« Підтримати спрощений вступ України до ЄС!» - професорка Полтавської політехніки виступила у Польщі із зверненням до колег



30-31 березня 2022 року відбулось засідання Комітету міжнародного співробітництва та Президії Конференції ректорів академічних шкіл Польщі (KRASP) за участю міністра освіти і науки Польщі Пшемислава Чарнека, представників польського уряду та ректорів провідних польських університетів. За дорученням Міністра освіти і науки України Сергія Шкарлета у заході взяла участь професорка Полтавської політехніки Світлана Онищенко.

Науковиця розповіла про ситуацію, що склалася в українській освіті в умовах війни.

«Уже більше місяця Україна потерпає від брутальної, відкритої та широкомасштабної війни. Війська агресора атакують українські міста, здійснюють обстріли цивільного населення, житлових будинків, дитячих садків, шкіл, коледжів, університетів.

Колеги, друзі! Сьогодні Україна ціною життя своїх кращих синів і доньок боронить не лише європейські цінності, вона боронить Європу від страшної навали! Водночас хочу наголосити – найжахливішим є те, що відбуваються втрати серед мирного населення, від рук окупантів гинуть діти. Окупанти вбили вже 148 дітей, більше 232 дітей поранено, вбито тисячі українців, посеред Європи, у 2022 році, в ХХІ сторіччі. Фактичну кількість загиблих і поранених дітей встановити наразі неможливо через активні бойові дії окупаційних військ, які ведуться в українських містах. Безперечно, спільними зусиллями зроблено багато, і ми високо цінуємо здійснені європейськими партнерами заходи з прийому українських громадян, дітей і жінок, які змушені були тікати від бойових дій в Україні. Дякуємо Польському народу за абсолютну підтримку України та всебічну допомогу: ви дали, де жити нашій малечі, нашим жінкам на час війни й надали можливість безкоштовного навчання для українських учнів і студентів. Ми вам за це дуже вдячні. Поляки є нашими сусідами і друзями. Ми знаємо, що можемо розраховувати на вашу допомогу. Переконані, що небувале порушення Російською Федерацією міжнародного права, порушення територіальної цілісності та суверенітету незалежної країни, руйнування понять свободи та демократії, будуть зупинені об’єднаними зусиллями усіх цивілізованих країн. Вважаємо надзвичайно необхідним і надалі продовжувати застосування санкцій, припинити будь-яке співробітництво з РФ задля недопущення розширення військової агресії, засудження порушення нею принципів демократії та миру у світі.

Від імені Міністра освіти і науки України, від імені усієї освітянської спільноти України, звертаюся до вас, Вельмишановні ректори, до Поважної фундації – Конференції ректорів Польщі з проханням ухвалити важливе рішення: підготувати і направити лист від імені ректорів Польщі щодо швидкого і спрощеного вступу України до Європейського Співтовариства!» - закликала Світлана Онищенко.

« Підтримати спрощений вступ України до ЄС!» - професорка Полтавської політехніки виступила у Польщі із зверненням до колег, фото-1

Учасники заходу були вражені фактами руйнування закладів освіти, загибелі дітей і мирного населення. Після відео було багато емоційних співчуттів і висловлених переживань. Українців вшановували і підтримували стоячи. Світлану Онищенко запросили до виступу і наступного дня, коли до Президії KRASP приєднались члени польського уряду.

Полтавська професорка поінформувала польських колег, що на сьогодні Міністерство освіти і науки України:

  • створило умови та відкрило вільний доступ до багатьох онлайн-ресурсів для дистанційного та змішаного форматів навчання як в Україні, так і за кордоном;
  • започаткувало проєкти з психологічної підтримки дітей та їхніх батьків під час воєнного стану;
  • організувало освітній телевізійний проєкт «Навчання без меж» – спільну програму Міністерства освіти і науки України, Міністерства культури та інформаційної політики та українських телеканалів;
  • сприяє успішному функціонуванню Національної електронної платформи «Всеукраїнська школа онлайн», на якій розміщено уроки, що відповідають українській шкільній програмі, яка є постійно доступною за межами України і використовується у понад 130 країнах світу.

Світлана Онищенко висловила прохання допомогти поширенню інформації про онлайн-платформу «Всеукраїнська школа онлайн» серед представників української діаспори та біженців у Польщі, аби українські діти мали постійний доступ до освіти.



AliExpress WW

lamoda ru

Banggood WW