Безробіття у Слов’янську. Правда чи міф



Ми продовжуємо писати матеріали на теми, які ви обрали, голосуючи у наших соціальних мережах. Цього разу обрали тему роботи. Найбільше голосів набрала тема “Безробіття у Слов’янську. Правда чи міф”, тому сьогодні і будемо її розкривати. 

З настанням пандемії та черговим підвищенням цін на комуналку багато підприємств та представників дрібного бізнесу у Слов’янську міцно затягнули пояси, а деяким працювати стало зовсім не вигідно. Це стало причиною низки скорочень та звільнень. 

Мешканці міста масово втратили роботу, або працюють “аби сім’ю прогодувати”. Та багатьох така ситуація не влаштовує і доводиться їхати закордон, аби шукати іншої долі. 

Корінна слов’янка Ольга все життя працювала у торгівлі. Була продавчинею продовольчих товарів, проте з підвищенням цін на продукти і комунальні послуги зарплати перестало вистачати на нормальне життя. Роботу у сфері торгівлі зараз цінять не так високо, як би хотілось, а жити треба - скаржиться Ольга. За професією, яку отримала у технікумі, роботу не знайти, а перенавчатись немає часу. Залишається один вихід - їхати на заробітки в Польщу. Наразі Ольга займається оформленням документів. Багато знайомих вже працюють там і привозять непогані гроші. У Польщі компанії в основному запрошують працювати на фермерські господарства, на заводи і фабрики, на будівництво, на склади. Тут в основному працюють 6 днів на тиждень по 8-10 (а де і більше) годин. Для чоловіків зарплата в середньому 3-3,5 тис. злотих на місяць (23864.05 грн), для жінок трохи менше – близько 3 тис. злотих (20454.9 грн). 

Якщо зазирнути в оголошення, то побачимо, що продавцям різних товарів у Слов’янську обіцяють від мінімальних 6 500 до 10 000 гривень. Це за повний робочий день, вітається досвід у торгівлі, знання програми 1С. 

Якщо звертатись до Міністерства фінансів, середня зарплата в Україні у листопаді 2021 року склала 14 282 грн. У Донецькій області - 14809 грн. Але тут варто пригадати, що таке середня заробітна плата - це макроекономічний показник, який обчислюється як середнє арифметичне значення заробітних плат певної групи працівників. Її ще називають формулою несправедливих зарплат, адже у когось вона виросла на 1%, у когось – на 200%, а в середньому – на 35,5%. Цей метод недостатньо ефективний, оскільки не бере до уваги соціальний дисбаланс у країні. А ще треба зважати на постійне зростання цін. 

А от підприємець Олег (ім’я змінено), який побажав залишитись анонімним, каже, що люди просто не хочуть працювати. За його словами, у Слов’янську є багато варіантів, аби працевлаштуватись. Все залежить від бажання людини. Як добре працює - так добре і заробляє. Люди шукають “легких” грошей і не бажають напружуватись. За словами Олега, у місті навпаки не вистачає кадрів, а мешканці обирають їхати за кордон у пошуках кращого життя. 

Можливо, зерно правди у цих словах є. Деякі люди хочуть отримати високооплачувану роботу з мінімумом досвіду. Проте, аби себе якомога вигідніше “продати”, треба мати за плечима певні знання і вміння. 

Ще один з виходів - робота онлайн і в соціальних мережах, але й тут, працюючи менеджером на холодних дзвінках, або переписуючи тексти, багато грошей не заробиш. Високо цінуються люди зі знанням іноземних мов, програмісті, графічні дизайнери. Але, щоб отримати таку роботу, треба попередньо непогано в себе вкласти.

Читайте також: Чотири дієвих способи заробітку в інтернеті

Непогано заробляють на державній службі, тут вам ще додається повний соціальний пакет, вихідні та щедрі відпускні. Проте і влаштуватись на таку посаду не просто.

Молодь також активно йде до лав поліції, тут обіцяють непогану зарплату і гарантії, та багато хто не витримує такої напруженої та небезпечної роботи.

Аби з’ясувати ситуацію в місті з безробіттям, ми звернулись до Слов’янського міського центру зайнятості. 

Станом на 10 січня 2022 року на обліку у центрі зайнятості перебувають 880 безробітних громадян. Актуальних вакансій на цю дату - 120. Різкого збільшення охочих стати на облік з початку року не спостерігається. За інформацією центру, навпаки кількість безробітних зменшується з різних причин. Це і працевлаштування, і переїзд, і вихід на пенсію. 

Отже, чи є у Слов’янську безробіття? Питання риторичне. Працевлаштуватись можна, проте скільки грошей ви будете заробляти - питання відкрите. Одне відомо точно: треба постійно вкладати в себе знання, опановувати нові професії, розвиватись і тоді, ймовірно, ви знайдете омріяну роботу з високим доходом. 

Сайт міста Слов’янська шукає у свою команду клієнт-менеджерів на повний робочий день. Заповнюйте анкету за посиланням: https://docs.google.com/forms/d/1ayC5qGkt3pIrThv3cgT0inpde9aKTpUqvOAMbx-7keQ/viewform?edit_requested=true



AliExpress WW

lamoda ru

Banggood WW