Рік тому згорів кінотеатр імені Котляревського : хронологія подій



Безумовно, пожежа, що сталася  в ніч на 9 грудня  у історичній будівлі колишнього кінотеатру імені Котляревського – одна з найрезонансніших  подій минулого року в  Полтаві . Містом ширили ся чутки та гіпотезами щодо можливих причин пожежі. Ми ж вирішили зібрати всі відомі факти а також реакцію громадськості на подію.

Рік тому згорів кінотеатр імені Котляревського : хронологія подій, фото-1

Отже, за даними правоохоронців стало відомо, що о 3:10 до будівлі виїхали співробітники охоронної фірми «Явір-2000», тому що на об’єкті спрацювала сигналізація. На місті не побачили нічого підозрілого, а згодом сигнал відновився. Однак о 3:35 він знову зник. Тоді охоронці почали викликати адміністратора закладу «Терраса», на що пішов певний час. Тільки о 4:15 стало очевидно, що у будівлі відбувається пожежа. Було чути характерний тріск і хлопки всередині будівлі. Оскільки всередині прибудови маса дерев’яних та пластикових конструкцій, вогонь дуже швидко почав перекидатися на сусідні заклади – «Грамофон» та клуб «Версаль».

На місці події працювали більше півсотні вогнеборців та п’ятнадцять одиниць техніки

Всі під’їзди до центральної частини міста «кільця» перекрили, так само перекрили входи до підземних переходів.

Близько восьмої ранку у історичній будівлі обвалився дах. Майже повністю згоріло праве крило будинку, трохи менше постраждало ліве. Центральна частина – згоріла вщент.

Користувачі інтернету вже порівнюють нинішній стан Будинку дворянського зібрання з тим, яким він був у 1943 році після бомбардувань.

Вогонь локалізували о 9:15.

І десь за годину потому стало відомо, що під завалами знайдено труп.

Пізніше рятувальники прокоментували, що труп неможливо ідентифікувати. Для цього потрібна детальна експертиза.

Станом на ранок 10 грудня поки що особа загиблого залишається невідомою.

О 13:06 пожежу ліквідовано.

Реакція громадськості щодо пожежі не забарилася. Адже центр міста – ансамбль Круглої площі руйнується просто на очах.

Зокрема, секретар міської ради Олександр Шамота висловив такі міркування:

  • товариство з обмеженою відповідальністю всупереч рішенням судів фактично в рейдерський спосіб безоплатно експлуатувало комунальне приміщення. Попри те, що договори про оренду були розірвані;
  • виконавча служба, до якої місто звернулося з вимогою встановити законність, бездіяла. Чому – це перше невідоме, відповідь на яке мають дати правоохоронці;
  • є позови ДСНС до окружного адмінсуду міста з вимогою припинити діяльність закладів через порушення пожбезпеки. Чому суд відмовив у позові профільній держслужбі – друге невідоме, на яке відповідь ми, мабуть, так і не отримаємо;
  • ще одне проігнороване рішення – про демонтаж незаконної добудови;
  • хто понесе відповідальність за зруйновану пам’ятку архітектури та загиблого, враховуючи, що співвласники означеного ТОВ - тепер діюча влада?" - йдеться у його дописі.
Рік тому згорів кінотеатр імені Котляревського : хронологія подій, фото-2

Заступниця голови ОДА Катерина Рижеченкоповідомила, що створюється спеціальна комісія, до складу якої ввійдуть правоохоронці, рятувальники, представники облдержадміністрації, прокуратури, міськвиконкому й Мінкульту.

Розроблять дорожню карту та план заходів щодо подальшого відновлення будівлі. Департамент культури і туризму облдержадміністрації відразу поінформував про пожежу Міністерство культури та інформаційної політики України, так як це пам’ятка національного значення й перебуває на контролі у Мінкульту. Також направили офіційне звернення з проханням надати експерта, який приїде до Полтави з метою проведення повноцінного та якісного обстеження будівлі, надання оцінки заподіяної шкоди.

Рік тому згорів кінотеатр імені Котляревського : хронологія подій, фото-3

У свою чергу, Сергій Іващенко висловив сподівання, що збитки відшкодують орендатори приміщення, які грубо порушували правила безпеки: «Які кошти держави? Ні..... Це кошти платників податків, нас з вами.... Відновлення повинно відбуватися за рахунок орендарів, які незаконно там працювали, без дотримання правил протипожежної безпеки, та за рахунок міського голови Мамая і депутатів, які давали дозвіл на все це неподобство, а не за рахунок платників податків. От так!!!» - сказано у повідомленні.

За фактом пожежі слідчим Полтавського відділу поліції відомості внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань за кваліфікуючими ознаками частини 2 статті 270 (Порушення встановлених законодавством вимог пожежної безпеки, якщо воно спричинило майнову шкоду в особливо великому розмірі або інші тяжкі наслідки) Кримінального кодексу України.

«Санкція статті передбачає покарання від трьох до восьми років позбавленням волі. Тривають слідчі дії» - сказано у повідомленні

Члени ГО «Збережемо Полтаву» закликали  стежити за ходом справи розслідування причин і наслідків пожежі, і що б винні були покарані.

17-го грудня у розпорядженні журналістів нашого видання з'явилося відео із камер спостереження закладів "Версаль" та "Тераса". На відео видно, як невідомий чоловік, забравшись на дерево, о 03:06 потрапляє всередину будівлі. Потім камери вже із закладів знімають, як він ходить коридорами, ламає меблі, розбиває монітор та колонку комп'ютера, збирає листи паперу.

Станом на сьогодні рішенням сесії міської ради кінотеатр імені Котляревського передали на баланс області. Таким чином, на наступний рік його внесли до програми "Велке будівництво", аби виділити кошти з держбюджету і відреставрувати. Згодом, будівлю знову передадуть на баланс міста. Прийнаймні такі плани були озвучені. Зараз у кінотеатрі тривають роботи з консервації. 

Бажаєте отримувати найважливіші новини Полтави у месенджер? Підписуйтеся на наш Telegram



AliExpress WW

lamoda ru

Banggood WW