Народний календар 12 січня: Анисії Зимової



12 січня православна церква вшановує пам’ять християнської святої Анисії Солунської, яка постраждала за віру при імператорі Максиміані, пише 0372.ua.

Проживала мучениця в християнській родині в грецькому місті Салоніки. Після смерті батьків вона роздала майно бідним, а своє життя проводила в пості і молитві. У народному календарі цей день названий Анисія Зимова, Порезуха, а все тому що наші пращури 12 січня різали гусей і свиней до Васильєва вечора.

Погода зазвичай стояла морозна. У народі говорили: «Не проси у Анісії теплоти». Святій мучениці молилися ті, хто томився шлунком. Вірили, що вона обов’язково допоможе.

За старих часів на Анисію ходили в гості до родичів і друзів, влаштовувалися пишні застілля. За переказами, в цей вечір особливо лютує нечиста сила, тому люди намагалися всіляко уберегтися від неї. Якщо 12 січня на порозі буде виявлена хустка, то це поганий знак. Значить, відьма псування навела.

Отримуйте головні новини дня - Telegram або Viber

Народні прикмети на 12 січня

  • Вважається, що якщо на Онисію дме вітер з півдня, то весь рік буде врожайним, а літо – теплим. Якщо на Онисію йде сніг, то влітку можна очікувати сильних дощів.
  • Люди, які народилися в День Онисії є дуже щасливими.
  • Якщо на Онисію горобець голосно цвірінчить – чекай швидкої відлиги.
  • Якщо вночі дме вітер з півдня, то рік буде щасливим і врожайним, а літо – теплим.
  • Західний вітер – в річках буде багато риби.
  • Якщо пішов сніг, то це прикмета до того, що літо буде дощовим і похмурим.
  • На Онисію можна молитися про лікування шлункових хвороб.

Іменини сьогодні відзначають: Антон, Данило, Ізот, Ірина, Лев, Макар, Марія, Онисія, Тимон, Федора, Феодосія, Ярина.



AliExpress WW

lamoda ru

Banggood WW