День Святого Миколая: хто він такий та чому приносить подарунки слухняним дітям?



Вже цієї неділі, 19 грудня в Україні святкуватимуть День Святого Миколая. Це свято є одним із головних зимових свят. Його з нетерпінням чекають не тільки діти, але й дорослі.

Цей день завжди сповнений святкової атмосфери, відчуття казки та новорічного настрою. Ще вночі діти починають шукати під подушкою подарунки, адже знають - слухняним та чемним дітям Чудотворець обов’язково принесе подарунок.

Але хто такий Святий Миколай насправді?

Святий Миколай, або як його ще називають Ніколаус, існував насправді. Він був візантійським єпископом, який завжди допомагав бідним, та опікувався дітьми.

Ікона "Святий Миколай"

Ікона "Святий Миколай"

Народився в третьому столітті, в місті Патарі, яке було розташоване в історичній області Лікія. Коли в великому місті Міра, з цього ж регіону, помер єпископ, його місце зайняв Святий Миколай.

Багато переказів можна почути про цю людину. Розповідають, що він народився в родині багатих греків. Вони довго не мали дітей і часто молилися про них. У своїх молитвах сім’я пообіцяла Богу - якщо дитина народиться, віддадуть її йому на служіння. Миколай став священником, а потім вже єпископом.

На інших мовах його називають ще Клаусом, Міклосом, Мікулашем та Ніколасом.

Після смерті батьків він отримав значний спадок. Однак, Миколай відмовився жити в розкоші та почав допомагати бідним. Він був дуже щедрим, а про його добрі вчинки складали легенди.

Помер Святий Миколай 6 грудня. На його честь призначили окреме свято. За юліанським календарем (зокрема й в Україні) святкують його 19 грудня.

Чому Святий Миколай приносить подарунки?

День Святого Миколая: хто він такий та чому приносить подарунки слухняним дітям?, фото-2

Неодноразово можна почути історію Святого Миколая. Він був чесним, добрим та намагався усім допомогти. Однак, щоб бідні не відчували себе приниженими, подарунки він дарував їм потайки, підклавши десь біля будинку чи у самому будинку. 

Ще молодим, Миколай став опікуватися сиротами. Він не тільки допомагав речами, але й міг підтримати, дати пораду чи захистити.

Є ціла легенда чому ж Чудотворець приносить подарунки у шкарпетки. Колись він хотів допомогти сестрам, які були бідними і ніхто не хотів на них одружуватися. Щоб врятувати їх від злиднів, Миколай вкинув мішечки з монетами через димохід. падаючи, вони потрапили в шкарпетки, які сушилися перед каміном. Саме з цієї легенди розпочалося підкладання подарунків від Чудотворця.

Ще за однією легендою, Святий Миколай мешкає в Раю. Втім, один раз в рік він спускається з небес та відвідує слухняних дітей. Подарунки для них він ховає під подушку, в чобіт чи шкарпетки.

День Святого Миколая: хто він такий та чому приносить подарунки слухняним дітям?, фото-3

Зранку всі діти, які були чемними, гарно вчилися та робили добрі справи отримують солодощі чи інші бажані речі. До неслухняних дітей та хуліганів Святий Миколай не приходить.

День Святого Миколая не тільки свято, коли даруються подарунки. Це також казкова атмосфера, віра в диво, щастя, радість та очікування наступних новорічних свят. В цей день навіть дорослі подумки стають маленькими дітьми та пригадують, як колись самі знаходили подарунки під подушкою.

Читайте також: у Коломийській громаді оселився Святий Миколай. 



AliExpress WW

lamoda ru

Banggood WW