Частково заборонять російську нафту: ЄС ухвалив шостий пакет санкцій проти Росії



Вчора ввечері, 30 травня, лідери країн Євросоюзу погодили шостий пакет санкцій проти росії, який передбачає часткове ембарго на імпорт російської нафти та відключення Сбербанку Росії від системи SWIFT.

Про це повідомляє "ВВС Україна".
"Угода про заборону експорту російської нафти в ЄС покриває понад дві третини імпорту нафти з Росії, скорочує величезне джерело фінансування її військової машини. Максимальний тиск на Росію з метою припинення війни", - написав голова Європейської ради Шарль Мішель у своєму твіттері.

Шарль Мішель зазначив, що санкції негайно вплинуть на 75% імпорту російської нафти.
"А до кінця року 90% російської нафти, яка імпортується в Європу, потрапить під заборону", - зазначив голова Європейської ради.

Під санкції потрапляє лише нафта, яку постачають морем. ЄС поки що вирішив залишити можливим імпорт нафтопроводом "Дружба", від якого залежить Угорщина. Саме ця країна була проти запровадження повного ембарго щодо РФ.

Шарль Мішель заявив на підсумковій пресконференції, що рішення залишити імпорт російської нафти через трубопроводи є тимчасовим.

Окрім того, лідери ЄС також домовилися відключити від системи міжбанківських платежів SWIFT найбільший російський банк "Сбербанк" і заборонити роботу на своїй території ще трьох російських державних ЗМІ.
"Цей пакет санкцій включає й інші жорсткі заходи: відключення від SWIFT найбільшого російського банку "Сбербанк", заборону ще трьох російських державних мовників і накладення санкцій на людей, відповідальних за військові злочини в Україні", - написав він у твіттері.

Керівниця Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн заявила, що Євросоюз сподівається до кінця року відмовитися від 90% нафтового імпорту з Росії.
Вона також повідомила за підсумками переговорів, що ЄС працює над наданням Україні допомоги у розмірі 9 млрд євро на покриття її поточних потреб.
Раніше повідомлялося, що частину цієї допомоги нададуть у вигляді грантів, а частину - у вигляді пільгових кредитів. Яким буде це співвідношення і з яких джерел ЄС має намір фінансувати програму, поки що невідомо.



AliExpress WW

lamoda ru

Banggood WW