Виставки у Львові: що подивитися



У Львові тривають виставки, які можуть відвідати всі охочі.

Зокрема, музей народної архітектури та побуту імені Климентія Шептицького запрошує на першу цілісну виставку народної ікони на склі з колекції Остапа Лозинського. Відкриття виставки «Крихкіші за скло» відбулося 6 січня у виставковій залі Музею (вул. Чернеча Гора, 1).

Виставки у Львові: що подивитися, фото-1

Остап Лозинський (1983-2022 рр.) зібрав одну з найбагатших сучасних колекцій української ікони на склі з Покуття, Гуцульщини та Буковини. Правда, він мав щастя не починати з нуля. Основу колекції заклали його батьки Тарас та Роксоляна Лозинські – відомі львівські поціновувачі та збирачі українського мистецтва. На час, коли Остап серйозно зацікавився колекціонуванням, їхня збірка нараховувала сімнадцять ікон.

На відміну від своїх батьків та колекціонерів старшого покоління, майже усі свої ікони Остап придбав уже через другі-треті руки: в антикварних магазинах, на базарах та барахолках, у продавців старовини в інтернет-мережі, а також у старших колекціонерів та їхніх нащадків. Давні ікони купував за гроші, які заробляв власним іконописом, тож таким чином йому вдалося зібрати ще майже дев’яносто творів. Сьогодні Остапова збірка становить понад сотню пам’яток і, є, мабуть, найціннішою та найбільшою цілісною колекцією ікони на склі.

Важливо, що виставка експонується в Музеї народної архітектури і побуту у Львові імені Климентія Шептицького. В останні роки життя Остап багато взаємодіяв зі Львівським скансеном, планував після хвороби долучитися до його команди і працювати над його розвитком.

Виставка ікон «Крихкіші за скло» триватиме з 6 січня по 26 травня.

Виставки у Львові: що подивитися, фото-2

7 січня у Палаці Хоткевича (вул. Кушевича, 1) відкриється виставка картин Леоніда Романюка «Пілігрим». Вхід на подію безкоштовний, однак охочих потрапити на відкриття просять зареєструватись.

«До 1 лютого маємо чудову нагоду відвідати привітний Трансцендентний простір р:ОМ:анюк, який покликаний об'єднувати, дарувати гармонію і внутрішній спокій. На виставці ви зможете ознайомитись з роботами Леоніда Романюка, художника, якого, на жаль, вже нема з нами, але його мистецтво продовжує жити і надихати.

Краєвиди Карпат, барвисті квіти, східні мотиви, портрети, загадкові фантасмагорії – серед цього різноманіття безсумнівно кожен зможе віднайти роботи, які особливим чином зрезонують і відгукнуться у серці», – запрошують у Палаці Хоткевича.

Офіційне відкриття виставки відбудеться 7 січня о 19:00.

Окрім картин, відвідувачів «Пілігрима» чекає медитативна музична програма від гурту «РазОМ», солодкий вегетаріанський частунок і тепле спілкування.

Читайте також: Знищений росією музей Шухевича відновлять: у Львові оголосять архітектурний конкурс



AliExpress WW

lamoda ru

Banggood WW