Керівник МАГАТЕ зазначив, що виведення російських військ з території ЗАЕС слід розглядати на різних рівнях



Питання про виведення російських військових з територій Чорнобильської та Запорізької атомних станцій слід розглядати на різних рівнях, зокрема, на перемовинах між Україною та Росією.

Про це заявив генеральний директор Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) Рафаель Гроссі, повідомляє НАЕК "Енергоатом".

"Це питання потрібно розглядати на різних рівнях. Ми, звісно, сподіваємося, що момент припинення вогню вже близький, і ті переговори, які відбуваються між Україною та Росією, сприятимуть миру", – сказав він.

За словами Гроссі, ситуація із захопленням АЕС є критичною та не типовою.

Гросі зазначив, що під час візиту до України обговорить з українськими чиновниками питання підтримки та допомоги Україні.

«Наше прохання про допомогу, зокрема, з радіаційною обстановкою та специфічнимипотребами, має бути задоволене. Ми не фокусуємося виключно на цих об’єктах (Запорізька та Чорнобильська АЕС), хоча вони і є надзвичайно важливими через події, які сталися. Для нас важливий кожний об’єкт, адже ця криза має багато безпрецедентних рис. Такої ситуації, яка наразі склалася в Україні, що є однією з найрозвинутіших у ядерних технологіях країн у світі, ще не було» – додав він.

Запорізька АЕС і місто Енергодар захоплені окупантами та вже 24-ту добу контролюються російськими військовими. Але всі 6 енергоблоків ЗАЕС обслуговуються українським персоналом, ротація працівників відбувається. Формально окупанти не втручаються в роботу АЕС, але персонал змушений всі технічні рішення погоджувати з їхнім командиром.

«Всіх працівників станції на вході до неї ретельно перевіряють озброєні загарбники, і поки у людей немає можливості спокійно працювати й повноцінно відпочивати (а це неможливо в умовах окупації), ядерна та радіаційна безпека – під загрозою», - зазначають в Енергоатомі

Очільник енергетичного відомства України Герман Галущенко зазначив, що загарбники вчинили акт ядерного тероризму захопивши не тільки Запорізьку та Чорнобильську атомні електростанції, а й їхні міста-супутники Славутич та Енергодар і сховища відпрацьованого ядерного палива

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що в Енергоатомі заявляють, що допоки українські АЕС перебувають під контролем російських загарбників, увесь світ в небезпеці.



AliExpress WW

lamoda ru

Banggood WW