10 років та 12 днів війни. Все, що відбувається в країні, - онлайн



Сьогодні 9 січня. Триває 685 доба повномасштабного російського вторгнення.

Після трьох масованих комбінованих атак за тиждень, сьогодні ніч минула більш-менш спокійно. Країна-терористка готує сили для нового удару, а в цей час Україна готує сили для підсилення свого захисту.

Президент України Володимир Зеленський підписав наказ про склад переговорної групи щодо підписання низки угод з іншими країнами про гарантії безпеки для України на період до її вступу до НАТО.

А Комітет Верховної Ради з питань національної безпеки та оборони готує рішення стосовно законопроєкту про мобілізацію. Наразі очікує висновків і пояснень від МЗС стосовно чоловіків призовного віку за кордоном, а також про економічні спроможності України провести мобілізацію в потрібних армії обсягах.

Віримо в ЗСУ. Допомагаємо армії. Стежимо за подіями в країні онлайн.


10.53 У Верховній Раді станом на ранок 9 січня зареєстровано вже п’ять законопроєктів про удосконалення процесу мобілізації, військового обліку та проходження військової служби.

Про це повідомив народний депутат із фракції «Голос» Ярослав Железняк.

Парламентарій уточнив, що суб'єктом подання законодавчої ініціативи є уряд України, а народні депутати подали чотири альтернативні проєкти закону.

За словами Железняка, строк подачі альтернативних законопроєктів закінчився, тому, напевно, це весь перелік.

«Згідно з регламентом, відсьогодні можна вже починати розглядати закон. Як мінімум, на комітеті», - зазначив Железняк.

За його словами, зараз триває закрите обговорення законопроєкту Головою Верховної Ради та представниками парламентських фракцій.

10.51 Протягом 2023 року Німеччина виділила 50 мільйонів євро на покращення житлових умов внутрішньо переміщених осіб (ВПО). Йдеться про проєкт "Покращення житлових умов ВПО на сході України".

Про це повідомляє пресслужба Мінреінтеграції України.

"Мета ініціативи полягає у зміцненні спроможності уряду України забезпечити внутрішніх переселенців і вразливі верстви населення належними умовами завдяки доступній довгостроковій оренді житла", — йдеться у повідомленні.

У відомстві додали, що у межах проєкту передбачено будівництво/реконструкцію 24 об’єктів (1670 квартир) у Львівській, Івано-Франківській, Чернівецькій, Вінницькій та Київській областях.

10.44 Минулої доби на півдні України російські загарбники не застосовували авіацію й ударні дрони, а штурмові дії знову повернули на позначку 10+.

Про це начальниця Об’єднаного координаційного прес-центру Сил оборони півдня України Наталя Гуменюк сказала в ефірі інформаційного марафону. "Ситуація залишається напруженою, попри те, що погодні умови суттєво завадили ворогу активізуватися. Це очевидно. І розуміємо, що відсутність дронової атаки - це також відгук, певним чином, також погодних умов. Проте артилерійські обстріли ворог продовжує і вночі, знову нагадував про себе й херсонцям, й мешканцям Антонівки. Але, на щастя, обійшлося без постраждалих серед мирного населення", - заявила Гуменюк.

За її словами, російські окупанти продовжують дотримуватися здійснення обстрілів "килимовим способом" або вибірковими снарядами по житлових кварталах та по об'єктах соціальної інфраструктури. Зокрема, ворог намагається створити максимальні клопоти для комунальників у питаннях забезпечення теплом, газом і електрикою.

9.13 У Хмельницькій області після ракетного удару Росії знайшли тіло ще однієї людини. Кількість загиблих зросла до трьох.

Про це повідомив мер Хмельницького Олександр Симчишин у вівторок, 9 січня.

Під час рятувальних робіт виявили тіло чоловіка 1955 року народження. Також серед загиблих ще двоє — 1947-го та 1964-го. Поранення дістали двоє людей.

За словами першого заступника глави Хмельницької ОВА Сергія Тюріна, розбір конструкцій об'єкта та ліквідація наслідків атаки військ РФ завершені.

9.02 Внутрішній аудит Міністерства оборони України за чотири місяці зміг виявити раніше допущених порушень на понад 10 мільярдів гривень, повідомив голова відомства Рустем Умєров.

«Наповну зміг запрацювати внутрішній аудит Міноборони та оновлена Генеральна інспекція Міністерства оборони. Вони вже виявили багато порушень – за останні 4 місяці на понад 10 мільярдів порушень, які були вчинені раніше. Жорстко реагуємо на всі випадки. Тісно співпрацюємо з правоохоронцями і спеціальними службами», – написав Умєров у фейсбуці.

8.57 Російські війська минулої доби 54 рази обстріляли населені пункти Запорізької області, зокрема атакували 8 безпілотниками. Внаслідок обстрілів за добу надійшло 77 повідомлень про руйнування, повідомив керівник ОВА Юрій Малашко.

​​За його словами, військовослужбовці рф гатили по 13 населених пунктах регіону.

8.54 Російські окупанти обстріляли 8 громад Сумської області з мінометів, артилерії та використовували FPV дрони, повідомили в обласній військовій адміністрації про ситуацію на сторінці станом на 21.00 понеділка.

"Протягом дня росіяни здійснили 18 обстрілів прикордонних територій та населених пунктів Сумської області. Зафіксовано 61 вибух із мінометів, артилерії та використання FPV дронів. Обстрілу зазнали Юнаківська, Миропільська, Краснопільська, Білопільська, Великописарівська, Шалигинська, Есманьська, Середино-Будська громади", - ідеться в повідомленні.

8.53 Уряд України скасував запроваджену на початку повномасштабної агресії заборону на припинення надання житлово-комунальних послуг населенню у разі їхньої несплати або неповної оплати, а також заборону на нарахування та стягнення штрафів та пені, інфляційних послуг на оплату за заборгованість.

8.51 Окупаційні війська Росії підтвердили просування в районі Донецька та Вербового на Запоріжжі. Позиційні бойові дії тривали вздовж усієї лінії зіткнення.  

Про це повідомляють аналітики Інституту вивчення війни (ISW).

Геолокаційні кадри, опубліковані 7 січня, показують, що російські війська просунулися на східну околицю Георгіївки (6 км на захід від Донецька). 

"Російські військові блогери стверджували, що російські війська захопили дві церкви в Георгіївці та просунулися на 300 метрів, а також що російські війська просунулися на протилежний берег річки Осикова (безпосередньо на захід від міста Донецьк)", - пишуть аналітики.

Позиційні бойові дії були на захід від Донецька в районі Мар’їнки та Георгіївки та на південний захід від Донецька в районі Новомихайлівки та Побєди.

Російські війська також підтвердили наступ на заході Запорізької області. Геолокаційні кадри, опубліковані 8 січня, показують, що російські війська незначно просунулися на захід від Вербового (на схід від Роботиного).

8.48 Сили оборони продовжують завдавати втрат окупантам у визвольній війні з Росією − лише за минулу добу ліквідували 820 російських солдатів, 9 ББМ та 6 артилерійських систем.


8.28 На Луганщині ворог активізувався навколо Невського, кілька разів відкриваючи вогонь по цьому селу. Як наслідок – на околицях звільненого населеного пункту сталися два вибухи. Стосовно наявності чи відсутності нових руйнувань інформація уточнюється. Також росіяни вдарили по Білогорівці, що відбувається з їхнього боку майже щодоби. З авіації вони били по Серебрянському лісу. Уперед просунутися намагалися південніше Невського – невдало, повідомив Артем Лисогор, начальник обласної адміністрації.

8.07 Вночі 9 січня о 00:28 ворог завдавав артилерійських обстрілів по населеному пункту Куцурубської громади на Миколаївщині. Постраждалих немає, повідомив Віталій Кім, начальник ОВА.

8.05 За минулу добу на Херсонщині противник здійснив 41 обстріл, випустивши 182 снаряди з мінометів, артилерії, "Градів", танків та БпЛА.

Російські військові поцілили  у житлові квартали населених пунктів області.

Жертв та постраждалих серед цивільного населення немає, повідомили у військовій адміністрації

8.00 Після опівночі під обстрілом був Марганець, що на Нікопольщині. Ворог вдарив по місту з важкої артилерії, повідомив Сергій Лисак, начальник Дніпропетровської ОВА.

Пошкоджені 5 багатоповерхівок і 2 авто. Загиблих та постраждалих немає. 

10 років та 12 днів війни. Все, що відбувається в країні, - онлайн, фото-1

7.50 Оперативна ситуація від Генштабу ЗСУ.

Протягом минулої доби відбулося 67 бойових зіткнень. Загалом ворог завдав 55 ракетних та 22 авіаційних удари, здійснив 35 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. Внаслідок російських терористичних атак, на жаль, є загиблі та поранені серед цивільного населення. Руйнувань та пошкоджень зазнали житлові будинки та інша цивільна інфраструктура.

Авіаційних ударів зазнали: Петропавлівка, Іванівка, Кислівка, Табаївка, Піщане, Берестове Харківської області; Серебрянське лісництво Луганської області; Новоселівка Донецької області.

Під артилерійським вогнем опинилися близько 130 населених пунктів Чернігівської, Сумської, Харківської, Луганської, Донецької, Запорізької, Дніпропетровської, Херсонської та Миколаївської областей.

  • В зоні відповідальності ОСУВ “Північ” на Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка залишається без суттєвих змін.
  • На Сіверському та Слобожанському напрямках противник зберігає військову присутність у прикордонних районах, проводить активну диверсійну діяльність з метою недопущення перекидання наших військ на загрозливі напрямки, нарощує щільність мінно-вибухових загороджень вздовж державного кордону в бєлгородській області.
  • В зоні відповідальності ОСУВ “Хортиця” на Куп’янському напрямку українські захисники відбили 5 атак ворога біля Синьківки Харківської області.
  • На Лиманському напрямку нашими воїнами відбито 2 атаки окупантів східніше Тернів Донецької області.
  • На Бахмутському напрямку наші оборонці відбили 2 атаки противника в районах Кліщіївки та Андріївки Донецької області.
  • В зоні відповідальності ОСУВ “Таврія” на Авдіївському напрямку українські захисники продовжують стримувати ворога, який не полишає спроб оточити Авдіївку. Наші воїни стійко тримають оборону, завдаючи окупантам значних втрат. Так, Сили оборони протягом минулої доби відбили 3 атаки противника поблизу Авдіївки, Сєверного, Тоненького та ще 15 атак неподалік Первомайського та Невельського Донецької області.
  • На Мар’їнському напрямку Сили оборони продовжують стримувати загарбників в районах Георгіївки та Новомихайлівки Донецької області, де відбито 12 атак.
  • На Шахтарському напрямку ворог наступальних (штурмових) дій не вів. 
  • На Запорізькому напрямку Сили оборони відбили 7 атак противника південніше Червоного, західніше Вербового та північніше Новопрокопівки.
  • В зоні відповідальності ОСУВ “Одеса” на Херсонському напрямку українські захисники надалі продовжують заходи із розширення плацдарму. Незважаючи на значні втрати, ворог не полишає спроб вибити наші підрозділи із займаних позицій. Протягом минулої доби противник здійснив 12 безуспішних штурмових дії на позиції Сил оборони. 

Водночас, наші воїни продовжують активними діями завдавати окупаційним військам втрат в живій силі та техніці, виснажують ворога вздовж всієї лінії фронту. 

Протягом минулої доби силами та засобами протиповітряної оборони України знищено 18 крилатих ракет Х-101/Х-555/Х-55.

Підрозділи ракетних військ уразили 2 склади боєприпасів противника. 



AliExpress WW

lamoda ru

Banggood WW