Уряд збільшив у 10 разів штрафи за порушення природоохоронного законодавства



Кабінет Міністрів прийняв Постанову «Про затвердження спеціальних такс для обчислення розміру шкоди, заподіяної порушенням законодавства про природно-заповідний фонд.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресслужба Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів.

«Встановлюємо новий підхід для обчислення шкоди, яку можуть нанести природно-заповідному фонду України. За формулою розрахунку, розмір шкоди збільшується у 10 разів та щорічно буде індексуватись. Такі заходи допоможуть охороняти ці території та зберегти їх біорізноманіття», - прокоментував рішення в.о. міністра захисту довкілля та природних ресурсів Руслан Стрілець.

Зазначається, що попередня редакція постанови вимагала змін в частині введення індексації нарахувань для таких порушень. Адже механізм нарахування розміру шкоди не відповідав об'єму реально завданих збитків та не давав змогу для їх ліквідації.

Тепер постановою затверджується Порядок проведення індексації такс для обчислення розміру шкоди природно-заповідному фонду підприємствами, установами, організаціями та громадянами. Ним визначено обчислення розміру шкоди з урахуванням індексу споживчих цін (індексу інфляції) та коефіцієнта, яким визначається природоохоронна цінність територій та об’єктів ПЗФ.

Наголошується, що порушники природоохоронного законодавства на заповідних територіях будуть сплачувати набагато більший штраф за: незаконні рубки, пошкодження дерев та рослин; зниження чи пошкодження лісових культур, природного підросту та самосіву, сіянців і саджанців; зниження чи пошкодження газонів та квітників; самовільну заготівлю сіна або випасання худоби; незаконне добування чи знищення об’єктів тваринного світу, пошкодження їх житла, місць перебування і розмноження; незаконний збір або знищення дикорослих трав’янистих рослин, лісової підстилки, лікарських рослин, дикорослих плодів горіхів, грибів, ягід; проїзд транспорту, прольоту та посадки літальних апаратів; самовільне зайняття земельних ділянок, забруднення територій тощо.

Підписуйтеся на наш Телеграм-канал та отримуйте новини ще оперативніше!



AliExpress WW

lamoda ru

Banggood WW