Вишита ікона з родини Косачів



Цьогоріч в експозиції Новоград-Волинського літературно-меморіального музею Лесі Українки з’явився новий експонат – вишита ікона Святителя Петра Могили. Тривалий час вона зберігалася у фондовій колекції Житомирського обласного краєзнавчого музею.

Про цю родинну річ відомо небагато. У документах лише вказано, що ікона належала бабусі Лесі Українки (по батькові) – Марії Степанівні Косач (з дому Чернявських) і передана Ніною Олександрівною Косач (м. Житомир).

Читайте також: На Житомирщині пошуківці знайшли останки ще 3-ох солдат Червоної армії та 3 медальйони!

Нагадаємо, що Ніна Косач є троюрідною сестрою Лесі Українки. Більшість родинних речей, представлених в музейній експозиції, зберігалися саме у неї. Йдеться про вишитий одяг, який (як писала в автобіографії) їй подарувала Леся Українка, дерев’яний пенал для олівців, чашечка, віяло, мушля та ін.

Як відомо, 21 грудня – день народження українського політичного, громадського церковного і освітнього діяча, архімандрита Києво-Печерського монастиря, митрополита Петра Могили. За старим стилем Петро Косач народився 20 грудня. Знаємо з історії, що колись здебільшого святкували не день народження, а іменини (день того святого, ім’я якого людина носить).

От, наприклад, з листа Лесі Українки 25.ХІІ.1902: «Вибачай, папа, що я тебе на іменини не поздоровила, се через те, що тут якось неможна памятати завжді, яке число ста[р]ого стиля приходиться на [д]аний день, та ще за 5 днів наперед. Так все одно, я тебе тепер поздоровляю тричі із іменинами, із Різдвом, та вже й з Новим роком, що тут уже на цілий тиждень постаршав».

Що стосується «Лесиної бабусі (по батькові)», у 7-річному віці Петро Косач залишився без матері. Ріс і виховувався під опікою тітки Параски Степанівни Чернявської (старшої сестри матері). Вона мала у Мглині пансіон для дівчат, який давав вихованкам трикласну освіту. Саме в цьому пансіоні він здобув початкові знання.

"Безперечно, цей експонат потребує ретельного вивчення. Якщо хтось володіє корисною інформацією і хотів би долучитися до дослідження цього предмета, будемо вдячні", - йдеться в повідомленні.

Читайте також: ТОП-5 місць для відпочинку взимку на Житомирщині

Джерело: Новоград-Волинський

літературно-меморіальний музей Лесі Українки

Вишита ікона з родини Косачів, фото-1

AliExpress WW

lamoda ru

Banggood WW