У Сумах перевіряли справжність сертифікатів вакцинації у працівників магазину та кафе



У Сумах поліція разом із Держпродспоживслужбою перевірила наявність сертифікатів вакцинації у працівників та відвідувачів двох кафе та магазину одягу. Їх справжність дивилися через додаток "Дія", скануючи QR-код. Якщо сертифікат паперовий або електронний без фотографії, дані звіряли із документами, що посвідчують особу.

Першим на дотримання карантинних норм перевірили ресторан "Козацька броварня". Заклад на той момент іще не відкрився, тому відвідувачів всередині не було. Спочатку представниця Держпродспоживслужби перевірила журнал здоров’я працівників, потім поліція – наявність та справжність сертифікатів їхньої вакцинації. В одного з працівників ресторану не було з собою документа, що посвідчує особу пише suspilne.

"Ви повинні мати документ, який засвідчує вашу особу, у нас карантин, у постанові чітко і ясно прописано. За відсутність документів, що посвідчують вашу особу, штраф у розмірі 17 тис. грн", – зазначив поліціянт.

Менеджерка ресторану надала поліціянтам копію паспорта чоловіка.

"Перевірки у нас маже щодня. Бувають дні, що три-чотири перевірки. Зауважень не було, ми додержуємося усіх вимог. Більше у нас конфліктів з гостями, тому що ті, хто не вакциновані або є такі, хто відмовляється показувати сертифікати. Але таких гостей ми не обслуговуємо, ми маємо на це право", – говорить менеджерка ресторану Катерина Атаманенко.

У піцерії, яка працює поряд, показати ковід-сертифікати поліціянти просили й у гостей закладу.

"Часто захожу сюди й в інші заклади, перевіряють сертифікати", – каже відвідувач піцерії Богдан Петренко.

За словами працівника кафе Арсена Казаряна, 70% відвідувачів приходять до них із сертифікатами.

"Є такі люди, які заходять і починають свої права качати, про закони якісь розповідати. Ну, я їх не можу пустити без щеплення. Тому сварки бувають, вони йдуть незадоволені", – говорить Арсен Казарян.

Невакцинованих працівників у піцерії не знайшли, але склали акт і протокол за статтею – порушення санітарно-протиепідемічних правил і норм, бо у закладі не вимірювали температуру відвідувачам на вході. Чому так, адміністраторка коментувати відмовилась.

А у магазині вживаного одягу "Халява" повністю перевірку провести не вдалося.

Адміністратора на місці не було, а продавчиня показувати деззасоби та антисептики відмовлялась.

"Нам продавець відмовила у наданні таких документів, наприклад як методичні рекомендації на деззасіб. На запитання як правильно користуватися деззасобом продавці не змогли сказати чітко. Деззасіб виготовлений у вересні минулого року, документ на нього знайшли, що він виготовлений у листопаді 2020 року. Продавець спілкувалася з адвокатом, запропонувала нам його зачекати пів години, ми вже прочекали сорок хвилин нікого немає, тобто фактично не провели й протоколи скласти ми ні на кого не можемо. Акт я підготувала перевірки, ми у ньому розпишемося комісією, я вручу продавцю і на цьому, на жаль, все", – пояснила працівниця управління Держпродспоживслужби Сумської області Людмила Бацман.

Підроблених сертифікатів під час цієї перевірки поліціянти не виявили.

"Наразі у нас лише на території області є один факт по м. Лебедин, по якому відкрито кримінальне провадження за першою частиною статті 358 підроблення документів у особи було виявлено підробний COVID-сертифікат, а саме ПЛР-тест, який вона заповнила вручну самостійно", – розповідає начальник відділу охорони публічного порядку Нацполіції Сумщини Андрій Клипа.

Санкція статті – підроблення документів, зокрема й сертифікатів вакцинації, передбачає штраф у розмірі 17 тис. грн або арешт на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до двох років.



AliExpress WW

lamoda ru

Banggood WW