Не витримала бомбардування рашістів. У Маріуполі загинула 91-річна жінка, яка пережила Голокост



В одному з укриттів блокадного Маріуполя померла 91-річна Ванда Об’єдкова, яка пережила Голокост.

Про це повідомляє в Twitter державний музей Аушвіц-Біркенау в Польщі, передаэ НВ.

«У віці 10 років Ванда Семенівна Об'єдкова пережила німців, сховавшись у підвалі в Маріуполі. 81 рік по тому вона померла в підвалі того ж міста як жертва жахливої війни, ховаючись від росіян», — сказано в повідомленні.

Видання Chabad.org пише, що, коли росіяни почали обстрілювати і бомбардувати Маріуполь, сім'я Об'єдкової сховалася в підвалі магазину поблизу. Протягом двох останніх тижнів життя хвора і виснажена жінка не могла навіть встати та страждала від холоду і спраги. Вона померла 4 квітня. Донька Об'єдкової Лариса розповіла, що разом із чоловіком під обстрілами поховала її в місцевому парку. Пізніше її сім'ї вдалося дістатися безпечного місця.

«Не було ні води, ні електрики, ні тепла, було нестерпно холодно… Ми жили як тварини», — сказала Лариса.

Ванда Об'єдкова народилася в Маріуполі 8 грудня 1930 року. Коли у жовтні 1941 року нацисти увійшли до Маріуполя і розпочали облави на євреїв, їй було десять років. Есесівці забрали мати Ванди, а їй вдалося уникнути арешту, сховавшись у підвалі. Німці розстріляли мати Ванди та всю її родину в ровах на околицях Маріуполя. Пізніше дівчинку затримали, але друзі сім'ї змогли переконати нацистів, що вона гречанка. Батько Ванди, який не був євреєм, сховав її в місцевому шпиталі, де вона залишалася до визволення міста у 1943 році.

Фото: Chabad.Org



AliExpress WW

lamoda ru

Banggood WW