На території Тернопільської області продовжує поширюватись небезпечна та отруйна рослина



Щороку на території Тернопільської області з'являються нові осередки борщівника – отруйної та небезпечної рослини.

Про це повідомляють на facebook-сторінці ДУ "Тернопільський ОЦКПХ МОЗ України".

Сік борщівника багатий на фотоактивні сполуки, що під дією ультрафіолету надають йому токсичних властивостей."Навіть одноразове торкання до борщівника призводить до опіків 1-3 ступенів. Для цього достатньо нетривалого і несильного опромінення сонцем. Час прояву опіку – від кількох годин до кількох діб. Особлива небезпека полягає в тому, що дотик до рослини перший час не дає жодних неприємних відчуттів, і ви можете просто не звернути на це уваги", – розповіли в тернопільському центрі контролю та профілактики хвороб.

За словами фахівців, висота борщівника може сягати трьох метрів. Суцвіття рослини має характерну форму парасольки. Найчастіше зустрічається обабіч доріг, річок, лісів, поступово перебирається і на поля та дачні ділянки.

Перша допомога при опіку борщівником

Ділянки шкіри, які контактували з рослиною необхідно захистити від сонячних променів мінімум на дві доби. Уражені місця рекомендують промити великою кількістю води з густою мильною піною.
Невеликі пухирі краще не чіпати. Якщо вони продовжать збільшуватись – потрібно звернутись до лікаря, щоб він розітнув їх у стерильних умовах
.Фахівці кажуть, що уражене місце заборонено розтирати, адже так можна рознести подразнюючу речовину по всьому тілу. Найбільш небезпечно торкатися обличчя та очей.
Одяг, який контактував з рослиною, рекомендують випрати у пральній машині при помірній температурі, взуття – ополоснути водою.



AliExpress WW

lamoda ru

Banggood WW