У Сумах суди відновлюють роботу



У Сумах суди повністю відновлюють свою роботу, яку частково припиняли у перші місяці війни. Нині ж, говорять у районних судах міста, – грошей на кореспонденцію не мають. В одному Зарічному районному суді Сум на місяць потребують на це 200 тисяч гривень, пише Суспільне.

Роман Маховик став адвокатом за місяць до початку вторгнення російських військ на Сумщину. За цей час у нього назбиралось з десяток нерозглянутих справ у суді.

"Багато справ перестали слухатись, багато людей виїхало, деякі адвокати також виїхали і вивезли свої сім`ї у більш безпечні місця. З приводу того, чи потрібно відновлювати роботу судів, моя особиста думка: так, потрібно було, але з врахуванням думки і суддів, і з врахуванням думки апаратів судів. Тобто не можливо змусити людину приїхати і працювати, якщо вона у більш безпечному місці", – каже адвокат Роман Маховик.

Близько 20% працівників Зарічного районного суду Сум наразі не повернулися до роботи, розповіла голова суду Сум Ганна Шелєхова. Роботу ж відновили повністю, але не учасників справ на засідання не пускають, а під час повітряної тривоги усі спускатимуться в укриття.

Зараз у цьому суді Сум накопичилось близько 400 кримінальних справ та понад 1000 цивільних. Останні з початку нападу російських військ на Сумщину з розгляду зняли, тепер же їх мають перепризначити.

"Є невеликі проблеми з фінансуванням. У нас не вистачає коштів на відправку усієї поштової кореспонденції. Тому, на жаль, ми змушені поки що відправляти лише термінові виклики і повідомлення у справах, хоча б на найближчий час", – говорить Наталія Сидоренко, начальниця відділу документообігу.

Подібна ситуація і в Ковпаківському районному суді. Сукупно на розгляді понад 1500 справ, з них – 800 цивільних, які також необхідно перепризначати.

"Ми зіштовхнулись з такою проблемою, що нам щоденно потрібно три тисячі гривень для відправлення кореспонденції і вже про новий час учасників судового розгляду потрібно повідомити. Зараз відсутнє у нас фінансування на забезпечення цих потреб. Ми вимушені вже альтернативно повідомляти чи телефоном чи засобами електронної пошти. Але не завжди видається за можливе повідомити учасників судового розгляду", – каже Владислав Костенко, суддя-спікер Ковпаківського районного суду Сум.

На місяць, говорить голова Зарічного районного суду Сум Ганна Шелєхова, необхідно не менше 200 тисяч гривень тільки на листи, тож поки можливості викликати всіх письмово не мають, – закликають слідкувати за розглядом на сайті суду. Якщо ж хто виїхав з міста має можливість взяти участь у засіданні онлайн.

"Якщо люди вважають за можливе розгляд за їх відсутності – можна подати відповідну заяву. Якщо бажають надати особисті пояснення – можна взяти участь у справі в режимі відео конференції за допомогою EasyCon. Як це зробити, можна побачити на сайті суду. Велике прохання тим, хто подає зараз заяви, вказувати всі контактні дані. Людей дуже прошу користуватися електронним судом. Він працює, є актуальним і дуже зручним для людей", – пояснює Ганна Шелєхова, голова Зарічного районного суду Сум.

За її словами, фінансування на кореспонденцію в їхньому суді передбачене з серпня 2022 року.

У Територіальному управлінні Державної судової адміністрації області на питання, коли з’явиться можливість відновити фінансування судам на кореспонденцію, попросили надіслати письмовий запит. Журналісти Суспільного чекають відповідь.



AliExpress WW

lamoda ru

Banggood WW