'яну сіль для споживання.

Голова профспілки підприємства Андрій Попов зазначав, що зараз готової продукції на підприємстві немає. Підприємство зачинене і в його районі ведуться активні бойові дії. 

Ще 1 квітня там звітували, що сіль відвантажується, видобуток та переробку ведуть три рудники. Але відтоді і до сьогоднішнього дня "Артемсіль" під обстрілами: 26 травня росіяни не вперше поцілили по території підприємства, пошкодили будівлі та рудник.

Запас готової продукції з ДП "Артемсіль" вивезли у квітні. "Артемсіль" ще з радянських часів є монополістом. Для споживчого ринку, за даними заступника міністра економіки, підприємство відвантажило за минулий рік 700 тисяч тонн. Але це не єдине виробництво в Україні. Одне з найстаріших родовищ солеваріння розташоване на території Львівської області, у Дрогобичі. Дотепер воно діяло як туристичний об'єкт, виробництво було невеликим — до 22 тонн щомісяця.

Віцепрезидент торгово-промислової палати України Михайло Непран зазначив, що на Закарпатті у Солотвино є великі шахти, де добували сіль. Вона і біліша, і цікавіша з точки зору не тільки споживання, а й фармацевтики. Ця сіль може використовуватися у медичних та косметологічних засобах, але треба вкласти гроші, тому що останні десятиліття там не займалися видобутком. Також поруч є Польща, де є одна лінія родовищ, яка тягнеться з Прикарпаття. Тож проблем з постачанням не буде. Доки питання дефіциту вирішують харчовий технолог Олена Сидоренко розповіла, чи може морська сіль замінити кам'яну та які існують замінники найвідомішої приправи.

Експерти відзначають, що сіль корисна для організму людини, але у певній кількості. Так, рекомендовано вживати лише 5 г солі на добу, а вона, як правило, є чи не в кожному готовому для споживання продукті. Проте для кожної господині на кухні сіль є обов'язковою складовою більшості страв.

Соєвий соус

Це чудовий замінник солі. Він досить концентрований і має виражений смак, тому мінімальної кількості продукту буде достатньо для приготування м'ясних, рибних страв і навіть салатів.

Кубики бульйону

Експерт запевняє, що склад цього продукту не є 100% натуральним і корисним, але в помірних дозах шкоди організму не вчинить. Тому в крайніх випадках можна використовувати такі приправи.

Спеціальні приправи із сіллю

У таких сумішах багато прянощів і трав, тому вони будуть чудовою альтернативою солі. Як правило в них немає ароматизаторів та штучних замінників, а прянощі нададуть страві смаку та знизять потребу додавання солі.

Морська сіль

Це та сама сіль природного походження, але виварена. За словами харчового технолога, морська сіль корисніша, ніж звичайна, адже в ній є багато додаткових мікроелементів. Але споживати можна тільки харчову сіль, та, що продається в аптеці чи косметичних магазинах, призначена виключно для зовнішнього використання. Слід уважно читати склад, у ньому має бути ароматизаторів і масел.

Сванська сіль

Сіль із різними прянощами. Вона часто використовується в приготуванні різних страв, особливо м'ясних.



AliExpress WW

lamoda ru

Banggood WW