Бойовики «ДНР» погрожують стратити захисників Маріуполя



Триває дев’яносто сьома доба героїчного протистояння Українського народу російському воєнному вторгненню. Наразі досі не відома доля захисників Маріуполя, які виконали наказ, не зважаючи на всі труднощі. Вони 82 дні відтягували переважаючі сили противника на себе та дали змогу українській армії перегрупуватися, підготувати більше особового складу та отримати велику кількість озброєння від країн-партнерів. Наразі з'явилися інформація, що бойовики «ДНР» погрожують стратити захисників Маріуполя. Серед них оборонці «Азовсталі».

Про це повідомляє редакція. 

За даними Міністерства оборони Великої Британії, із заводу Азовсталь у Маріуполі евакуювали до 1 700 захисників міста. Українська влада не коментує цю інформацію.

На момент евакуації бійців, заступниця міністра оборони Ганна Маляр 18 травня заявила, що операція з порятунку захисників Маріуполя триває, але процес дуже чутливий і будь-які публічні коментарі можуть зашкодити. У Міжнародному комітеті Червоного Хреста ще 19 травня повідомили, що записали особисті дані «сотень» бійців, яких евакуювали з Азовсталі.

Окрім бійців полку "Азов", у Маріуполі знаходились й інші нацгвардійці, поліцейські, а також морські піхотинці та прикордонники. Їхнє майбутнє також невідоме.

Так званий «міністр юстиції» ОРДЛО Юрій Сироватка погрожує стратити захисників Маріуполя. Серед них оборонці «Азовсталі».  

«Попередньо можу сказати, що серед тих, хто перебуває під вартою, є такі особи, яким буде присуджено найвищу міру покарання. Згідно з Кримінальним кодексом ДНР — це страта», — заявив бойовик.

Тим часом віцепрем'єр Ірина Верещук повідомила, що подальшою роботою з обміну військовополоненими буде займатися Головне управлінню розвідки Міноборони. 

Відповідні реєстри створено, організаційні питання відпрацьовано, комунікаційні канали налагоджено. Надалі обміни військовополоненими – це спільна робота ГУР та СБУ. 

Мінреінтеграції залишається відповідальним за утримання реєстрів військовополонених та роботу з профільними міжнародними організаціями.

Головою Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими призначено начальника ГУР МО України.

Відповідне рішення ухвалив Кабінет Міністрів України затвердивши його постановою від 11 березня 2022 р. № 257.

Основними завданнями Координаційного штабу є:

  • сприяння здійсненню заходів, спрямованих на забезпечення виконання міжнародно-правових зобов’язань України з питань поводження з військовополоненими;
  • сприяння координації діяльності центральних та місцевих органів виконавчої влади, інших органів, органів місцевого самоврядування, військових формувань, утворених відповідно до законів, правоохоронних органів та громадських об’єднань з питань поводження з військовополоненими;
  • визначення шляхів і способів розв'язання проблемних питань щодо поводження з військовополоненими.

Для збору та узагальнення даних про військовополонених, загиблих, зниклих безвісти, незаконно затриманих окупантами, у тому числі – і з-поміж мирного населення з обох сторін воєнних дій в Україні діє Національне інформаційне бюро.

Процедура звернень для родичів військовополонених залишається незмінною. Звернутися на “Гарячу лінію” Національного інформаційного бюро можна за коротким номером 1648 або 380 44 287-81-65 (для дзвінків з-за кордону).



AliExpress WW

lamoda ru

Banggood WW